Pasji ples

pasji ples

Naučite se pasjega plesa

Sedi, prostor in tačka … Pri večini psov to deluje brez težav! Kaj pa ples? Po agilityju in poslušnosti (obedience) je zaslovel tudi pasji ples, ki ga po angleško imenujemo Dogdance oz. Dog Dancing.

Kaj je pasji ples?

Pasji ples je šport, ki izvira iz ZDA, mednarodni turnirji pa potekajo tudi v Švici. Pri pasjem plesu gre za koreografijo, ki jo sestavimo skupaj s svojim psom, pri tem pa mora biti vsak korak čim bolj popolno izveden. Nastop spremljajo zanimivi triki in primerna glasba. Ustvarjalnost in domišljija sta ključnega pomena!

Pasji ples je koristen način za zaposlitev psa, pri katerem ga hkrati izzivamo tudi na miselni ravni. S pasjim plesom se okrepi tudi vez med lastnikom in psom.

Velika prednost tega športa je to, da za njegovo izvajanje ne potrebujemo posebne opreme, treniramo pa lahko tako rekoč kjerkoli. Na začetku je dovolj že dnevna soba, če pa je vreme lepo, pa se lahko preselimo na čudovit travnik ali v park.

Kateri psi so primerni za pasji ples?

Najpomembnejša stvar sta motivacija in koncentracija vašega psa! Pasji ples postavlja visoke zahteve tako za ljudi kot za živali! Starost, temperament in pasma psa pri tem niso pomembni. Tudi psi s poškodbami sklepov so primerni za pasji ples, toda v tem primeru se izogibajte skakanju.

pasji ples

Pasji ples za začetnike

Najprej morate psa naučiti splošne trike. Ustvarjalnost ne pozna meja! Splošni triki so:

 • uporaba nog: naprej, nazaj, na stran;
 • skoki: čez skrčeno nogo, čez iztegnjeno nogo;
 • vrtenje: okoli lastne osi ali okoli lastnikove noge;
 • postavitev na zadnje noge;
 • kotaljenje;
 • ležanje;
 • slalom med nogami: naprej, nazaj.

Prosti slog

Ko psa naučite nekaj izmed omenjenih trikov, lahko sestavite svoj ples prostega sloga. Poiščite primerno glasbo in se prepričajte, ali ste izbrali pravi ritem, ki naj se ujema z vašimi koraki.

Spodaj je še nekaj nasvetov, ki vam bodo olajšali pasji ples:

 • Opazujte psa in preverite, kateri gibi so zanj naravni ter jih spodbujajte. Psa nagradite s priboljški in mu dajajte jasne ukaze!
 • Med vsakim sprehodom ponavljajte kratke trike, da si jih bo pes lažje zapomnil.
 • Od začetka trenirajte gibe z obeh strani!
 • Psa ob vsakem uspehu nagradite s priboljški. Na ta način ga boste motivirali, da se bo z veseljem učil novih stvari.
 • Trening naj ne traja več kot 20 minut. Po 20 minutah pes izgubi koncentracijo in lahko začne delati napake.
 • Glavno pa je, da se pri pasjem plesu zabavate!
Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
2 min

Agility za pse

Ste se naveličali vedno istih sprehodov? Si želite novih dogodivščin s svojim kosmatincem? Potem je agility za pse prava stvar za vas!
2 min

Kolesarjenje s psom

Kaj je lepšega kot v toplem poletnem dnevu prijetna tura s kolesom v naravo? In s štirinožnim ljubljenčkom je lahko še posebno zabavna! Kot ponavadi teče pes ob kolesu, kaj pa morate upoštevati, da bo kolesarjenje s psom še posebno zabavno in predvsem varno? Berite naprej.
4 min

Tek s psom: Canicross

Tek s psom ali Canicross je športna dejavnost, pri kateri s svojim psom pretečete določeno pot. Kako pa dejansko zgleda takšen tek? Se moramo nanj posebej pripraviti in rabimo kakšno posebno opremo?