Prebavne težave pri psih

psi

Ko driska oteži življenje

Prebavne težave so pri psih pogosta in povrhu vsega zelo neprijetna težava. Driska lahko ima pri tem veliko različnih vzrokov. Med možne vzroke prebavnih težav spadajo nepravilna prehrana ali bolezni organov, kot tudi okužbe, črevesni zajedavci ali alergije na hrano. Če driska traja dlje od 24 ur in vaš pes kaže še druge simptome, kot so bruhanje oz. je zelo nemiren, ga raje peljite k veterinarju. Veterinar lahko opravi podroben pregled, ugotovi vzrok driske in vam svetuje o nadaljnjih korakih zdravljenja.

Pravilna hrana

Prvo pomembno vprašanje v takšnih primerih se nanaša na hranjenje. Bolj kot je prebava občutljiva, pomembnejše je, da svojemu psu zagotovite kakovostno in lahko prebavljivo hrano za pse. Za pse s posebno občutljivo prebavo obstajajo posebna živila, ki podpirajo uravnoteženo črevesno floro.

V vsakem primeru je dobro, če dnevno količino hrane razdelite na manjše porcije, ki jih pred hranjenjem namočite z vodo (pribl. 50 °C). S tem blagodejno vplivamo na prebavni sistem.

Royal Canin CCN Digestive Care mokra hrana

Hrana za pse Royal Canin CCN Digestive Care Maxi

  • Popolna hrana za odrasle pse z občutljivo prebavo (od 12. meseca dalje)
  • Prispeva k izboljšanju kakovosti iztrebkov
  • Izbrane prehranske vlaknine: topne in netopne vlaknine lahko izboljšajo kakovost iztrebkov
  • Probiotiki: podpirajo uravnoteženo in zdravo črevesno floro
  • Vsebuje prebavljive beljakovine L.I.P.

Pravilna količina

Če simptomi še vedno ne izginejo, preverite vrsto in količino hrane. Količino hrane lahko preverite v navodilih proizvajalca hrane, ki se nahajajo na zadnji strani embalaže ali pa upoštevajte priporočila veterinarja. Če ste našli vrsto hrane, ki jo vaš pes dobro prenaša, potem je pomembno, da hrane ne zamenjate. Če nameravate spremeniti vrsto hrane, to storite zelo počasi: Novo vrsto hrane vmešajte v trenutno hrano vašega psa. Na novo vrsto hrane prehajate sedem do deset dni, da se izognete prebavnim težavam.

Pazljivo s priboljški

Tu največkrat pride do prehranskih napak! Številni lastniki psov so pozorni le na dobro kakovost glavnega obroka, pozabijo pa, da so tudi slastni priboljški med obroki lahko vzrok prebavnih težav. Dajte priboljške za nekaj časa na stran in preverite, ali ima vaš pes še vedno prebavne težave. Če je vse v redu, mu ponudite samo eno vrsto priboljškov. Tako boste lahko hitro in jasno določili, katere priboljške vaš pes prenaša in katerih ne.

Je to zajedavec?

Naslednje vprašanje je, kdaj ste nazadnje cepili vašega psa. Kdaj in s kakšnim zdravilom ste ga nazadnje razglistili? Nekateri običajni izdelki so primerni le za zdravljenje posameznih vrst zajedavcev, zato lahko kljub zdravljenju v vašem psu še vedno ostanejo nekateri črvi. Morda pa je imel toliko zajedavcev, da samo eno zdravljenje ni bilo dovolj. Če ima vaš pes pogosto drisko, mu je potrebno redno pregledovati iztrebke. Tako boste veterinarju omogočili, da lažje odkrije sledi morebitnih zajedavcev in ugotovi, ali ima vaš pes v črevesju enocelične organizme. Za tovrstne zajedavce potrebujete posebne pripravke.

Ko nič več ne pomaga …

Če ne pomaga nič od naštetega in se vaš pes še vedno sooča s prebavnimi težavami, morate zadevo še bolj podrobno raziskati. V tem primeru vam lahko pomagajo številne preiskave. Ker so za težave lahko odgovorni številni različni organi (od prebavnega trakta do ščitnice), je iskanje vzroka težave lahko precej zapleteno. Lahko vas potolažimo s tem, da skoraj vedno obstajajo načini in sredstva za zdravljenje stanja, katerega vzrok poznamo. Za skoraj vse kronične bolezni organov obstajajo posebne diete. Veterinar vam bo vselej na voljo, da vam razkrije kakšen nasvet o primerni hrani in pravilnemu načinu hranjenja.

Za konec še nekaj nasvetov

  • Če se vaš pes očitno ne počuti dobro in kaže znake bruhanja ali driske, se takoj posvetujte z veterinarjem. Drugače lahko hitro pride do hude izgube tekočine, kar je lahko smrtno nevarno.
  • Če je vaš pes vesel in ni moteč ter prebavne motnje niso resne, obisk veterinarja ni nujno potreben. Psa lahko en dan postite, da s tem razbremenite želodec in črevesje. Med postenjem pa naj vaš pes vseeno veliko pije!
  • Šele ko se driska ustavi in se prebava ponovno uredi, se lahko počasi in previdno vrnete na običajno prehrano.
Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
9 min

Gonitev pri psički

Gonitev pri psički je povsem naravni proces, ki ga doživi vsaka psička. Odkrijte podrobnosti tega cikla in kako se nanj pripraviti.