Agility za pse

Agility za pse

Agility: Šport za pse

Ste se s psom naveličali vedno istih sprehodov? Si želite novih dogodivščin s svojim kosmatincem? Potem je agility za pse prava stvar za vas! Agility je pasji šport, ki pripomore k izboljšanju komunikacije med človekom in psom ter je v toplejših dneh idealen za izvajanje na prostem.

Kaj je agility?

Beseda "agility" izvira iz angleščine in pomeni "gibčnost" oz. ''okretnost''. Gre za premagovanje različnih ovir v najkrajšem možnem času. Pri agilityju ne uporabljamo povodca ali ovratnice. O agilityju so se prvič začeli pogovarjati med premori na razstavi Crufts Dog Show, ta nov šport za pse pa je kmalu potem zaslovel po vsem svetu. Poleg manjših klubskih tekmovanj obstajajo celo državna in zvezna prvenstva!

Agility za pse

Kaj se pes lahko nauči pri agilityju?

Glavni cilj agilityja je, da se pes in njegov lastnik zabavata in gibljeta, hkrati pa na ta način gradita na zaupanju ter komunikaciji preko telesne govorice. Po pravilih pes teka med ovirami brez ovratnice ali povodca. Lastnik sme svojega ljubljenčka nagovarjati le preko govornih signalov in telesne govorice. Dotakniti se ga ne sme.

Zahteve za trening agilityja

Tako pes kot njegov lastnik morata biti pri agilityju precej spretna, saj se ovire na progi med seboj zelo razlikujejo. Poleg tega mora biti vaš pes v zdrav, da se bolezenski znaki slučajno ne poslabšajo.

Kdaj lahko začnete z agilityjem?

Mnogi lastniki se sprašujejo, koliko mora biti njihov pes star, da ga lahko pričnejo trenirati. Pri tem je pomembno, da pes več ne raste. Ko dopolni 18 mesecev, lahko sodelujete tudi na uradnih turnirjih.

Katere pasme psov so primerne za agility?

Ta razgiban šport obožujejo še posebej psi, ki radi tečejo, kot je na primer husky. Seveda lahko sodelujejo tudi druge pasme psov. Za agility je v osnovi primeren vsak pes, ki se veseli novih izzivov. Bistvo agilityja je, da se pes in lastnik pri tem zabavata, kar si seveda oba želita. Če pes ni navdušen, tudi lastnik ne bo.

Agility za pse

Oprema za agility

Oprema za agility je zelo raznolika: od tunelov do gugalnic, preko gumijastih obročev in skozi slalomske palice. Vse ovire, kot so palice za slalom, skakalni obroči in tuneli, lahko najdete v naši spletni trgovini zoohit!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
2 min

Kolesarjenje s psom

Kaj je lepšega kot v toplem poletnem dnevu prijetna tura s kolesom v naravo? In s štirinožnim ljubljenčkom je lahko še posebno zabavna! Kot ponavadi teče pes ob kolesu, kaj pa morate upoštevati, da bo kolesarjenje s psom še posebno zabavno in predvsem varno? Berite naprej.
2 min

Agility za pse

Ste se naveličali vedno istih sprehodov? Si želite novih dogodivščin s svojim kosmatincem? Potem je agility za pse prava stvar za vas!
6 min

Pasji bazen

V poletni vročini si vsi zaželimo ohladitve. Enako velja za naše pse. Žal pa se ne smejo kopati v vseh vodah. Zato pa obstaja pasji bazen.