V hribe s psom: Kaj morate vedeti?

V hribe s psom - pes ob nahrbtniku

Če se želite podati v hribe s psom, potrebujete ustrezno opremo.

Ne glede na to, ali se odpravite na krajšo turo v hribe s psom, večdnevni pohod za konec tedna ali na pohodniške počitnice: pohodništvo je dober konjiček za človeka in njegovega psa!

Je vsak pes primeren za hribe?

Skoraj vsak zdrav, odrasel pes se vam lahko pridruži na pohodniškem podvigu. Za za odpravo na daljše izlete pa je priporočljivo, če je vaš pes že nabral nekaj pohodniških izkušenj.

Če torej načrtujete enodnevno turo, vam bo zelo koristilo, da se pred tem odpravite na nekaj krajših pohodov v svoji okolici. Poleg tega je pohodništvo z naslednjimi psi možno le v omejenem obsegu:

Mladički in mladi psi

Mladički ne smejo teči na dolge razdalje. Zato zanje niso priporočljivi večkilometrski pohodi. Ljubitelji pohodništva lahko svojega malega štirinožca vzamejo s seboj v posebnih pasjih nahrbtnikih, psu pa občasno pustijo, da preteče krajše razdalje.

Mlade pse lahko počasi uvajamo v pohodništvo. Od prvega leta starosti lahko z njimi običajno opravimo ture, dolge tudi do pet kilometrov ali več. Pri velikih pasmah, kot so nemške doge pa se pred turo posvetujte z veterinarjem, ki oceni, ali je pes primeren za tovrsten šport.

Pasme psov, ki imajo raje udobje

Pasme s kratkimi nogami in ravnimi gobčki, kot so psi tipa mops, se hitreje utrudijo. Kdor že pri običajnem sprehodu začne hitro dihati, v pohodu ne bo užival.

Med te pse štejemo številne buldoge, kot je angleški buldog, na žalost pa tudi nekaj prekomerno vzrejenih psov, kot sta baset in pekinžan. Tudi oni uživajo v pustolovščinah na proste, vendar to raje počnejo na kratkih razdaljah in z veliko premori.

Bolni psi

Če je pes zaradi bolezni oslabljen, se ne sme odpraviti na dolg pohod. Kaj pa psi z artritisem? Številni psi z artritisom lahko dolgo časa hodijo po ravnih progah, vendar jim vzponi in spusti povzročajo težave. Dobro premislite, ali je pohod primeren za vašega psa, in če ste v dvomih, se posvetujte z veterinarjem. Če je pes močno zadihan in zaostaja, je bolje, da s pohodom prenehamo.

V hribe s psom: Kaj potrebujemo?

Preden se odpravite na pot s psom, ne pozabite spakirati stvari svojega ljubljenčka. Voda in posoda za vodo sta nujni. Pri tem je praktična steklenica vode za pse z integrirano posodo.

Na poti lahko pes popije tudi čisto tekočo vodo v naravi. Stoječih voda se raje izogibajte, saj lahko vsebujejo zajedavce, kot so giardije.

Seveda pa psi ne smejo na pohod s polnim želodcem. Vsekakor pa v prtljago vključimo tudi nekaj hrane ali mali priboljšek, ki ga pes lahko prejme na zasluženem počitku. Obstaja veliko potovalnih steklenic in posod za pse, ki so odlične za pohodništvo.

Med druge uporabne pripomočke spada tudi pinceta za klope, ki jo lahko uporabite tudi za odstranitev trna iz šape. Z lahko brisačo iz mikrovlaken pa lahko psa osušite po dežju ali kopeli v potoku.

Primerna pohodniška oblačila za psa

Najbolje je izbrati oprsnico ali ovratnico in povodec, ki so enostavni za čiščenje. Oprsnica je pri pohodih v gore varnejša od ovratnice, ki lahko psa v primeru padca zadavi.

Oprsnica mora dihati in se ne sme zarezati v pazduhe. Če svojemu psu ne morete pustiti, da teka brez povodca, mu sledni športni povodec omogoča svobodnejše tekanje. Povodec Biothane je enostaven za nego in se ne vozla tako hitro kot povodec iz blaga.

Preprečite nevarnosti

Čeprav pohodništvo velja za brezskrbno aktivnost, pa se pri pohodu s psom zaščitite pred naslednjimi nevarnostmi:

Nevarnost padca v visokogorju

Strmi vzponi običajno ne motijo naših psov. Če pa se želite s psom povzpeti na visoke točke, se o poti pozanimajte vnaprej.

Izpostavljeni predeli nad globokimi brezni ali lahkimi plezalnimi prehodi niso primerni za klasične pohode s psom. Nevarnost padca je v teh primerih namreč previsoka. Vsekakor pa lahko pes spregleda prepad tudi na lažjih odsekih poti. Če ste v dvomih, psa pripnite na povodec.

Srečanja s kravami

Vedno znova prihaja do neprijetnih srečanj med kravami in psi, saj na pohodih v alpskem svetu pogosto prečkamo pašnike. Zato moramo biti v takem primeru spoštljivi do drugih živali.

