Kako mačko navaditi na povodec?

Kako mačko navaditi na povodec?

S pomočjo povodca lahko s svojo mačko odkrivate svet.

Mačka na povodcu – je to dobra zamisel? Seveda! S pravilnim treningom se bo vaša mačka z veseljem sprehajala na drugi strani povodca. Spodaj preberite naše nasvete, kako mačko navaditi na povodec,

Je povodec za mačke smiseln?

Mačke zelo rade raziskujejo svoje ozemlje. Žal pa za to nimajo vedno najboljših pogojev.

Nekatere mačke živijo zraven glavne ceste ali v stanovanju v tretjem nadstropju. To pomeni, da nimajo možnosti raziskovanja okolice. V takem primeru bi vam prav prišel povodec. S povodcem lahko hišno mačko ali mačje mladiče navadite na zunanjo okolje in ga naredite varnejšega za svojo žival.

Pri prestrašeni mački lahko preprečite, da bi se panično odzvala na številne nove in nepoznane dražljaje zunanjega okolja. Če mačke ne nameravate pustiti dlje časa zunaj, jo lahko občasno peljete na svež zrak.

Dobro je vedeti, da ko se mačka enkrat navadi na povodec, bo redno želela na sprehode. Začnite šele, ko imate dovolj časa za vsakodnevni sprehod s svojo mačko.

Je vsaka mačka primerna za povodec?

Smiselno je, če vsako mlado mačko navadimo na povodec. Hitro lahko pride do situacije, v katerih bi nam povodec koristil:

  • Pri selitvi lahko z mačko na povodcu varno raziščemo okolico.
  • Dolga potovanja z avtomobilom, med katerimi želite mačko spustiti iz transportnega boksa.

Toda povodec ni primeren za čisto vse mačke. Če je vaša mačka bojazljiva, so lahko srečanja z ljudmi, drugimi mačkami ali psi stresna. Starejše hišne mačke se težko navadijo na povodec in zmotijo jih lahko razni zunanji dražljaji iz okolja.

Haben Sie einen gut eingezäunten Garten vor der Haustür, können Sie diesen für erste Leinen-Versuche nutzen.

Prvi koraki na povodcu – na kaj moramo biti pozorni?

S spodnjimi nasveti boste izvedeli, kako mačko navaditi na povodec:

Pravilna oprema: Oprsnica in povodec

Mački vedno nadenite tudi oprsnico, nikoli samo povodec. Povodec ji lahko zlahka zdrsne čez glavo in ne zagotavlja dovolj varnosti. Prav tako si lahko mačka poškoduje vrat, če se obeša ali vleče za povodec.

Pri nakupu oprsnice bodite pozorni na velikost. Večina oprsnic je primernih za vse mačke. Pri večjih mačkah lahko poskusite tudi z oprsnico za pse.

Vrsta povodca je odvisna od tega, kaj nameravate početi s svojo mačko. Če se hočete z njo sprehajati po dvorišču, je dovolj 10 m dolg povodec. Ker je debelejši od flexi povodca, lahko mačko z njim lažje izvlečete iz grmičevja.

V kolikor se nameravata odpraviti z dvorišča, lahko uporabite lahki pasji povodec za majhne pse. Za to so primerni flexi povodci. Predhodno se seznanite z njegovim delovanjem, da ga boste lahko varno skrajšali v nevarnih situacijah.

Kako mačko navaditi na povodec in oprsnico?

Drugi korak do sprehoda z mačko je navajanje na oprsnico. Mački v stanovanju nadenite oprsnico. Nekatere mačke bodo povsem sproščene, druge pa bodo ta neznana ”oblačila” zelo motila.

Nošenje oprsnice povežite z nečim pozitivnim: Mački ponudite priboljške ali se z njo igrajte. Ko se mačka sprosti, lahko nadaljujete z naslednjim korakom.

Oprsnico povežite na povodec. Tako bo mačka v varnem okolju spoznala, da jo lahko oprsnica varno zaustavi. Ne delajte sunkovitih gibov in hvalite mačko, če kljub povodcu ostane sproščena.

Pri tem vam lahko pomaga tudi trening s klikerjem za mačke.

Prvi sprehod na povodcu

Prvi izlet na prosto je za vašo mačko zelo razburljiv, zato zaradi nje ostanite mirni in zbrani. Ko že govorimo o počitku: Ni vsak kraj primeren za sprehod. Za začetek sta odlična dvorišče ali vrt.

Počasi se lahko premaknete na območje, kjer velja omejitev hitrosti 30 km/h. Za sprehod z mačko izberite čas, kadar se zunaj čim manj dogaja. Mačko odložite na priročno mesto. V najboljšem primeru gre za zaščiteno mesto ob steni hiše, od koder lahko mačka mirno razišče okolico.

Super je, če se takoj premakne z mesta! Če pa se mačka ne premakne, se usedite k njej in čakajte. Mačko lahko spodbudite tudi s priboljški ali mačjo palico. Na prvem ”izletu” je povsem v redu, če samo sedite in opazujete, kaj se dogaja.

Zaključek: Na kaj moramo paziti?

Če boste upoštevali spodnje nasvete, vas nič več ne bo oviralo pri sprehodu s svojo mačko:

  • Z mačko ne odhajajte ven, dokler je ne navadite na povodec in oprsnico.
  • Izogibajte se prometnim območjem.
  • Mačka določa tempo sprehoda.
  • Bodite potrpežljivi, če mačka samo sedi in gleda naokrog.
  • Mačke ne vlecite v želeno smer.
  • Bodite pozorni in se ozirajte naprej, da se izognete psom ter osebam.
  • Mački ne pustite, da pleza po drevesih.
  • Ko se mačka enkrat navadi na povodec, bo ves čas hotela biti zunaj.
Kako mačko navaditi na povodec? © Grafik: zooplus; Bild: P&G / stock.adobe.com
Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne