Savanka

Savanka na pesku

Savanka se za svoj eksotični videz lahko zahvali svojim divjim prednikom.

Savanka je relativno mlada pasma mačk. Zaradi privlačne barve dlake je postala prava modna mačka in neredko tudi pravi prestižni predmet. Svoje ime je dobila po habitatu svojih divjih prednikov, namreč po afriški savani.

Zgodovina

Savanka je križanka med hišno mačko in servalom. Slednja je divja mačka, ki izvira iz Afrike in spada v red plenilcev.

Prva savanka je nastala s križanjem servala s siamsko mačko. Do križanja je prišlo po naključju leta 1986: V resnici naj bi maček, ki si jo je izposodila Judee Frank, bila serval. Toda Judee je mačko sparila s “siamsko mačko”. Lastnica Suzi Mutascio je kasneje v leglu našla le enega mladička. Nato je začela vzrejati drugo generacijo savank (generacija F2).

Leta 1996 sta rejca Patrick Kelley in Joyce Sroufe napisala prvi standard pasme. TICA (Mednarodno združenje mačk) je leta 2001 končno priznalo savanko kot samostojno pasmo.. Leta 2012 je dosegla naslov prvaka.

Nadaljnje filialne generacije

Filialne generacije kažejo, kako je savanka povezana s svojimi predniki. Pri generaciji F1 se je žival parila neposredno s servalom. Pri generaciji F2 pa serval velja za živalskega pradeda in tako naprej. Za natančnejšo določitev stopnje sorodstva uporabljamo črke:

  • A = Eden od staršev je savanka.
  • B = Oba starša sta savanki.
  • C = Oba starša in stari starši so savanke.
  • SBT = Zadnje tri generacije so savanke.

Savanke iz generacij od F1 do F4 imajo visok delež divje krvi, zato spadajo med hibridne pasme.

Izgled: Velika, elegantna in eksotična

Savanke izgledajo kot manjša različica servala. Posebnost te pasme mačk je pikasti kožuh. Osnovni odtenek barve dlake je na splošno zlat ali bež s svetlim spodnjim delom. To je odvisno od posameznega križanja pasme. Danes so standardna križanja savanka-savanka.

Savanke so velike vitke. Imajo dolge mišičaste tace. Zadnje tace so praviloma nekoliko daljše od prednjih. Šape so ovalne in srednje velike. Poleg tega ima savanka precej širok rep, ki je srednje dolg. Vrat je v primerjavi s preostalim telesom precej dolg in ozek.

Glava je trikotne oblike in je majhna. Ušesa so visoko na glavi in so precej velika, kot je značilno za to pasmo. Stojijo pokonci, so široka in imajo zaobljene konice.

Srednje velike oči so globoko na glavi. Dovoljene so vse barve oči in niso odvisne od barve dlake. Za savanke so značilne tudi ”solze”, ki spominjajo na geparda in dajejo tej mački eksotičen videz. Zaradi svoje vitke oblike telesa deluje zelo elegantno in graciozno.

Dovoljene so naslednje barve:

  • Črna
  • Rjava tigrasta
  • Črno-srebrna tigrasta
  • Dimno črna

Mačke prve in druge generacije so zelo velike živali. Tehtajo med 4,5 in 10 kilogrami; tako kot velikost je tudi teža odvisna od generacije. Razlog za to je, da je genetski vpliv afriške divje mačke še vedno zelo močan pri živalih prvih generacij. Od četrte generacije dalje se velikost in teža počasi izenačujeta.

Savanka na mizi © Корнеевец-Выдренкова / stock.adobe.com
Ljubke savanke so prijazne, družabne in zelo aktivne.

Značaj: Savanka je prijazna in zelo aktivna

Savanke so zelo prijazne, igrive in družabne, tudi radovedne ter vedno iščejo pustolovščine. Ker imajo močno željo po gibanju in so zelo aktivne, potrebujejo veliko zaposlitve. To ji lahko zagotovite v obliki mačjih igrač ali drugega mačjega sostanovalca. Zaradi njihove živahne narave je priporočljivo, da ima savanka mačjega partnerja.

Prijazna, družabna, vendar tudi trmasta

Savanke pogosto opisujemo kot ”pse, ki so ujeti v mačjem telesu”, saj jih je namreč mogoče naučiti igre prinašanja ali sprehoda na povodcu. Smiselno je, če svojo savanko navadite na povodec, ko je še majhna; sprva vadite v stanovanju, nato pa se odpravite ven. Druga posebnost te pasme mačk je, da obožujejo vodo. Če ji pripravite kad z vodo, se bo z veseljem okopala.

Običajno se dobro razumejo z drugimi hišnimi ljubljenčki in jih lahko dobro spoprijateljimo s psi. Tudi z otroki so precej potrpežljive. Hkrati pa so savanke tudi precej trmaste in odločne. Kljub temu so zelo ljubeče in se tesno povežejo s svojim lastnikom. Zaradi svojega temperamenta to ni mačka za začetnike in je še posebej primerna za izkušene lastnike mačk.

Vzreja in nega

Savanke višjih generacij imajo posebne potrebe glede nege. Savanke generacij od F1 do F4 veljajo za hibridne pasme in spadajo v zakonodajo o zaščiti vrst. V nekaterih državah zanje veljajo uradne zahteve za poročanje.

Ustvarite številne možnosti zaposlitve

Savanke generacije F5 in mlajše se lahko brez težav navadijo na življenje v stanovanju. Priporočamo, da zavarujete svoje dvorišče ali na balkon namestite mrežo, saj se savanka zelo rada giblje.

Njihova atletska postava jim omogoča, da skočijo in se povzpnejo do dva metra visoko. Zato boste v stanovanju potrebovali tudi kakšne višje predmete, kot je stabilno mačje drevo z več nadstropji. Hkrati pa si omislite različno praskalno pohištvo za nego krempljev.

Poleg plezanja pa savanke potrebujejo tudi mesta za skrivanje in igranje. Mačji tuneli ali hiše so popolne za vašo savanko. Tudi inteligentne igrače so nepogrešljive za to pametno mačko. Če bo savanki dolgčas, se bo kaj kmalu lotila vašega pohištva. Temu se izognite tako, da ji omogočite dovolj gibanja in zaposlitve!

Kot smo že omenili, savanka ni mačka, ki bi jo imeli brez drugega mačjega partnerja. Zelo se bo zbližala z mačjim prijateljem, s katerim se lahko ves čas igra.

Redni veterinarski pregledi

Kožuh ji občasno skrtačite s krtačo ali glavnikom, da odstranimte odvečno dlako. Poleg tega pa jo redno vozite na potrebne zdravniške preglede k veterinarju, kjer bo prejela vsa potrebna cepljenja in bo tudi razgliščena. Tako boste poskrbeli, da bo vaša savanka dobrega zdravja.

Pričakovana življenjska doba savanke je odvisna od ustrezne prehrane in vzreje ter lahko traja od 12 do 20 let.

Prehrana: Katero vrsto hranjenja naj izberem?

Kar zadeva prehrano, so savanke generacije F1 do F4 zelo zahtevne. Najbolje je, da jih hranite s surovo hrano. Vaš rejec vam bo z veseljem posredoval več informacij.

Savanke iz generacije F5 nimajo posebnih prehranskih zahtev. Ker so mačke po naravi mesojede živali, mora njihova hrana vsebovati visok odstotek mesa. Izbirate lahko med suho in mokro hrano. Vsaka vrsta ima svoje prednosti in slabosti. Medtem ko je suha hrana kompaktna in preprosta za porcioniranje, pa vsebuje občutno manj vode kot mokra hrana. Če jo hranite s suho hrano, poskrbite, da bo mačka tudi dovolj pila.

Pazite na sestavo hrane

Pri izbiri hrane je vedno pomembna kakovost. Oznaka s seznamom sestavin na mačji hrani poteka v določenem vrstnem redu: sestavine so razvrščene glede na vsebovano količino. To pomeni, da so sestavine, ki jih je v hrani največ, na vrhu seznama. Preverite, ali ima izbrana hrana visoko vsebnost mesa – meso se mora nahajati na začetku seznama.

Glede tako imenovanih živalskih stranskih proizvodov bodite precej previdni. Mačke morajo namreč zaužiti tudi drobovino, ki spada med živalske stranske proizvode, vendar pa ta izraz pogosto skriva tudi odpadne snovi, kot so rogovi, kožuh in organe, ki jih mačka težko prebavi. V najboljšem primeru so vsi ti stranski proizvodi jasno navedeni. To pomeni, da je na oznaki natančno navedeno, kaj hrana vsebuje. Poleg tega hrana naj ne vsebuje veliko žit, zato se naj nahajajo na dnu seznama sestavin.

Druga možnost: hrano pripravite sami ali izberite surovo hrano

Druge možnosti za hranjenje vaše mačke so kuhanje hrane doma in surovo hranjenje oz. BARF. Čeprav so te metode zapletene, so vrsti primerne. Predpogoj za te metode hranjenja pa je natančno poznavanje potreb vaše mačke, da ne bi prišlo do simptomov pomanjkanja. Zato je smiselno, da s pomočjo specializiranih knjig, veterinarjev in strokovnjakov za prehrano natančno ugotovite, kakšno količino in vrsto hrane ter dodatkov vaša mačka potrebuje.

Kje lahko kupim savanko?

Za savanko mlajših generacij boste odšteli okrog 1.000 evrov. Vendar pa lahko cena poskoči tudi do 10.000 evrov, odvisno od velikost legla in generacije.

Pri izbiri ustreznega rejca upoštevajte nekaj napotkov. Poleg tega je pomembno, da izberete uglednega rejca, ki dobro pozna pasmo in genetiko mačk. Samo z odgovorno rejo lahko v pasmi preprečimo parjenje znotraj družine in zmanjšamo tveganje za razvoj dednih bolezni.

Rejec mora prav tako biti član rejskega združenja. Pomembno je tudi, da pravilno ravna s svojimi mačkami: Izkušeni rejec bo svoje živali peljal na redne preventivne preglede in jim zagotovil tudi kakovostno prehrano ter vrsti primerne bivalne pogoje. Mladiči morajo ostati pri mami vsaj dvanajst tednov, saj se v tem času od svoje mame naučijo vsega, kar potrebujejo.

Vsekakor pa vedno priporočamo obisk zavetišča za živali. Številne mačke, morda tudi kakšne pasemske mačke, čakajo na nov dom. Mogoče boste tam našli svojo sanjsko mačko!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
6 min

Maine Coon

Maine Coon je postal ena najbolj priljubljenih mačjih pasem na svetu. To je verjetno posledica njegove preprostosti, robustnosti in čudovitega značaja.

11 min

Bengalska mačka

Bengalska mačka je resnično edinstvena pasma mačke. Konec koncev je "hišni tiger" v pravem pomenu besede: vzreditelji te pasme stavijo na kanček divje mačke v krvi. Divje mačke-hibridi, kot sta bengalska mačka ali savannah, so novost v svetu vzrediteljev! Kaj naredi mačko-hibridno - in kaj morate upoštevati, če v dnevni sobi srečate divjo mačko? V našem portretu pasme boste našli odgovore.

9 min

Ragdoll

Mačka, ki spominja na lutko iz cunj? Sploh ne! Ragdoll je pasma mačke za ljubitelje siamskih, Colorpoint in drugih Point-mačk. Nežni velikan pa ne prepriča le s čudovito dlako, njegovo nenavadno barvo in sijoče modrimi očmi…