Kopanje pasjih mladičev This article is verified by a vet

kopanje pasjih mladičev

Mladega pasjega mladiča se vsi zelo veselimo in kot novopečeni lastniki se na začetku tega čudovitega prijateljstva ubadamo s temami, kot so prehrana, igrače ali pravilna vzgoja. Ker mladiči pogosto radi skakljajo po blatnih lužah, se sprašujemo, kako poteka kopanje pasjih mladičev. Da bi vam pomagali odgovoriti na vprašanje, smo v spodnjem članku zbrali vse najpomembnejše podatke.

Koža pasjega mladiča

Kot največji organ koža uravnava toplotno ravnovesje, deluje kot zaščitna ovira pred mehanskimi in fizičnimi dražljaji ter ima posebno nalogo kot čutni organ, ki prenaša občutek pritiska, bolečine in topline. Zato je za našega pasjega mladiča zelo pomembna in jo moramo zaščititi pred škodljivimi vplivi. Koža je obdana s t. i. lipidno plastjo. Ena stran lipidov (oz. maščob) ima rada vodo (je hidrofilna), druga pa vodo odbija (je hidrofobna). Na ta način kožo ščitijo pred dehidracijo in vplivi iz okolja.

Kopanje pasjih mladičev – je sploh priporočljivo?

V nasprotju z nami ni ravno priporočljivo redno kopanje mladičev z milom ali šamponom. Lipidna plast kože in kožuh našim psom zagotavljata čistilni mehanizem, pri katerem delci umazanije preidejo s kože na konice dlak. Če pa se je naš mladiček igral v globokem blatu, pa je kopel skorajda neizogibna. Da bi zaščitili kožo naj bi pasje mladiče čim redkeje okopali. Pogosta uporaba negovalnih izdelkov uniči lipidno plast kože, kar pa lahko povzroči draženje kože. Najpogosteje se pojavita pordelost kože in srbenje.

kopanje pasjih mladičev © ulianna19970 / stock.adobe.com

Kako poteka kopanje pasjih mladičev

Da bo pasji mladič kopalnico povezoval z nečim pozitivnim in se je v prihodnosti ne bo bal, bodite pozorni na naslednje:

  • Številne kopalne kadi in tuši imajo zelo gladka tla, na katerih lahko psu hitro zdrsne. Da bi to preprečili, lahko na tla postavite nedrsečo podlogo.
  • Ob vstopu v kopalnico poskrbite za prijetno vzdušje za pasjega mladiča. Kopanje naj bo za psa vsakodnevni dogodek, zato pred kopanjem poskrbite za mirno in sproščeno vzdušje. Ko pes vstopi v kopalnico ga lahko nagradite s priboljškom.
  • Da se pes ne bo prestrašil prevroče ali prehladne vode, najprej sami preverite temperaturo vode.
  • Vodni curek počasi približajte psu in ga nanj navadite, toda ne usmerjajte ga v njegove oči. Enako velja za negovalne izdelke, ki lahko dražijo oči.
  • Začnite pri tacah in se postopoma pomikajte proti prsnemu košu in trebuhu. Od tu lahko z masiranjem previdno odstranite umazanijo s hrbta, vratu in glave.

Katere izdelke za nego naj uporabljam?

Kopanje pasjih mladičev ni vedno nujno opraviti z negovalnimi izdelki. Ponavadi zadošča že, da umazanijo speremo s čisto vodo. Če kopel brez negovalnih izdelkov ni dovolj, potem potrebujemo poseben pasji šampon za mladiče. Tovrstni šamponi za mladiče so namenjeni posebej za občutljivo kožo mladičev in se razlikujejo od običajnih šamponov za pse, saj proizvajalci uporabljalo koži prijazno vrednost pH in ne vključujejo sestavine, ki bi lahko dražile kožo.


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Izobrazbo živinozdravnice sem pridobila na univerzi Justus Liebig v Giessenu, kjer sem pridobivala izkušnje na različnih področjih veterine kot so oskrba in zdravje drobnice, velikih živali, eksotičnih živali, kot tudi farmakologija, patologija in higiena hrane. Ob veterinarskem delu se ukvarjam tudi z lastno znanstveno disertacijo s ciljem boljše zaščite živali pred bakterijskimi patogeni. Poleg svojega veterinarskega znanja delim tudi lastne izkušnje kot lastnica psa in lahko razumem ter razjasnim morebitne strahove, težave ter druga pomembna vprašanja o zdravju živali.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
12 min

Vzgoja pasjega mladiča

Bolje prej kot nikoli. Ljubeča in dosledna vzgoja pasjega mladiča je osnova za veselo skupno življenje. Kakšni so izzivi in na kaj vse moramo paziti?
2 min

Prvi obisk pri veterinarju

Kdaj je najbolj primerno, da s svojim kužkom opravimo prvi obisk pri veterinarju? Priporočljivo je, da pasjega mladiča že po nekaj dneh bivanja v novem stanovanju seznanimo z veterinarjem. Ta lahko namreč hitro prepozna možne okužbe ali odkrije zajedavce in vam svetuje glede naslednjih korakov.