Kako zaposliti notranjo mačko?

kako zaposliti notranjo macko

Stanovanjska mačka potrebuje raznolikost

Mačke so po naravi raziskovalke in lovke, vedno na preži za novih kotičkom za skrivanje ali mimoidočo miško. V kolikor živite v mestu ali iz drugih razlogov mačka nima prostega izhoda v zunanji svet, potem morate njen življenjski prostor narediti čimbolj raznolik, da se vaša mačka ne bo dolgočasila. Manj kot je v stanovanju “prepovedanih” območij, toliko bolje za vašo mačko. Zaposlitev in igra z mačko sta tako ključnega pomena – več o tem v spodnjem članku.

Zakaj je igra s stanovanjskimi mačkami tako pomembna?

Igra z mačko je izredno pomembna, saj pri tem vaša ljubljenka sprošča energijo in stres, sledi svojemu naravnemu nagonu in ostaja psihično in telesno v dobri kondiciji. Notranja mačka ima veliko manj možnosti za sproščanje energije kot mačka s prostim izhodom. V skupnem življenju z ljudmi kažejo mačke do visoke starosti veliko veselje do igre. Takoj, ko vaši živali namenite nekaj več časa, bo z veseljem animirana k igri. Hkrati lahko z igro preprečite tudi morebitne vedenjske težave.

Kako navdušiti vašega ljubljenčka z mačjo igračo?

Da se ne bo dolgočasila, potrebuje mačka vedno nove izzive in v stanovanju se lahko hitro zgodi, da se mačka zdolgočasi. Igrača z mačjo meto deluje tako privlačno, da se lahko vaša mačka z njo ure dolgo zaposli.

Robustne igrače kot so KONG Kickeroo Kitten so prav tako zaželene, kajti tudi te spodbujajo nagon po igri in nudijo na tisoče možnosti za zaposlitev. Nad plišastimi igračami so mačke vedno navdušene. Posebno dobrodošle so imitacije miši ali druge mačje igrače s polnili iz pirinih ostružkov ali mačje mete. Prenašanje, potiskanje, metanje v zrak ali grizenje, vaša mačka se bo z igračo ure dolgo zaposlila. Plišasta žival je pogosto ljubeča igrača za crkljanje.

Kong igrača
Igra mačke

Inteligentne igrače za mačke

Včasih nam primanjkuje časa in igra z mačko ni mogoča. Takrat je najbolje, da jo nekako zaposlimo in to najbolje storimo z inteligentnimi igračami, kajti le-te spodbujajo kreativnost in mačko spodbujajo tudi h gibanju. Catit Play-N-Scratch znamke Hagen je za mačke neustavljivo privlačna, saj združuje številne funkcije. Naprava za igro vključuje praskalno podlogo, žogo, igračo na vzmet in zelo zaželeno mačjo meto.

Naj vaša notranja mačka preizkusi Trixie mačjo igračo Cat Activity Fun Board , ki prav tako združuje veliko funkcij za igro. Catit Design Senses Tempo igralna steza je pravi višek, ki vsakdanjik mačke obogati s tempom. Svetleča žoga šviga po tiru skozi hribe in doline, ki se lahko razširi ali kombinira z drugimi elementi. Boljšega stimulatorja gibanja si človek težko zamisli, kajti vaša mačka bo neutrudno tekala za žogo.

Igralna steza

Agility pri igri s stanovanjskimi mačkami

Če se vaša notranja mačka brez napak in problemov lahko premika skozi ovire, govorimo o mačjem agility (imenovan tudi Cat Agility).

Igra z mačko

Notranja mačka nima veliko možnosti, da ostane v kondiciji, zato je Cat Agility odlična možnost za to. Živali primeren trening podpira njeno gibalnost in inteligenco. Če ste na temo mačjega agilityja novinec, začnite počasi in nato previdno nadaljujte. Vaše živali ne smete preobremeniti, sicer ne bo sodelovala. Če imate pravo igračo, lahko začnete in vašo mačko animirate k igri.

Igre skrivalnic z mačko

Zelo primerna igra z mačko je tudi skrivanje, saj mačke obožujejo skrivalnice. Bodisi v mačjem tunelu ali za vrati, vsako skrivališče je dobrodošlo. Naj igra z notranjo mačko poteka spontano, kajti le tako lahko obdržite vašo mačko dlje časa v pogonu. Tudi kartoni so priljubljena skrivališča, v katere se mačke rade skrijejo in raziskujejo notranjost. Igra skrivalnic ustreza tudi mačjemu naravnemu nagonu po lovu.

Skrivanje mačke © ixusfan / stock.adobe.com
Aplikacija za mačke © Photocreo Bednarek / stock.adobe.com

Brezplačne aplikacije za mačke

Ste že slišali za mobilne aplikacije za mačke?! Vaša notranja mačka jih bo oboževala! Preverite Game for Cats (Android) in Game for Cats (Apple), ki so najvišje na lestvici. Pri tej igri mačka lovi lasersko točko. Ko jo ujame, se sliši svetel ton in točka se raztopi v rožnati oblak.

Pomembno: igra z mačko naj bo vedno nadzorovana! Hitro se namreč lahko zgodi, da mačka pomotoma kaj pogoltne ali se na kakšen drug način poškoduje. Redno tudi preverjajte vse igrače za morebitna poškodovana mesta.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
4 min

Joga z mačko

Joga je koristen in zdrav način sproščanja, pri katerem lahko sodeluje tudi vaša mačka. Na kakšen način vam lahko pomaga? Bo z vami izvajala vaje ali je tam samo zato, da vas sprosti?
3 min

Igra z mačko – inteligentne igrače

Mačke so za veliko ljudi žive plišaste igrače: so mehke, imajo rade človeško bližino in se pustijo razvajati. Kar pa veliko lastnikov mačke pozablja pri tem: vaše mehke živali so še vedno male divje živali! Z življenjem na kavču so redko zadovoljne in sproščene. Nikogaršnje, v divjini živeče mačke se same zaposlujejo. Vsak mali obrok si najdejo po urah dolgega lova. Dan za dnem so zaposlene s skrivanjem, obrambo in prežanjem. Mir, kot ga uživajo naše hišne mačke, imajo redko. Vendar tudi po desetletjih dolgega skupnega življenja z ljudmi so naše mačke v svoji biti in tudi telesno male divje živali in imajo podobne zahteve kot njihove, v divjini živeče sorodnice! Prav zato moramo poskrbeti, da so zaposlene in za to najbolje poskrbijo inteligentne igrače za mačke.