Je moj pes predebel? Vzroki in posledice

je moj pes predebel

Prekomerno težo pri psih moramo obravnavati kot bolezen, ki lahko resno vpliva na zdravje naših psov.

Prekomerna telesna teža in debelost sta za naše pse velika zdravstvena težava. Poslabšata se kakovost njihovega življenja in življenjska doba, hkrati pa se poveča tveganje za bolezni, kot so težave s srcem, diabetes ali bolečine v sklepih. Kako vem, ali je moj pes predebel? Preberite in izvedeli boste.

Kdaj je moj pes predebel?

Običajno se glede idealne teže psa zgledujemo po standardu pasme. To pa pri mešančkih žal ni mogoče. V tem primeru se lahko zanašamo na telesno težo psa ob koncu njegovega prvega leta življenja.

Ko telesna teža od idealne odstopa za 5 do 20 odstotkov, govorimo o prekomerni teži. Debelost se pojavi pri psu z 20 odstotkov ali več prekomerne teže.

Kako prepoznam, ali je moj pes predebel?

Eden od očitnih načinov je, da psa redno tehtamo. Če tehtnica vsakih pokaže večjo težo, je zelo verjetno, da se pes čedalje bolj redi. Izjemo pri tem predstavljajo mladi rastoči psi.

Najpogosteje uporabljena (in verjetno najbolj objektivna) metoda je ocenitev prehranskega stanja s pomočjo indeksa telesnega stanja (BCS). Psa vizualno pregledamo in s pretipanjem preverimo količino maščobe na prsih, pasu in hrbtenici. Na podlagi pregleda lahko psa nato uvrstimo v enega izmed desetih razredov ocene BCS.

Na splošno velja, da je pes predebel, kadar reber ni več mogoče čutiti in pas pa vizualno ne izstopa. Če psa pogledamo s strani, se mora praviloma trebušna linija počasi dvigati od reber do bokov in ne sme potekati (skoraj) vzporedno s tlemi. Maščobne obloge na dnu repa so še en pokazatelj prekomerne teže psa.

je moj pes predebel
Na podlagi zunanjih znakov lahko ocenimo težo svojega psa.

Kako lahko moj pes postane predebel?

Pogosto se pot do debelosti začne že pri mladičku. Energijsko preveč bogata hrana lahko povzroči kopičenje večjega števila maščobnih celic kot pa ustrezna hrana za pasje mladiče. Tega števila maščobnih celic kasneje ni več mogoče spremeniti, tako da se v odraslosti poveča tveganje za debelost.

Seveda pa ima prekomerna teža pri psih več vzrokov.

Povečan vnos energije

Najpogostejši vzrok za povečanje telesne mase je uživanje prevelikih količin energije. Samo s telovadbo se bo pes težko znebil te odvečne energije, saj za gibanje porabi le okoli deset odstotkov svoje dnevne energije.

Pogosti možni vzroki za presežek energije so preveč hrane, neomejen dostop do hrane (nagrade, priboljški) ali včasih previsoka gostota energije v hrani (preveč kalorij glede na porcijo).

Nekateri lastniki pogosto pozabijo, da tudi priboljški vsebujejo veliko kalorij in jih zato moramo upoštevati pri dnevni količini hrane. Vsakodnevno žvečenje priboljškov na primer za higieno zob lahko naposled privede do prekomerne telesne teže.

Vedno moramo upoštevati tudi velikost psa: Na primer pri psu, ki tehta 25 kilogramov, posušeno prašičje uho pokriva 20 odstotkov dnevnih potreb po energiji. Za psa, ki pa tehta 10 kilogramov, pa isto prašičje uho pomeni 40 odstotkov celotne dnevne količine kalorij.

Hrana z visoko vsebnostjo maščob, zlasti človeška hrana, vodi do povečanja telesne teže. Maščoba vsebuje več kot dvakrat več energije v primerjavi z beljakovinami ali ogljikovimi hidrati. Pes se lahko na ta način hitro zredi.

je moj pes predebel © rodimovpavel / stock.adobe.com
Glavni vzrok prekomerne teže pri psih je neomejena količina hrane in priboljškov.

Nižji vnos energije

Poleg prevelikega vnosa energije obstajajo še drugi razlogi, zakaj pes potrebuje manj energije kot drugi psi njegove starosti in pasme.

Kastriran pes ima povečan apetit, je telesno manj aktiven, v njegovem telesu pa je prišlo do spremembe odstotnega deleža in sestave telesnih maščob. Zaradi tega se po kastraciji njegove energijske potrebe zmanjšajo za približno 30 odstotkov. Če količine hrane ne zmanjšamo, obstaja dvakrat večja verjetnost pri kastriranih psih, da se preveč zredijo.

Poleg tega so nekatere pasme bolj dovzetne za pridobivanje teže kot druge. Labradorec in angleški koker španjel imata genetsko povečan odstotek telesne maščobe. Ker maščobe porabijo manj energije kot mišice, moramo tovrstne pasme hraniti z manj kalorično hrano.

Pes z dolgo dlako bo dlje zadrževal telesno toploto kot pa pes s kratko dlako brez podlanke. Zaradi tega ima dolgodlaki pes manjše potrebe po energiji kot pes s kratko dlako. Pri dnevnih potrebah psa moramo upoštevati tudi njegovo vsakodnevno gibanje, starost in značaj.

Prekomerna teža pri psih: Vzrok je bolezen

Poleg vseh okoljskih vzrokov in vzrokov, na katere vpliva lastnik, so tudi bolezni lahko razlog, da ima vaš pes prekomerno težo. Zato se o tem najprej posvetujte z veterinarjem, da preverite, ali je za prekomerno težo kriva kakšna bolezen.

  • Premalo aktivna ščitnica (hipotiroidizem) pomeni, da nastaja premalo ščitničnih hormonov. Ti so odgovorni za delovanje celic in s tem za presnovo psa. Pomanjkanje ali premalo hormonov pomeni, da celice delujejo prepočasi in ne porabijo več toliko energije. Poleg tega bolni psi pogosto postanejo počasni in se bistveno manj gibljejo. Pri enaki količini hrane se bo pes torej zredil.
  • Bolezen, zaradi katere pes zgleda debel, je Cushingova bolezen (hiperadrenokortikizem) oz. bolezen nadledvične skorje. V tem primeru nadledvična žleza nenehno proizvaja preveč kortizola. To vodi do povečanega apetita, hkrati pa se psi neradi gibljejo in postanejo počasni. Ta dva simptoma povzročata kopičenje maščobnih oblog, zlasti v predelu trebuha. Takšni psi imajo pogosto debel trup. Imajo velik, povešen trebuh, ostalo telo pa je pogosto zelo vitko.

Poleg hormonskih bolezni obstajajo še druge bolezni, ki lahko vodijo do povečanja telesne teže, saj se pes zaradi njih ne more več dovolj gibati. Žal pa te bolezni povzroči prekomerna teža, kar pomeni, da se pes vrti v začaranem krogu. Kardiovaskularne težave in bolezni dihal na primer vodijo do utrujenosti in slabe kakovosti življenja.

Druga skrajnost pa sta artroza in artritis, ki psu povzročata bolečine, zaradi česar se pes potem noče več veliko gibati. Pri prizadetih živalih lahko opazimo, da težko vstajajo in se uležejo.

je moj pes predebel © Vincent Scherer / stock.adobe.com
Bolezni, kot so težave z dihali, lahko povzročijo debelost.

Zdravila

Pri nekaterih boleznih mora pes prejemati zdravila, ki pa lahko privedejo do povečanega apetita in s tem do sekundarnega povečanja telesne mase. Tu moramo najprej omeniti antiepileptična zdravila in glukokortikoide.

Prekomerna teža pri psih: Posledice

Prekomerno težo moramo obravnavati kot bolezen, ki lahko privede do nadaljnjih bolezni. Psi s prekomerno težo zaradi posledičnih poškodb in bolezni živijo v povprečju dve leti manj kot zdravi psi iste pasme.

Mišično-skeletni sistem

Bolezni sklepov in gibalne motnje

Prekomerna teža pri psih povzroča mišično-skeletne težave pri psih vseh starosti. Pri rastočih mladih psih lahko prekomerna teža in prevelika dobava energije privedeta do nepopravljivih ortopedskih škod.

Prekomerna teža pri psih preveč obremeni sklepe in vezi. Možne posledice so artritis, artroza, poškodba medvretenčne ploščice in strgane križnih vezi.

Če ima pes prekomerno telesno težo, njegovo telo proizvaja več vnetnih mediatorjev, kar pa lahko prispeva k napredovanju artritisa. Posledica te bolečine v sklepih je oteženo gibanju, kar privede do manjše porabe energije in nadaljnjega povečanja telesne teže.

Dihanje

Težave s pljuči:

Večja telesna masa psov s prekomerno telesno težo vodi do večje potrebe po kisiku. Poleg tega se pri tovrstnih psih v prsni votlini kopiči maščoba. Manjši prostor za dihanje in večja potreba po kisiku povzročata težave z dihanjem in zasoplost. Psi so manj vzdržljivi in se hitreje utrudijo.

Pes se ne želi več toliko gibati in se zaradi nižje porabe energije še naprej redi.

Krvni obtok

Kardiovaskularne težave

Prekomerna teža pri psih lahko privede do bolezni srca in ožilja oz. že obstoječe težave še poslabša. Eden izmed negativnih učinkov je visok krvni tlak. Ko pa pes enkrat shujša, se lahko intenzivnost tovrstnih težav zmanjša.

Predebeli psi energijo shranjujejo v obliki maščob. Ta maščoba se infiltracijsko (prodre v tkiva) nalaga v organih, kot so srce in jetra. Težava pa je, da je delovanje srca pri tem omejeno. Poleg tega pa mora srce s krvjo oskrbovati telo z večjo telesno maso in delovati kljub večjemu tlaku v žilah. Vse to dolgoročno vodi do poškodb srca in srčnega popuščanja.

Krvni sladkor

Diabetes mellitus

Debelost lahko povzroči razvoj diabetesa. Gre za proti inzulinu odporen diabetes tipa II. Telo še vedno proizvaja dovolj inzulina, vendar z njim ne more več vplivati na presnovo.

Diabetični psi pogosto hrepenijo po hrani in so hkrati utrujeni ter počasni. To še dodatno spodbuja pridobivanje telesne mase. Diabetes tipa II lahko bistveno izboljšamo ali v celoti odpravimo s pomočjo stroge diete in zmanjšanjem telesne teže.

Tveganje za anestezijo in operacije

Večja poraba anestetičnih zdravil in slabo celjenje ran

Maščobno tkivo shranjuje anestetike, zaradi česar vedno znova potrebuje večjo količino. Hkrati sta oslabljena razgradnja zdravil v jetrih in izločanje zdravil preko ledvic. Pes s prekomerno telesno težo velja za rizičnega bolnika zaradi pogosto oslabljenega delovanja pljuč in kardiovaskularnih težav.

Zmanjšan pretok krvi v celotnem telesnem tkivu povečuje tudi tveganje za okužbe ran in motenj celjenja ran med operacijami.

Druge posledice

Okužbe in druge težave

Pes s prekomerno telesno težo ima slabši imunski sistem in je zato bolj dovzeten za okužbe in druge bolezni.

Prevelika telesna teža vpliva tudi na plodnost. Brejost je na primer bolj tvegana, porodni kanal, ki se zoži z maščobnimi oblogami, pa otežuje porod.

Infiltrativne (prodirajo v tkivne plasti) maščobne obloge v jetrih vodijo do zamaščenja jeter in s tem do omejenega delovanja jeter. Poleg tega je pes s prekomerno telesno težo pogosto bolj občutljiv na vročino, razdražljiv in manj okreten.

Nasvet: Ste opazili, da je vaš pes predebel? Preberite članek v našem spletnem zoohit magazinu, kako se s pravo hrano boriti proti debelosti: Moj pes je predebel: Zdravo hujšanje.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
9 min

Gonitev pri psički

Gonitev pri psički je povsem naravni proces, ki ga doživi vsaka psička. Odkrijte podrobnosti tega cikla in kako se nanj pripraviti.