Pasji mladiči in varnost

Pasji mladiči

Pasji mladiči vsak dan polni radovednosti raziskujejo svet. Medtem ko se z nerodnimi tačkami podajo na nove pustoloviščine, pa jim pretijo različne nevarnosti, saj so mladi psi še posebej nepazljivi. Spodaj navajamo nasvete, kako lahko poskrbite za varen življenjski prostor svojega mladiča.

Pasji mladiči in varno stanovanje

Na začetku bo vaš dom zelo privlačil pasjega mladička, saj mu bo nudil veliko prostora za raziskovanje. Bodite pozorni, da v sobah ne ležijo stvari, ki bi jih vaš ljubljenček lahko pogoltnil. Pri tem pomislite tudi na vse površine, katere lahko doseže mali kuža: mizice ob kavču, sedežne površine, nočne omarice ... Radovedne mlade pse ne odvrnejo niti pepelniki s strupenimi ostanki tobaka ali zaboji za šivanje. Če zaužijejo pramen volne, so lahko v resni nevarnosti. Prav tako ostri in koničasti predmeti, kot so vijaki, lahko hitro povzročijo hude poškodbe. Prosto stoječe kozarce lahko z radovednimi smrčki hitro razbijejo, kosi ostrega stekla in tudi alkohol v različnih pijačah pa predstavljajo veliko nevarnost za pasjega mladiča. Stvari zato zaščitite pred mladim psom: drage usnjene čevlje na primer pospravite v omaro, dokler niste prepričani, da jih bo vaš mladiček pustil na miru. Prebrisani mladi raziskovalci se hitro naučijo odpirati vrata omar. Če je vaš štirinožec tako prefrigan, vam svetujemo, da nevarne predmete postavite nekam višje ali omare zaklenete.

Poskrbite, da pasji mladiči ne bodo dosegli električnih kablov, saj jih lahko pregrizejo. Prav tako bodite previdni, če jemljete zdravila: nekateri pasji mladiči lahko pogoltnejo tablete, ki vam padejo na tla. V večini gospodinjstev pomivalni stroj olajša vsakdanje življenje, pse pa očara z neštetimi razburljivimi vonji po hrani. Poskrbite, da vaš mladič ne bo mogel dostopati do pomivalnega stroja. Če malemu raziskovalcu uspe odpreti vrata pomivalnega stroja, obstaja nevarnost, da poliže nož in ostale ostre predmete. To ni ravno higiensko, hkrati pa se lahko pes močno ureže.

Nekateri pasji mladiči zelo radi glodajo les v času, ko jim rastejo zobje. Če imate v svojem gospodinjstvu takšnega malega "glodavca", pospravite vse morebitne lesene palice oz. predmete, ki so morda premazani s strupenimi sredstvi za zaščito lesa. Ko se mladič igra z igračami za žvečenje ga budno spremljajte in redno preverjajte izdelek glede poškodb.

Če živite v stanovanju z več nadstropji, svojemu mlademu štirinožcu ne pustite, da teka gor in dol po stopnicah. Številni strokovnjaki svetujejo, naj psu v prvem letu njegove starosti ne pustimo hoditi po stopnicah in da ga naj raje dvignemo ter prenesemo čez njih, dokler povsem ne odraste. V vsakem primeru se raje izogibajte odprtim stopnicam, skozi katere lahko mladič zdrsne in pade. Zaščitna vrata za pse nudijo zaščito pred stopnicami – če mladič ni eden izmed najmanjših pasem, lahko uporabite tudi zaščitno ograjo za otroke. V primeru, da morate zaščititi več sob, bo na začetku že dovolj, če psu omogočite dostop do le ene izmed sob. Ko imate odpreta vsa vrata v stanovanju, jih lahko podložite z zaustavljalcem za vrata, ki preprečujejo, da bi se vrata med prepihom zaprla in stisnila tačke psa.

Brezskrbno raziskovanje na prostem

Če se pasji mladiči razposajeno igrajo na vrtu, bodite pozorni na možne luknje v ograji, skozi katere bi se lahko izmuznili – dobro premislite, kje bi se lahko vaš ljubljenček splazil skozi. Svoj vrt preverite tudi glede drugih nevarnosti, kot so bodeča žica, ohlapne vrvi ali zloženi kupi lesa.

Pozanimajte se o strupenih rastlinah in jih odstranite z vrta ali poskrbite, da pes do njih ne bo mogel dostopati. K strupenim rastlinam spadajo med drugimi sledeče skupine rastlin: ciklame, azaleje, begonije, kristusovo trnje, difenbahija, bršljan in zlatolistni drevoljub, navadna tisa, spatifil, flamingovec, blosfeldova kalanhoja, geranija, gumovec ali navadni fikus, jermenovka, navadni koralnik, spomladanske kronice oz. zvončki, tulipani, rumene narcise ter lilije, oleander in zimska božična zvezda. To jih je le nekaj. Najbolje je, če se za vsako rastlino pozanimate, ali je nevarna za mladiča. Če strupenih rastlin iz vrta ali stanovanja ne želite odstraniti, ne puščajte psa brez nadzora v njihovi bližini.

Tudi zunaj lahko na mladiče prežijo skrite nevarnosti, kot so strupi za plevel in pesticidi ali nekatera rastlinska gnojila. Vedno pozorno preberite navodila na embalaži, preden jih uporabite na vrtu in svojega štirinožca nikoli ne puščajte brez nadzora. Kemikalije ponavadi po pravilni uporabi niso več nevarne za psa, saj po rastlinah razpršeno pesticidno sredstvo pes ne more zaužiti v prevelikih količinah.

Pasji mladiči in zastrupitev

Kdo se lahko upre ljubkemu pogledu pasjega mladiča? Vi! Najbolje je, da mu že od začetka ne ponujate koščkov hrane s svojega krožnika. Naša hrana je običajno preveč začinjena za naše pse in je posledično za njih neprimerna. Nekaj, kar je za nas nadvse okusno in zdravo, lahko povzroči v pasjem žlodcu povzroči velike težave. Ali še hujše: škoduje lahko tudi njihovemu živčnemu sistemu in krvnemu obtoku. Zato bodite skrajno previdni in živila ne ponujajte svojemu psu. Pasji mladiči, ki so brez nadzora, bodo brez dvoma pojedli vse, kar jim izgleda užitno in do česa lahko dostopajo. Čokolado, ki smo jo pustili na mizi, lahko pes zaužije in mu povzroči hude posledice. Med nevarna živila poleg čokolade in kakava, ki vsebujeta za pse in mačke strupen teobromin, spadajo tudi avokado, koščičasto sadje (npr. slive), pri katerih je nevarna koščica, čebula in velike količine rozin ali grozdja. Alkohol, kava in zeleni ali črni čaj lahko škodijo živčnemu sistemu naših ljubljenčkov.

Verjetno se vsi lastniki psov zavedamo, da so posamezne kemikalije v čistilih strupene. Kljub temu vedno znova prihaja do zastrupitev, ker radovedni mladi psi lahko dostopajo do nezavarovanih snovi. Posebej problematična so sredstva proti zmrzovanju, ki niso le zelo strupena, ampak včasih prav zelo okusna. Če pes poliže samo nekaj kapljic, razlitih na tleh garaže, je to lahko smrtno nevarn. Simptomi zastrupitve nastopijo približno 30 minut kasneje: pes deluje živčno, nemirno in vedno bolj apatično. Pri vsakem morebitnem užitju strupenih substanct upoštevajte naslednje pravilo: ohranite mirno glavo in ravnajte preudarno. Pri sredstvih za zmrzovanje moramo hitro ukrepati, četudi je pes zaužil zelo male količine sredstva. Ne izgubljajmo časa in čim hitreje poiščimo veterinarja, da izboljšamo možnosti za preživetje. Če je vaš štirinožec pojedel en majhen kos čokolade, ga dobro opazujte, po potrebi pa pokličite veterinarja in mu sporočite domnevno zaužito količino čokolade ter težo mladiča. Na srečo pa to opozorilo ne velja za belo čokolado: čeprav ni ravno zdrava pa zdravju ne škodi.

Nevarnosti med sprehodi

Pri srečanju z drugimi psi poskrbite za varnost svojega pasjega mladiča. Ko opazite lastnika drugega psa, ga že iz varne razdalje vprašajte, ali njegov pes dobro sprejema mladiče. Če ste v dvomih, se z mladičkom raje umaknite in tvegajte. Prav tako svojega mladička naučite, da med sprehodi naj ne pobira stvari s tal. Če ga boste dovolj zgodaj izšolali, boste zmanjšali tveganje, da bo s tal pobral morebitno nevarno hrano ali celo nastavljene vabe s strupi za podgane.

Ob vročih dneh ne pozabite, da se psi ne potijo enako kot ljudje. Toplotni udar lahko v avtu nastopi že pri rahlo povišani temperaturi, če sonce močno sije na glavo psa. Kot odgovorni lastnik bodite pozorni na to, da bo vaš pes zaščiten in da ne boste hodili na sprehode ali pohode v najbolj žgočem soncu. Toplotni udar lahko ima hude in celo smrtne posledice za vašega psa. Prav tako nevaren je vročinski udar, ki lahko psa prizadene tudi takrat, ko je avto parkiran za kratek čas.

Tudi zima prinaša nekaj pasti, katerim pa se lahko z nekaj spretnosti brez težav izmuznete. Posuta cestna sol je zelo boleča za občutljive pasje tačke in lahko vašemu mladiču pokvari veselje do skupnih sprehodov. Kadar je mogoče, se izogibajte potem, posutih s soljo. Zaščitite blazinice svoje psa s kremo za tačke ali posebnimi pasjimi čevlji. Z  odsevno ovratnico in povodcem boste voznike koles in ostalih vozil že na daleč opozorili na psa.

Da se boste lahko čim lažje posvetili svojemu novemu družinskemu članu, se na večino omenjenih previdnostnih ukrepov pripravite že pred prihodom pasjega mladiča. Želimo vam čudovito preživljanje skupnega časa z vašim malim kosmatincem!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
12 min

Vzgoja pasjega mladiča

Bolje prej kot nikoli. Ljubeča in dosledna vzgoja pasjega mladiča je osnova za veselo skupno življenje. Kakšni so izzivi in na kaj vse moramo paziti?
2 min

Prvi obisk pri veterinarju

Kdaj je najbolj primerno, da s svojim kužkom opravimo prvi obisk pri veterinarju? Priporočljivo je, da pasjega mladiča že po nekaj dneh bivanja v novem stanovanju seznanimo z veterinarjem. Ta lahko namreč hitro prepozna možne okužbe ali odkrije zajedavce in vam svetuje glede naslednjih korakov.