Krave namreč vidijo pse kot morebitne plenilce. Če vidite čredo krav, ki se prosto sprehaja naokrog, psa takoj pripnite na povodec. Pašnik prečkamo hitro, a brez teka, čredi krav pa se na široko ognemo.

Zelo pozorni moramo biti pri kravah, ki imajo ob sebi svojega telička, saj se bodo odzvale zelo zaščitniško.

Ko se srečate s kravami:

  • ne kličite in ne kričite glasno
  • ne mahajte nasilno ali močno rokami
  • ne glejte krave dojilje in njenega telička
  • ne približujte se teličkom

Če krava večkrat dvigne in spusti glavo, smrči in poklekne, je to opozorilni signal, ki ga morate vzeti resno. Če krava steče proti vam, spustite psa s povodca. Brez vas bo lažje prišel na varno. Hitro zapustite pašnik.

Divjačina na pohodu s psom

Samoumevno je, da vaš pes ne sme loviti divjadi. Psi z neobvladljivim lovskim nagonom naj bodo zato v gozdu vedno na povodcu. Sledni povodci ponujajo več prostora za tekanje, kar psu omogoča, da lahko voha daleč naokrog.

Če pa pes prosto teka, ga morate pravočasno poklicati. Ostanite pozorni. Če se pes nenadoma ustavi in zbrano pogleda v eno smer, je verjetno nekaj opazil.

V času gnezdenja ptic naj psi ne zapuščajo označenih poti, saj bi lahko prestrašili na tleh gnezdeče ptice ali celo srne. Ne smemo si misliti, da se ne bo nič zgodilo. Že prisotnost morebitnega plenilca lahko zelo prestraši tako mladička kot mater.

V hribe s psom - pes v hribih © DoraZett / stock.adobe.com
Vsak pohod je prava pustolovščina za človeka in psa.

V hribe s psom: Zaščitimo naravo

Ali mora biti pes na povodcu v gozdu, je odvisno od samega območja. V naravnih rezervatih je treba pse imeti vedno na povodcu, pohodniki pa morajo ostati na poteh. V zavarovanih krajinskih območjih je pomembno tudi, da štirinožni prijatelj ne prestraši nobene divjadi v gozdu. Če pa ni drugega lokalnega pravila, sme tu prosto teči.

Povodec je v mnogih narodnih parkih obvezen. Če je štirinožca mogoče zanesljivo poklicati in lahko hodi ”peš”, je hoja brez povodca običajno dovoljena. Seveda pa za sabo ne smete pustiti nobenih smeti. Enako velja za pasje iztrebke ob robu ceste.

Tako najdete ustrezne poti

Če ste doma blizu čudovitega gozda ali naravnega parka, lahko takoj začnete s pohodom – čaka vas ogromno odkritij! Lepa dnevna tura je lahko zabavna v vseh letnih časih.

V vročem poletju so najboljši izleti v senčni gozd. Kljub temu pa seveda poskrbite, da bo vaš pes imel na voljo dovolj sveže vode. Vzemite si dovolj časa za pohod in si med potjo privoščite odmor. Pot je cilj!

Pohodniške počitnice s psom

Na srečo obstaja čedalje več cenovno dostopnih prenočišč, kot so počitniške hiše in hoteli, ki dovoljujejo vstop psom. Če želite potovati v tujino, bodite še posebej pozorni na dve stvari: poskrbite, da bo potovanje udobno za vas in vašega psa ter preverite zahteve vstop v posamezno državo.

Pri izbiri počitniške regije bodite pozorni, da boste izbrali kraj, ki bo vašemu psu ustrezal. Sibirski husky se v toplih krajih ne bo počutil ravno najbolje.

Posebej priljubljene države za pohodniške počitnice s psi so na primer Francija, Avstrija in Italija ter tudi Slovenija. Tam boste našli ogromno zanimivih pohodniških območij. Med potovanjem v tujino pa upoštevajte pogoje za vstop, kot je na primer obvezno cepljenje psa proti steklini. Če želite potovati južneje, se predhodno posvetujte z veterinarjem. Na ta način lahko preprečite nekatere sredozemske bolezni, kot je erlihioza.

Vam in vašemu psu želimo veliko srečnih trenutkov na pohodu!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
2 min

Agility za pse

Ste se naveličali vedno istih sprehodov? Si želite novih dogodivščin s svojim kosmatincem? Potem je agility za pse prava stvar za vas!
2 min

Kolesarjenje s psom

Kaj je lepšega kot v toplem poletnem dnevu prijetna tura s kolesom v naravo? In s štirinožnim ljubljenčkom je lahko še posebno zabavna! Kot ponavadi teče pes ob kolesu, kaj pa morate upoštevati, da bo kolesarjenje s psom še posebno zabavno in predvsem varno? Berite naprej.

4 min

Tek s psom: Canicross

Tek s psom ali Canicross je športna dejavnost, pri kateri s svojim psom pretečete določeno pot. Kako pa dejansko zgleda takšen tek? Se moramo nanj posebej pripraviti in rabimo kakšno posebno opremo?