Tek s psom: Canicross

Tek s psom: Canicross

Številni lastniki psov uživajo v športnih aktivnostih s svojim štirinožnim prijateljem – tudi na slabše uhojenih poteh. Za telesno dobro pripravljene ljudi in pse in tudi za tiste, ki želijo izboljšati svojo kondicijo, je Canicross idealen šport, v katerem lahko skupaj s svojim psom uživate v naravi. Pri Canicrossu pes preko fleksibilnega povodca vleče svojega lastnika po različnem terenu. Ta šport bo okrepil tako vas, kot tudi vašo vez, ki jo imate s svojim psom, ter njegovo poslušnost.

Francoske korenine: Canicross v Evropi

Canicross izvira iz smučarskih tekov, kjer voznika na saneh vlečejo psi ali konj. Prva tekmovanja v Canicrossu so se odvijala že v 80. letih 20. stoletja v Franciji, kjer so lastniki tekali s svojimi psi. Najpogostejša različica Canicrossa sta tek in vleka sani, poleg tega pa poznamo tudi tek ob kolesu. V tem primeru so psi z 2,5 m dolgim povodcem povezani z lastnikom, ki se pelje s kolesom. Ta vrsta pasjega športa je zelo priljubljena v Belgiji in na Nizozemskem, kjer se zlasti jeseni odvijajo številni dogodki. V drugih državah, kot je recimo Nemčija, se številni lastniki poljubno ukvarjajo s tovrstnim športom.

Tek s psom: Canicross

Kdo in kje?

Za Canicross so primerni vsi psi, ki radi tečejo. Vseeno pa moramo pri tem upoštevati uravnoteženo razmerje med težo lastnika in psa. Lahek hrt ne bo mogel za sabo vleči lastnika, ki tehta 100 kg. Za Canicross so odlični na primer sledni psi, kot je husky, hkrati pa lahko v teku uživa tudi športni pudelj. Za Canicross so značilne raznolike poti, ki ponavadi niso ravne in brez ovir. Travnata in gozdna tla so idealna za občutljive pasje šape, čeprav se tam nahaja veliko korenin in kamno, ki od tekaškega para zahtevajo dobršno mero osredotočenosti. Orientacija na uradnih dirkah je preprosta in učinkovita: rdeči znak na levi strani poti pomeni, da moramo zaviti levo, na desno pa, da moramo zaviti desno. Modri znaki označujejo pravilno pot, rumeni pa opozarjajo na nevarna mesta. Med treningom se izogibajte dolgim asfaltnim potem, ki lahko poškodujejo občutljive pasje šape.

Oprema za Canicross

Poleg dobrih tekaških čevljev z visokim profilom in običajne tekaške opreme boste pri Canicrossu potrebovali približno 2 metra dolgi povodec z blažilnikom za hrbet. Blažilec ščiti hrbtenico psa in lastnika. Bočni pas naj poteka preko sponke proti paniki, ki zmanjšuje tveganje za poškodbe. Pomembno je tudi, da pri Canicrossu psu nadenete tudi udobno oprsnico, ki je primerljiva s tisto, ki jo imajo sledni psi. Tovrstne oprsnice psa med tekom ne omejujejo in mu ne ovirajo dihanja.

Prvi koraki

Za Canicross naj bo pes star vsaj eno leto. Šele takrat je dovolj velik za tovrsten tek. Tek bo vodil pes, vi pa ga boste usmerjali s kratkimi ukazi (npr. desno, levo). Ker ni zaželeno, da bi pes med sprehodom vlekel za povodec, ga najprej moramo naučiti, da je pri Canicrossu ravno obratno. To storimo s pomočjo druge osebe, ki hodi pred psom in vabi k sebi. Če kot tekač ne morete več slediti svojemu psu, rahlo povlecite za povodec, da ga upočasnite.

Tek s psom: Canicross

Seveda morate biti kondicijsko dovolj pripravljeni, da lahko vzdržujete tempo. Po prvih tekih vas bodo verjetno bolele mišice, saj vas lahko pes med tekom požene tudi do 4 km/h. Pri Canicrossu je pomembno, da psa ne zmoti dogajanje okrog njega. Pri tem vam lahko pomagajo klubi za sledne pse in vam priporočijo uporabo ustrezne opreme.

Na kaj moramo paziti pri Canicrossu?

Pred dejanskim tekom priporočamo, da se najprej ogrejete s sprehodom, med katerih lahko pes opravi svojo potrebo. Sprva trenirajte na 1–2 km dolgi progi brez kakršnih koli ovir ali izboklin, tako da se lahko s psom navadite na skupen tek. To velja tudi za športne pse, ki lahko z vami pretečejo tudi do 10 km, saj Canicross predstavlja edinstvene izzive. Po nekaj tednih lahko dolžino poti podaljšate in psa še dodatno trenirate z manjšimi izzivi, kot je šprint na koncu teka. Pes naj vselej teče pred vami, prav tako pa ga ne priganjajte. Hitrost teka ustrezno prilagodite dolžini poti. Trenirajte pri največ 18 stopinjah Celzija, da se vaš pes ne bo pregrel. Poleti tek prestavite na zgodaj zjutraj ali zvečer. Vselej pa poskrbite, da bo vaš pes zaužil dovolj tekočine. Pri teku po klancu navzdol naj pes teče zraven vas ali pa za vami, saj vas drugače lahko zelo hitro potegne za povodec in tako spodbije.

Vam in vašemu psu želimo obilico veselja pri skupnih športnih dejavnostih!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
2 min

Agility za pse

Ste se naveličali vedno istih sprehodov? Si želite novih dogodivščin s svojim kosmatincem? Potem je agility za pse prava stvar za vas!
2 min

Kolesarjenje s psom

Kaj je lepšega kot v toplem poletnem dnevu prijetna tura s kolesom v naravo? In s štirinožnim ljubljenčkom je lahko še posebno zabavna! Kot ponavadi teče pes ob kolesu, kaj pa morate upoštevati, da bo kolesarjenje s psom še posebno zabavno in predvsem varno? Berite naprej.
4 min

Tek s psom: Canicross

Tek s psom ali Canicross je športna dejavnost, pri kateri s svojim psom pretečete določeno pot. Kako pa dejansko zgleda takšen tek? Se moramo nanj posebej pripraviti in rabimo kakšno posebno opremo?