Zobni kamen pri psih

Zobni kamen pri psih

Zobni kamen pri psih

Zdravi in negovani zobje so zelo pomembni za dobro počutje in splošno zdravje psa. Zato je pomembno, da kot lastniki svojemu psu zagotovite ustrezno higieno ust. Že manjše in neškodljive zobne obloge lahko privedejo do zobnega kamna in hudih bolezni zob. Za hudim zobnim kamnom trpijo zlasti manjši psi.

Vzroki za zobni kamen

Zobni kamen nastane zaradi kombinacije številnih sestavin v ustih psa. Bakterije skupaj z ostanki hrane, slino in odmrlimi celicami sluznice tvorijo posebno plast, ki se prilepi na zunanjo površino zob. To plast imenujemo zobna obloga. Zobne obloge se nahajajo zlasti na težko dostopnih mestih ali pa med zobmi. Za tem najbolj trpijo pasme s kratkim gobcem, ki imajo neskladne zobe. Pri teh psih so zobje preblizu skupaj ali pa stojijo postrani, tako da se lahko obloge še lažje oprimejo na njih. Če obloge ne odstranimo z zob, bodo minerali v slini – zlasti kalcijev fosfat – obloge strdile v zobni kamen. Površina zobnega kamna tako postane ugodna za nadaljnje nalaganje bakterij in zobnih oblog. Bakterije se nato naselijo na dlesni ali pod njih, kar privede do vnetja (gingvitisa). To vnetje se lahko spremeni v parodontozo, ki lahko trajno poškoduje in uniči celoten zob.

Kako prepoznati zobni kamen pri psih?

Zobni kamen je sivo-rjavkaste barve in je zelo trd. Ponavadi se pojavi ob dlesnih, včasih celo pod njimi. Največkrat nastane na podočnikih in čekanih. Pri mnogih psih pa ga najdemo celo na vseh zobeh. Ne nastane samo na zunanji strani zob, temveč pogosto tudi na notranji strani. Zobni kamen običajno spremlja slab zadah.

Hočem si umiti zobe! © wckiw / stock.adobe.com
Hočem si umiti zobe!

Postavljanje diagnoze zobnega kamna

Če želite preveriti, ali ima vaš pes zobni kamen, vam priporočamo, da se obrnete na veterinarja. Ker se zobni kamen običajno ne pojavi samo na zunanji strani zob, temveč tudi na težko dostopnih mestih, je težko določiti, katera vsa mesta je zobni kamen dosegel. Poleg tega bo veterinar preveril, ali so dlesni in zobe prizadela kakšna vnetja. Ker s splošnim pregledom lahko pregledamo le površinsko stanje zob, bo morda potreben rentgenski pregled.

Kako odstraniti zobni kamen pri psih?

Če ima vaš pes zobni kamen, je pomembno, da ga veterinar odstrani, saj se lahko drugače razvijejo druge težave in bolezni zob. Zobni kamen se odstrani z ultrazvokom, medtem ko je pes pod narkozo. Šele takrat je mogoče pravilno oceniti stanje zob in dlesni. V večini primerov zobni kamen že zaide v luknjice med dlesnimi. Tudi te je treba temeljito očistiti in oceniti njihovo globino. Morda bo potrebno nadaljnje zdravljenje ali celo odstranitev prizadetega zoba. Po čiščenju se zobje spolirajo, njihova površina pa se zgladi, tako da se obloge težje primejo nanje.

Zobnega kamna ni priporočljivo odstranjevati z zobno ščetko, če pes ni pod narkozo, saj ne boste mogli odstraniti vsega zobnega kamna, težave z zobmi pa se bodo nadaljevale. Tovrstno čiščenje zob je samo estetsko, saj ne odstranite kamna, ki se skriva v globini.

Royal Canin CCN Dental Care Mini

  • Na voljo kot hrustljava suha hrana, primerna kot popolna hrana
  • Funkcionalna tekstura briket čisti zobne površine med žvečenjem
  • Dokazano zmanjšuje nabiranje zobnih oblog
  • Učinkovito pomaga preprečevati zobni kamen

Preprečevanje nastanka zobnega kamna

Za preprečevanje zobnega kamna in drugih bolezni zob pri psih morate sprejeti nekaj zobozdravstvenih ukrepov. Najboljši in najučinkovitejši način je umivanje zob. Redno čiščenje z zobno ščetko in posebno zobno pasto za pse je najučinkovitejši način za odstranjevanje zobnih oblog, ki se pojavljajo vsak dan. Odstranjevanje oblog preprečuje nastanek zobnega kamna in nalaganje mineralov. Najbolje je, če mladega psička zelo nežno navadimo na zobno ščetko. Na trgu je veliko primernih izdelkov za nego zob za pse, naj bodo to ščetke z majhnimi in velikimi glavami, prstne ščetke ali celo ultrazvočne zobne ščetke. Pri odstranjevanju oblog in negi zob lahko pomagajo tudi različni izdelki za žvečenje za pse. Različne posebne vrste hrane vsebujejo snovi, ki vežejo kalcij v ustih in tako pomagajo preprečevati zobni kamen. Ti preprosti ukrepi lahko pripomorejo k uspešnemu preprečevanju zobnih težav pri psih.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
9 min

Gonitev pri psički

Gonitev pri psički je povsem naravni proces, ki ga doživi vsaka psička. Odkrijte podrobnosti tega cikla in kako se nanj pripraviti.
3 min

Menjava zob pri psih

Tako kot ljudje tudi psi enkrat v življenju zamenjajo svoje mlečne zobe za stalne. Kako pa poteka menjava zob pri psih? Kako lahko pomagamo?