Zakaj mačke ližejo?

Zakaj mačke ližejo?

Kdo je že videl dve mački, ki se med seboj dobro razumeta, je verjetno tudi opazil, da druga drugo tudi včasih umivata. Mačke se rade umivajo med seboj. Toda kaj pa pomeni, če mačke rade ližejo ljudi?

Zakaj se mačke med seboj rade ližejo?

Da bi razumeli, zakaj mačke ližejo ljudi, preglejmo družbena razmerja med našimi tigrčki. To nam bo pomagalo bolje razumeti, kakšno vlogo ima jezik pri družbenih interakcijah med mačkami.

Razlogi, zakaj se mačke ližejo, so:

  • Nega dlake: Že mladi mucki uživajo, ko jih njihova mama umiva.
  • Krepitev medsebojni vezi: Na podlagi spominov iz rane mladosti, je nega med odraslimi mačkami izraz naklonjenosti in medsebojnega zaupanja.
  • Vpijanje vonjav kožuha: Z lizanjem mačke lažje ohranjajo vonj svojih pripadnic.
  • Sprememba vonjav kožuha: Mačka neznane vonjave svojih pripadnic prikrije z lastnimi molekulami vonjav. Na primer, ko se vrne z obiska pri veterinarju.

Trije razlogi, zakaj mačke ližejo ljudi

Pri ljudeh mačke delajo tisto, kar so se naučile pri interakciji z drugimi mačkami. Na podlagi tega lahko pojasnimo, zakaj vas mačka rada liže.

Z jezikom pokaže naklonjenost

Najlepši in najpomembnejši razlog, zakaj vas mačka liže je, da vam s tem izkaže svojo naklonjenost. Če vas mačka med božanjem začne lizati, ste lahko zares srečni, saj to pomeni, da vas mačka ima rada in se ob vas počuti prijetno. Toda ne bodite žalostni, če vam mačka nikoli ne liže roke. Mačke ližejo manj pogosto kot psi. Dobesedno bi lahko rekli, da je lizanje stvar okusa.

Mačke ližejo, da bi vas označile

Naklonjenost gre z roko v roki z naslednjim razlogom za lizanje. Ker vas ima mačka tako zelo rada, vas želi tudi ustrezno označiti in svetu povedati, da zdaj pripadate njej. Naši štirinožci imajo veliko ostrejši vonj od nas. Ko nam mačke ližejo kožo, za seboj pustijo drobne delce vonja. S tem dajo drugim mačkam in psom vedeti, da to območje pripada samo njim. S tem izražajo svoje lastništvo. Podobno je tudi v primeru, če ste prej pobožali katero drugo mačko ali psa. Vaš tigrček bo zavohal morebitno konkurenco. Z lizanjem ne odstrani samo njihove molekule vonja, temveč jih prekrije tudi s svojimi.

Mačke ližejo znoj na vaši koži

Ležite zunaj na ležalniku pri 30 stopinjah Celzija, mačka pa vam rade volje liže kožo? Mogoče ji je všeč okus vašega znoja. Ta rahlo slana aroma prevzame številne živali. Če ste prej pojedli nekaj okusnega, je zelo verjetno, da bo mačka na vaši roki zaznala te prijetne vonjave. Torej ni nič čudnega, če se temu ne more upreti.

Kaj naj storim, če me mačka liže?

Če vas mačka liže iz ljubezni, je lepo, če ji to nekako poplačate. Božajte jo s prosto roko. Mnogim mačkam je všeč, če jih rahlo krtačite z mehko krtačo ali masažnimi rokavicami. Če je vaša mačka ena izmed takih, jo razvajajte z dodatnim krtačenjem. Tako boste okrepili vez s svojim tigrčkom.

Ali lahko mačke z lizanjem prenašajo bolezni?

Tega se ne sprašujejo samo starši majhnih otrok: Ali lahko mačji jezik prenaša tudi bolezni? Najbolje je, če upoštevamo nekaj higienskih pravil. Če vam je mačka lizala roke, si jih seveda umijte. Ko so v hiši majhni otroci, pa se bo polizana roka hitro znašla v ustih. Ne glede na lizanje velja, da če imate v hiši otroke, morate mačko redno razgliščevati. Če mačja slina pride v odprto rano, lahko v zelo redkih primerih pride do okužbe z bakterijo Bartonella henselae in s tem do ”bolezni mačjih prask”. Tako kot pravi že samo ime bolezni, se bolezen prenaša s praskami. Tveganje, da mačka prenaša bolezni z lizanjem, je majhna. Iz higienskih razlogov pa ne dovolite, da vam mačka liže obraz.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne