Starost psov: Kako pomagati starejšim psom? This article is verified by a vet

Starost psov

Mnogi psi spremljajo svoje lastnike vrsto let in pri tem dosežejo že prav ponosna leta. Seveda pa starost prizadene tudi naše zveste spremljevalce. V spodnjem članku si preberite, kako starost psov vpliva na naše ljubljenčke in kako jim lahko v tem obdobju olajšate življenje. Poleg tega članek obravnava tudi vprašanje, kdaj je čas, da se od svojega psa poslovimo.

Kako stari so psi?

Na to vam ne moremo splošno odgovoriti, saj je starost psov odvisno od posamezne pasme. Na splošno velja, da imajo manjši psi daljšo življenjsko dobo kot pa veliki. Medtem ko čivava živi do 15 let, pa buldogi ali bernardinci živijo le od 7 do 10 let.

Poleg teh dednih dejavnikov igrajo pomembno vlogo tudi zunanji vplivi, kot so prehrana, vzreja in splošno zdravje psa. Za dolgo in srečno pasje življenje je priporočljivo, da se o teh temah ves čas izobražujemo.

Starost psov: Kakšni so simptomi?

Starost psov poteka podobno kot pri nas. Žal pa ni mogoče vnaprej vedeti, kako hudo lahko starost vpliva na pse. Medtem ko nekateri psi ne pokažejo skoraj nobenega znaka starosti, pa se kakovost življenja pri drugih zelo hitro poslabša.

Pri starih psih najpogosteje opazimo naslednje klinične znake:

  • Zunanji znaki: Sivenje kožuha (zlasti na predelu glave) ali mršava in slaba dlaka, včasih tudi izpadanje dlake.
  • Izguba apetita in hujšanje
  • Težave s sklepi in kostmi, ki jih povzročata izguba kostne mase ali osteoartritis: To pogosto privede do tega, da se pes ne more več gibati in ima bolečine pri vstajanju.
  • Poslabšanje ali izguba sluha, vida in vonja
  • Starostna imunosupresija: Tudi imunski sistem s starostjo oslabi, zato so starejši psi dovzetnejši za okužbe.
  • Povečano uriniranje zaradi šibkega mehurja

Kako lahko starejšemu psu olajšam življenje?

Dobro splošno zdravje je najpomembnejše za vašega štirinožnega prijatelja. Poleg dednih dejavnikov je najbolj pomemben vidik dobre kakovosti in dolžine življenja. Zato morate biti že od začetka pozorni na zdravje, vzgojo in prehrano svojega psa.

Z naslednjimi ukrepi lahko svojemu psu pomagate omejiti učinke staranja in mu omogočite prijetno upokojitev:

1. Preprečite prekomerno težo

Številne raziskave so potrdile, da prekomerna teža (debelost) spodbuja pojav osnovnih bolezni, kot sta diabetes in diabetes mellitus. Tudi težave s sklepi so pogosto povezane s prekomerno telesno težo.

Uravnotežena prehrana in redna vadba sta zato ključnega pomena. Oboje lahko upočasni pojav hudih simptomov starosti ali jih v celoti prepreči.

Nasvet za branje: V članku Pravilna prehrana za starejšega psa smo povzeli, kaj vse naj sestavlja hrano za starejše pse. V naši spletni trgovini zoohit pa si lahko ogledate posebno hrano za starejše pse.

2. Zmanjšajte bolečine

Mnogi zdravi psi v starosti čutijo bolečino med premikanjem, kar je posledica izguba kostne mase. Ker izgube kostne mase ne moremo nadomestiti, lahko veterinar s pomočjo zdravil olajša bolečino pri psu. Po uporabi zdravil lahko pogosto opazimo, da se pes za kratek čas znova prične normalno gibati.

3. Redni pregledi

Dobra preventivna oskrba je številne pse rešila nepotrebnega trpljenja. Zato starejšega psa redno vozite na preglede k veterinarju. Značilne bolezni, povezane s starostjo, je mogoče zgodaj prepoznati in jih uspešno zdraviti.

4. Bodite razumevajoči

Vsekakor ni prijetno, ko vašega zvestega spremljevalca po dolgi skupnih letih naposled le doleti starost. Toda za starejše pse je pomembno, da jim pokažete veliko mero razumevanja. Če je mogoče, se izogibajte napornim dejavnostim in stresnim situacijam. Sem spada na primer priselitev novega pasjega mladička.

Kdaj je čas, da se poslovim od svojega psa?

Kakorkoli se že sliši, je to vprašanje zelo pomembno. Žal pa vam ne moremo podati splošnega odgovora. Starost psov ni bolezen, temveč naravni potek življenja.

Mnogi starejši psi kažejo znake bolezni sklepov ali pa jim pričnejo izpadati zobje. Dokler lahko pes na ta način brez težav živi, potem vam ni treba ukrepati. Kot lastnik mu lahko olajšate življenje in mu po potrebi ponudite tudi zdravila.

Včasih starost psa tako hudo prizadene, da pes veliko trpi. V tem primeru se vsekakor posvetujte z veterinarjem. V zadnjih dneh življenja simptomi pogosto hitro napredujejo. V takih težkih trenutkih je zato pomemben objektiven nasvet veterinarja za dobro počutje psa.

Starost psov: Sklep

Ni treba, da je zadnjih nekaj let ali mesecev življenja našega psa težko. Starost psov se med psi zelo razlikuje in je včasih lahko precej blaga. Vsekakor pa lahko kot lastniki bistveno olajšate življenje svojega psa.

Kljub temu pa se bo še vedno težko posloviti od svojega psa. Zato uživajte v skupnem času s svojim psom in se vedno spominjajte lepih trenutkov. Na srečo pa bodo za te trenutke poskrbeli naši ljubljenčki.


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Izobrazbo živinozdravnice sem pridobila na univerzi Justus Liebig v Giessenu, kjer sem pridobivala izkušnje na različnih področjih veterine kot so oskrba in zdravje drobnice, velikih živali, eksotičnih živali, kot tudi farmakologija, patologija in higiena hrane. Ob veterinarskem delu se ukvarjam tudi z lastno znanstveno disertacijo s ciljem boljše zaščite živali pred bakterijskimi patogeni. Poleg svojega veterinarskega znanja delim tudi lastne izkušnje kot lastnica psa in lahko razumem ter razjasnim morebitne strahove, težave ter druga pomembna vprašanja o zdravju živali.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
9 min

Gonitev pri psički

Gonitev pri psički je povsem naravni proces, ki ga doživi vsaka psička. Odkrijte podrobnosti tega cikla in kako se nanj pripraviti.