Mačja nečistoča

macja cistoca

Mačke so po naravi zelo čiste živali. Nečistoča pri mačkah se pojavi kadar vaša mačja ljubljenka svoje toalete ne uporablja več dovolj, ali se v zadostni meri ne neguje več. To je lahko resen znak za težje zdravstvene ali psihične težave!

Nečistoča pri mačkah se kaže v različnih oblikah in na različne načine. Če opravlja sobni tigrček svojo potrebo izven svoje toalete, tega ne smemo spregledati. Prav tako, če se mačka več ne čisti oziroma tega ne počne dovolj pogosto, lahko to nakazuje na telesno ali fizično bolezen.

Najprej k veterinarju

Če kaže vaša mačka nenavadno vedenje glede nege ali nemarnost, je najprej potreben obisk veterinarja. Ta lahko pregleda mačko in izključi telesne vzroke. Pretirana nega je lahko znak za alergije ali tipičen simptom prisotnosti zajedalcev, nemarnost glede nege pa pogosto nastopi pri vnetjih mehurja ali drugih okužbah. Toda, če se izkaže, da je vaša mačka fizično zdrava, je potrebna nadaljna raziskava vzroka.

Označevanje ali nemarnost?

Prav pri samcih je nemarnost pogosto opisana kot označevanje – ali obratno. Vendar po čem spoznamo ali mačka označuje ali je nemarna?

Opazujte vašo mačko pri opravljanju potrebe na napačnem mestu. Označevanje prepoznate po tem, da mačka stoji v pokončnem položaju in z iztegnjenim tresočim se repom urinira nazaj vodoravno. Velik del nekastriranih mačkov označuje, vendar tudi mačke označujejo med kotenjem ali pred sterilizacijo. Markiranje pa vendarle ni vedno hormonsko pogojeno. V veliko primerih želijo mačke le braniti svoj revir – na primer takrat, ko v gospodinjstvu živi več mačk ali tudi drugih hišnih ljubjenčkov.

Kadar pa mačka med opravljanjem potrebe čepi, gre za nemarnost.

mačka wc

Kaj naredi mačko nečisto?

Kaj se mora zgoditi, da tako čiste živali kot so mačke postanejo nemarne? Če ne obstajajo nobeni telesni vzroki in to potrdi veterinar, je za nemarnost pogosto razlog kronični stres. Imejte nekaj v mislih: mačka vas s tem vedenjem ne želi jeziti. Pogosto tudi ne razume, da je uriniranje na neželenem mestu neprijetno za človeka – pogosto namreč nima druge alternative kako se izraziti. Kaznovanje vaše mačke, kreganje ali celo pomakanje njenega smrčka v urin, ji ne pomaga – povzročili boste še več stresa in začel se bo začaran krog. Mačka se bo še naprej počutila pod pritiskom in težava glede nemarnosti se bo samo še okrepila… Svojo energijo usmerite raje v iskanje vzroka.

Pogosto je nečistoča pri mačkah povezana z neprimernimi življenjskimi pogoji. Ali ste vzeli po možnosti k sebi mlado mačko iz kmetije, ne morete pa ji nuditi nobenega pripadnika vrste, izteka na vrt ali zaposlitve? Morda ste zelo zaposleni in je vaša mačka vedno sama? Mogoče pa obstajajo ključne spremembe, ki vplivajo na življenje vaše mačke: preselitev, nov življenjski partner, dojenček? Morda je mačja toaleta na neprimernem mestu in se vaša mačka v prehodni sobi ne počuti varno ali pa ji druge mačke ne pustijo opravljati njene potrebe v miru.

Umivanje mačke

Umivanje je tako kakor spanje pomemben življenjski del vsakdana vaše mačke. Mačke so zelo čiste živali, s svojim jezikom odstranjujejo izpadlo dlako iz svojega kožuha in odstranjujejo travo, liste ali male delčke umazanije, kot na primer po obisku mačjega stranišča. Ko vedenje vaše mačke postane neobičajno, se lahko to kaže kot nezadostno negovanje – ali ekstremno izrazito pogosto umivanje.

Karakter vaše mačke določa čas in intenzivnost, ki ga posveča svoji telesni negi. Če vaša mačka nenadno spremeni svoje vedenje glede umivanja, je to vzrok za zaskrbljenost.

Tako imenovan „overgrooming“ pogosto opisuje nenadno nastalo pretiravanje glede nege. Človeku se šele takrat posveti, da nekaj ni v redu, ko opazi odpadlo dlako na mestih na trebuhu, na notranji strani stegen, repu ali drugih mestih… “Overgrooming” ima lahko fizične in psihične vzroke. Če vaš veterinar ne diagnosticira nobenih zdravstvenih težav, kot so alergije ali intolerance na hrano, lahko ponovno razmislite o stresu kot o razlogu.

Enako velja za nezadostno vedenje glede umivanja. Če se vaša mačka po obisku mačje toalete ne umiva več, je lahko vzrok staranje ali infekcija na področju ust. Vendar tudi kroničen stres ali anksiozne motnje niso izključene.

Tudi glede tega vzemite življenjske pogoje vaše mačke pod drobnogled. Ali vaša mačka dovolj spi in deluje sproščeno? Ali imate občutek, da je vaša mačka pod stresom – morda posebno napram novemu družinskemu članu ali v določenem času dneva? Morda vaša starejša mačka nima več miru zaradi prihoda mačjega mladička v vaš dom?

mačja čistoča © DoraZett / stock.adobe.com

Gremo k strokovnjaku

Če pri najboljši volji ne najdete vzroka, zakaj se vaša mačka ne počuti dobro, označuje, je nečista ali se pretirano neguje, vam lahko pomaga tako imenovani „terapevt za vedenje mačke“ ali „mačji psiholog“. Ti strokovnjaki se ukvarjajo z vedenjem mačke in lahko med vami in vašo mačko posredujejo, prepoznajo težave in rešijo nesporazume.

Vam in vaši mački želimo vse najboljše!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne