Tek s psom: Nasveti za zabavnejši tek This article is verified by a vet

Tek s psom

Kakšna živalska zabava: Tek s psom je veliko zabavnejši.

Sonce se smeje in vi se veselite aktivnosti na prostem. Toda preden si zavežete čevlje in podate na tek s psom, je priporočljivo, da preverite spodnje nasvete!

Kako psa navadim na tek?

Če vaš pes še ni navajen teka, ga na ta vzdržljivostni trening navajate korak za korakom. To pomeni, da na začetku izberete le kratke tekaške proge.

Najprej začnite s 50 metri. Namen tega je psa naučiti, da ne sme vleči za povodec. Ko mu to uspe, ga takoj nagradite s priboljškom.

Ko pa se pes nauči upoštevati vaše ukaze, lahko razdaljo in tempo počasi povečate. Na ta način psa skozi več tednov postopoma navadite na tek. Seveda ne pozabite na redne premore, da ne preobremenite svojega psa.

Prav tako ne pozabite sproti nagrajevati svojega psa. Na ta način bo pes trening povezal z nečim pozitivnim in se ga vedno znova veselil.

Tek s psom © Grafik: zooplus; Foto: Soloviova Liudmyla / stock.adobe.com
Pri teku s psom bodite pozorni na nekatere stvari.

Tek s psom: Potrebna oprema

Ali potrebujete pripomočke za tek s psom, je odvisno od tega, koliko izkušenj ima vaš pes s tekom. Če pes teče zraven vas in je že usposobljen za to aktivnost, potem ne potrebujete posebne dodatne opreme.

V kolikor pa psa prvič navajate na tek in še vedno ne uboga vsakega vašega ukaza, potem vam bomo morda naslednji izdelki v pomoč:

1. Povodec s pasom za tek

Povodci za tek so bolj raztegljivi od navadnih povodcev in imajo manj težjih kovinskih delov. Vključen trebušni pas poskrbi, da boste imeli proste roke, hkrati pa si lahko nanj pritrdite steklenico za vodo, hrano ali kakšne majhne predmete (npr. ključe ali mobilni telefon).

2. Priboljški

Da lahko psa vmes nagradite, boste potrebovali slastne priboljške. Najboljši so piškoti za pse ali suha hrana. Seveda pa lahko s seboj vzamete tudi posebno jetrno klobaso za pse.

3. Oprsnica

Psu bo med tekom prijetneje nositi oprsnico kot pa ovratnico. Tako se bo manj poškodoval, če bo kdaj močno povlekel za povodec.

4. Lučka

Še posebej previdni morate biti, če se s psom odpravite na tek v mraku ali v temi. Potem psa opremite z lučko, da ga bodo opazili tudi drugi mimoidoči, avtomobili ali kolesarji. Ponujamo vam široko izbiro lučk, svetlečih obeskov ali odsevnih ovratnic.

5. Steklenica za vodo

Če na vaši poti ni nobenega potoka ali jezera, iz katerega bi vaš pes lahko pil, ne pozabite s seboj vzeti steklenico za pitje. Tako boste preprečili, da bi vaš pes postal dehidriran in padel v nezavest.

6. GPS sledilnik

Ali želite spremljati gibanje vašega psa ali snemati njegovo pretečeno pot? Potem vas bo morda zanimal GPS sledilnik. S to napravo lahko preprosto merite aktivnost svojega psa. Večina naprav je vodoodpornih in deluje tudi zunaj državnih meja.

Kakšna so izhodišča za tek s psom?

Če se želite s psom odpraviti na tek, morate upoštevati nekaj navodil. Ta so pomembna, da se pes me tekom ne poškoduje ali preobremeni.

Najpomembnejše vprašanje je, ali je vaš pes na splošno zdrav. Preden se s svojim psom odpravite na več kilometrski tek, preverite njegovo kondicijo. Če je poškodovan ali ima že dlje časa težave s kolki, ga z vzdržljivostnimi športi ne smete dodatno obremenjevati. V kolikor niste prepričani, se lahko za nasvet vedno obrnete na veterinarja in psa peljete na pregled.

Za tek s psom je pomembna tudi ustrezna starost psa. Okostje mladičev na primer še ni popolnoma razvito. Če mladička ali mladega psa preveč fizično obremenimo, tvegamo poškodbo njegovega mišično-skeletnega sistema, vključno s kostmi, mišicami, tetivami in ligamenti. Zato se na tek s psom podajte šele, ko pes odraste (približno pri dveh letih).

Tretje pomembno izhodišče za tek s psom je socializacija psa. Obstaja velika verjetnost, da boste med tekom srečali druge pse. Da vam teka ne bo pokvaril pasji prepir, mora vaš pes upoštevati vaše ukaze.

Na splošno kot tudi za tek s psom je pomembno, da psa že v mladosti dobro socializirate ali z njim obiščete šolo za pse. Če se vaš pes ne razume dobro z drugimi psi ali ljudmi, poiščite bolj odročne poti za tek.

Več uporabnih nasvetov za vadbo lahko najdete v razdelku Vzgoja psa našega spletnega magazina zoohit!

Katere pasme So primerne za tek s psom?

Pasje pasme se med seboj v marsičem razlikujejo – najbolj v zgradbi telesa in svoji naravi. To pomeni, da niso vsi psi primerni za vsak šport.

Povedano na kratko: Pasme z dolgimi tacami in razmeroma krajšimi hrbti so primernejši za daljše teke. Psi s kratkimi tacami in dolgim hrbtom si lahko pri takih dejavnostih hitreje poškodujejo hrbtenico in sklepe.

Naslednje pasme so odlične za tek s psom:

Opomniti vas moramo, da tekaški hrti niso primerni za tek na dolge proge, temveč le za kratke. Veliki in mali angleški hrti so torej sprinterji med psi.

Na kaj še moramo biti pozorni pri teku s psom?

Da si bo lahko pes med treningi opomogel, vam priporočamo, da greste z njim tekat samo enkrat ali dvakrat na teden. Na ta način lahko pri psu preprečite boleče in dolgotrajne poškodbe.

Še en nasvet za vroče poletne dni: tek pod žgočim soncem ni ravno prijeten ne za vas in ne za vašega psa. Zato poskrbite, da bo na poti dovolj sence, ali pa se na tek raje odpravite v hladnem jutru ali popoldnevu. Poleti raje zamenjajte vroč asfalt s hladnimi gozdnimi tlemi.

Tek s psom © Grafik: zooplus; Bild: Idanupong / stock.adobe.com
Na seznamu najdete vse stvari, ki jih potrebujete za tek s psom.

Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Izobrazbo živinozdravnice sem pridobila na univerzi Justus Liebig v Giessenu, kjer sem pridobivala izkušnje na različnih področjih veterine kot so oskrba in zdravje drobnice, velikih živali, eksotičnih živali, kot tudi farmakologija, patologija in higiena hrane. Ob veterinarskem delu se ukvarjam tudi z lastno znanstveno disertacijo s ciljem boljše zaščite živali pred bakterijskimi patogeni. Poleg svojega veterinarskega znanja delim tudi lastne izkušnje kot lastnica psa in lahko razumem ter razjasnim morebitne strahove, težave ter druga pomembna vprašanja o zdravju živali.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
2 min

Agility za pse

Ste se naveličali vedno istih sprehodov? Si želite novih dogodivščin s svojim kosmatincem? Potem je agility za pse prava stvar za vas!
2 min

Kolesarjenje s psom

Kaj je lepšega kot v toplem poletnem dnevu prijetna tura s kolesom v naravo? In s štirinožnim ljubljenčkom je lahko še posebno zabavna! Kot ponavadi teče pes ob kolesu, kaj pa morate upoštevati, da bo kolesarjenje s psom še posebno zabavno in predvsem varno? Berite naprej.

4 min

Tek s psom: Canicross

Tek s psom ali Canicross je športna dejavnost, pri kateri s svojim psom pretečete določeno pot. Kako pa dejansko zgleda takšen tek? Se moramo nanj posebej pripraviti in rabimo kakšno posebno opremo?