Alergije pri psih

Alergije pri psih

Ko se pes nenehno praska, najprej pomislimo na zajedavce. Toda za srbenje obstaja veliko drugih razlogov, med katere štejemo tudi alergije. Alergije pri psih niso redke, število alergijski bolezni pa narašča.

Katere alergije so pri psih najpogostejše?

Najpogostejše alergije pri psih:

 • Alergija na bolhe
 • Okoljske alergije (atopije)
 • Alergije na hrano

Vse tri alergije imajo pri psih približno iste simptome. Zato je včasih zelo težko postaviti diagnozo. Poleg tega pa se lahko pri psu hkrati pojavi več alergij.

Alergija na bolhe

Ta alergija ni značilna za posamezne pasme. Alergija prizadene oba spola na enak način. Večinoma jo povzroča mačja bolha Ctenocephalides felis, lahko pa jo povzročijo tudi druge vrste. Alergija na bolhe se lahko pojavi v kateri koli starosti, vendar ne pred šestim mesecem življenja. Alergijo na bolhe sprožijo beljakovine v bolhini slini. Med ugrizom bolha sesa kri psa, hkrati pa vanjo vbrizga nekaj svoje sline. Telo se lahko odzove skoraj takoj (odziv tipa I), kar pomeni 30 minut po ugrizu, ali pa se odzove kasneje (odziv tipa IV), kar pomeni po nekaj urah ali v dveh dneh. Alergija prizadene večino psov, ki imajo sporadičen stik z bolhami. Psi, ki imajo veliko stika z bolhami, lahko na njih razvijejo toleranco.

Atopija

Atopija (okoljska alergija) prizadene približno 15 % psov. V nasprotju z alergijo na bolhe, so nekatere pasme psov nekoliko bolj nagnjene k atopiji kot pa druge. Sem spadajo spodnje pasme:

Bolezen se običajno pojavi med prvim in tretjim letom življenja, zelo redko pred šestim mesecem življenja ali pri starejših psih. Pogoj za nastanek atopije je odvisen od tega, v kolikšni meri se posamezen pes odzove na alergen. Prizadeti psi se odzovejo na neškodljive snovi iz okolja, kot so cvetni prah, trave, pršice, plesni z močno tvorbo protiteles. Alergeni povzročijo hudo vnetje, ki lahko poškodujejo tudi tkiva. Simptomi so lahko tudi odzivi na različne vrste trave in so odvisne od letnega časa. Alergeni vstopijo v telo skozi dihala ali skozi kožo.

Alergije na hrano

Alergija na hrano psa prizadene ne glede na pasmo ali spol. Prav tako lahko nastopi kadarkoli v življenju. Prava alergija na hrano pomenie, da se pes dlje časa prehranjuje z določeno, čemur pa sledi pretiran odziv. Zdrave živali lahko razvijejo imunsko toleranco na sestavine v hrani. Če pa se zaščitna funkcija črevesne sluznice zmanjša, lahko alergeni predrejo črevesno pregrado in sprožijo alergijski odziv.

Trenutne raziskave so pokazale, da so alergeni pri psih zlasti beljakovine ali beljakovinske spojine z določeno velikostjo, ki jih vsebuje hrana. Vsaka beljakovina lahko izzove alergijski odziv, verjetnost pa narašča s pogostostjo zaužitja. Najpogostejši sprožilci alergij so goveje meso, mleko in mlečni izdelki, jajca, pšenica ter piščanec. Pri alergiji na hrano je lahko odziv takojšen ali pa zapoznel, lahko pa kombinacija obojega. Simptomi se lahko pojavijo v 30 minutah, nekaj urah ali celo dneh in tednih po zaužitju hrane.

Simpotmi alergij pri psih

Znaki alergije na kratko:

 • Srbenje: pes se neprestano praska
 • Simptomi želodca in črevesja (gastrointestinalni): vaš štirinožni prijatelj trpi zaradi prebavnih motenj, kot sta bruhanje ali bolečine v trebuhu
 • Vnetja: vnetja se pojavijo na območju tac in ušes

Glavni simptom pri vseh je srbenje. Alergija na bolhe običajno prizadene zadnji del telesa, hrbet, rep, zadnje noge in trebuh. Psi se praskajo in drgnejo na teh mestih, kjer običajno nastane vneta in mokra rana, ki jo povzroči močno srbenje. Ta mesta so pogosto naseljena z bakterijami in kvasovkami, kar še dodatno poveča srbenje.

Pri atopiji in alergiji na hrano so srbeča mesta zelo podobna, zato je te alergije težko med seboj ločiti. Srbenje se pojavi tudi v predelu glave, tac, pazduh, po trebuhu, na notranji strani stegen in po ušesih. Na tacah se med prsti in spodnjo stranjo pojavi vnetje. Prav tako se lahko vnetje pojavi na ušesih in zunanjemu delu slušnega kanala. Na poškodovani koži se pogosto naselijo bakterije in kvasovke, kar povzroči okužbo (sekundarno vnetje) in dodatno poveča srbenje. Pri alergiji na hrano lahko pride do prebavnih motenj, kot so bruhanje, driska in napenjanje, močne bolečine v trebuhu in neoblikovano blato.

Postavljanje diagnoze alergij

Kako lahko veterinar prepozna alergije pri psih?

 • Izločevanje diagnoz
 • Intrakutani test
 • Krvni test
 • Izločevalna dieta

Ker so simptomi posameznih alergij zelo podobni, je lahko uspešna diagnoza pravi izziv. Poleg tega lahko psa prizadene več alergij naenkrat. Poleg tega ni na voljo enostavnih in zanesljivih testov, s katerimi bi razlikovali alergije. En način za prepoznavanje alergij je izločevanje diagnoz. Poleg tega lahko določene namige dobimo s podrobno zdravstveno anamnezo in signalizacijo.

Pri anamnezi veterinarju zaupajte naslednje podatke:

 • Pasma
 • Spol
 • Starost
 • Starost ob pojavu simptomov
 • Mesto srbenja ali simptomov na koži
 • Prisotnost podobnih simptomov pri sorodnikih ali starših psa
 • Sezonski simptomi

Alergija na bolhe

Tudi če simptomi ne kažejo na alergijo na bolhe, je najbolje, da jo že na začetku izključimo. Veterinar bo psa pregledal z glavnikom za bolhe, nato pa bo pregledal še njegovo blato. Če kjerkoli najde znake bolh, potem lahko postavi svojo diagnozo. Za diagnozo lahko prav tako uporabimo intrakutani test. V tem primeru v kožo vbrizgamo alergene iz bolh in kontrolne snovi, nato pa po 15–30 minutah, 4 do 6 urah in 24 ter 48 urah preverimo odzive. Za postavljanje diagnoze pri alergiji na bolhe poznamo tudi krvne teste, s katerimi pa dobimo samo informacije o odzivih tipa I. Možna je tudi diagnostična terapija. Psa in vse ostale hišne ljubljenčke zdravimo s primernimi pripravki proti bolham. Med terapijo je zelo verjetno, da se pojavijo simptomi alergije na bolhe.

Alergije pri psih: Alergije na hrano

Za potrditev ali izključitev alergije na hrano dermatologi priporočajo uporabo izločevalne diete. Pri tej dieti naj se pes vsaj osem tednov prehranjuje z beljakovinami in ogljikovimi hidrati, ki jih doslej še nikoli ni poskusil. Ker s temi snovmi še ni imel stika, se nanje ne more odzvati. Med dieto pes ne sme jesti druge hrane, zato mu lahko ponudite samo takšne prigrizke, ki vsebujejo sestavine, primerne za dieto.

Dermatologi priporočajo dieto iz doma pripravljene hrane. Če lastnik ne more sam pripraviti hrane za psa, ima na voljo tudi hidrolizirano dieto. Pri tem so sestavine tako majhne, da jih telo ne more prepoznati kot alergen. Mogoče je tudi prehranjevanje z monobeljakovinskimi vrstami hrane. Simptomi naj bi se med dieto bistveno izboljšali. Po tem, ko simptomi izginejo, psu ponudimo hrano, ki jo je jedel prej, da bi izzvali alergene. Če se simptomi znova pojavijo, je to dokaz, da gre za alergijo na hrano.

Atopija

Diagnozo za atopijo postavimo klinično in z izključitvijo drugih bolezni. Diagnozo za atopijo lahko postavimo šele, ko določene vidike razjasnimo. Simptomi, starost, srbenje in drugi dejavniki se morajo pri tem skladati. Poleg tega moramo izključiti tudi druge vzroke srbenja. Zdaj lahko veterinar izvede posebne teste za prepoznavanje sprožilnih alergenov. Še posebej primeren je intrakutani test, pri katerem v kožo vbrizgamo alergene in spremljamo odzive telesa. Ta test naj vedno opravi samo izkušen dermatolog. Prav tako je možen alergijski pregled krvi, čeprav lahko pokaže lažne pozitivne odzive.

Terapija

Najboljši način zdravljenja alergij pri psih je, da se izognemo sprožilnemu alergenu, vendar je to lahko odvisno od vrste alergije. Zdravljenje alergije na bolhe sestavlja dosledno odstranjevanje bolh in preprečevanje bolh pri psu. Tudi druge hišne ljubljenčke preverimo glede bolh, tako da bo imel alergičen pes čim manj stika z bolhami. Poleg tega je zlasti pri alergikih na bolhe potrebno zdravljenje in temeljito čiščenje okolice. Če psa zelo srbi, lahko to zdravimo s primernimi pripravki, da preprečimo sekundarne okužbe.

Pri alergiji na hrano je prepoznanje sprožilnega alergena (npr. govedina) ključnega pomena, saj lahko na ta način psa še vedno običajno prehranjujemo in se izogibamo alergenu. Če alergena ni mogoče prepoznati ali pa se pes odzove na več različnih beljakovin, mu lahko ponudimo hidrolizirano hrano. Že nekaj časa je na trgu tudi hrana z žuželkami kot beljakovinskim virom, kar predstavlja novejši pristop v diagnostiki in terapiji. Srbenje je veliko težje zdraviti s pripravki, kot so glukokortikoidi ali antihistaminiki. Ta zdravila pri alergiji na hrano niso tako učinkovita, kot pri alergiji na bolhe ali pri atopiji. Zdraviti je treba tudi sekundarne bolezni, kot so ušesne in kožne okužbe.

Odkrijte našo ponudbo hipoalergene hrane za pse!

Kako zdravimo atopijo?

Zdravljenje atopije predstavlja nekoliko večji izziv, saj se je skoraj nemogoče izogniti sprožilnemu alergenu. Če je srbenje omejeno na nekaj mesecev na leto, je mogoče v tem času psa zdraviti z zdravili proti srbenju. Če psa dlje časa srbi, vam priporočamo desenzibilizacijo. Gre za imunoterapijo. Pri tem psu damo vedno večjo koncentracijo alergenov, na katere se odziva. Na ta način spodbudimo imunski sistem psa, ki bo sčasoma razvil toleranco na alergene.

Žal pa ta terapija nima vedno želenega učinka. Morda bo potrebna dodatna terapija z zdravili proti srbenju, kot so kortizon, antihistaminiki, ciklosporin, esencialne maščobne kisline ali oklaktinib. Pred kratkim so izdali novo terapevtsko sredstvo proti srbečici zaradi atopije – gre za pripravek z monoklonskimi protitelesi. Ta protitelesa zajamejo snov, ki je odgovorna za srbenje pri atopiji, in jih pes presnavlja kot telesne beljakovine. Ta oblika terapije je bila doslej zelo uspešna in jo živali tudi zelo dobro prenašajo.

Preprečevanje alergij pri psih

Preprečevanje alergije je težko, saj na razvoj alergij pri psih vpliva veliko dejavnikov. Če pri psu prepoznamo eno alergijo, ji lahko sledijo tudi druge. Za preprečevanje alergije na bolhe, moramo dosledno odstranjevati bolhe in zajedavce. Priporočamo tudi, da psa hranite z različnimi viri beljakovin. Pri tem pa mu raje ne ponujajmo eksotičnih beljakovin, saj nam lahko v primeru alergije služijo kot podlaga za hrano.  Ker je atopija podedovana oblika alergije, je priporočljivo, da živali z alergijo ne uporabljamo pri vzreji živali.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
9 min

Gonitev pri psički

Gonitev pri psički je povsem naravni proces, ki ga doživi vsaka psička. Odkrijte podrobnosti tega cikla in kako se nanj pripraviti.