Pes in dojenček: kako uspešno zaživeti skupaj

Pes in dojenček

Življenje s psom in dojenčkom je lahko zelo zabavno, če ju skrbno navadite drug na drugega.

Ko se družini pridruži dojenček, se prioritete spremenijo. Doslej je bil v središču pozornosti pes, kmalu pa se vse vrti okoli novorojenčka. Predstavljamo vam, kako psa in otroka najbolje navaditi drug na drugega med nosečnostjo, porodom in prvimi skupnimi meseci.

Dojenček in pes: To se bo sedaj spremenilo

Otrok s seboj prinaša spremembe – prostorske in družbene. Pomembno je, da psa, ki živi v gospodinjstvu, ne vržete v novo situacijo, temveč mu omogočite, da se pravočasno privadi na nove razmere.

Ko psa in otroka spoznavate, ravnajte nekoliko taktno. Tako nič ne bo oviralo harmoničnega odnosa med otrokom in psom.

Čas pred rojstvom izkoristite za oblikovanje nekaterih pravil in psa pripravite na njegovo novo vlogo v družini. Da bosta otrok in pes lahko sproščeno živela pod isto streho, bo morda moral štirinožni prijatelj prilagoditi svoje vedenje. In to ga lahko naučite.

Nasvet: najbolje je, da s treningom začnete že sredi nosečnosti saj je zadnja faza nosečnosti za matere pogosto zelo naporna.

Psu določite njegovo mesto v družinskem okolju

Ko se pridruži nov družinski član, morajo vsi na novo opredeliti svoje mesto v družini. Za otroka bo potrebno veliko časa in v večini primerov bo na vrsti pred psom. To je lahko za vašega psa nenavadno.

Vaš pes se mora naučiti, da od vas ne more zahtevati nenehne pozornosti, temveč jo bo dobil, ko se za to odločite vi. Pomembno je, da to počnete z občutkom in v skladu s situacijo.

Psa s suverenim in samozavestnim vedenjem že pred rojstvom otroka navadite, da od zdaj naprej veljajo jasna pravila. Pošljite ga na primer v njegovo košarico in ga tam pustite. Igra se začne šele, ko ga pokličete.

Igrajte se po vaših pravilih

Med divjo igro se lahko včasih zgodi, da zob ali krempelj zadeneta napačen cilj. V prihodnosti, ko bo v igro vključen tudi otrok, se to ne sme zgoditi. Zato je priporočljivo, da psa naučite, da se odziva bolj previdno.

Najbolje je, da psa med igro naučite, da se na ukaz obnaša previdno in zadržano. Če je preveč agresiven ali renči, mu vzemite igračo. Igro nadaljujte šele, ko se bo spet sprostil in lepo obnašal.

Nov ukaz »Pazi!«

Uvedba ukaza lahko psu pomaga razumeti, kdaj je meja intenzivnosti dosežena. Med igro ves čas ponavljajte ukaz “Pazi!” in igro prekinite, ko je ta meja presežena.

Ko po kritičnem trenutku nadaljujete z igro, počnite to nežno in počasi. Tako boste psa naučili prepoznati razliko. Če bo razumel, ga nagradite. Intenzivno ga božajte, crkljajte ga tako kot mu je všeč, in mu dajte njegove najljubše priboljške.

Večina psov je pri stiku z dojenčki in majhnimi otroki intuitivno bolj previdna. Če pa je potrebno, lahko psa z novim ukazom ustavite tudi na daljavo.

Dober odnos med psom in dojenčkom – tako deluje

Že med nosečnostjo lahko veliko storite, da se bo vaš pes dobro razumel z novim članom družine.

Vključevanje, namesto izključevanja

Psi so družabna bitja. Ko se počutijo izključene trpijo. Svojemu psu dajte občutek, da je del družine. Tudi med nosečnostjo ga lahko aktivno vključite tako, da mu dovolite poslušati vaš trebuh, in ga ves čas držite v bližini.

Kdaj pes dojame, da ste noseči?

V teh intimnih trenutkih ga božajte in mu pokažite, da je vse v redu. Čeprav je težko verjeti: v trenutku, ko pes v trebuhu zasliši srčni utrip novega življenja, nagonsko razume kaj se dogaja.

Če bo vse potekalo brezhibno, bo vaš kosmatinec v teh trenutkih že sprejel nerojenega otroka kot novega družinskega člana.

Pravočasno vpeljite otroško pohištvo in otroški voziček

Nosečnost vpliva tudi na bivalne okoliščine. Opremi se otroška soba, sestavita se posteljica in voziček za otroka.

Novo pohištvo že med nosečnostjo postavite na mesto, ki ga bo imelo v prihodnosti. Pes ima tako možnost, da se z njim seznani in odpravi morebitne strahove. Do rojstva dojenčka bo tako zanj postalo običajno.

Nasvet: otroški voziček lahko pse prestraši. Preden se otrok rodi, se z vozičkom nekajkrat odpravite na sprehod. Pes bo spoznal rutino in se sprostil.

Vaja z drugimi dojenčki

Imate znance ali prijatelje, ki že imajo naraščaj? Ustvarite nadzorovane situacije, v katerih bosta dojenček in pes lahko vzpostavila stik.

Tako bo vaš pes pridobil prve izkušnje in se naučil kako ravnati z dojenčki in malčki. Izkušnje, ki jih bo pridobil s temi malimi Zemljani, se bodo samodejno prenesle na vaš naračaj.

Na poti v porodno sobo

Končno je napočil trenutek: popadni krči so tukaj, na poti do klinike pa mora vse potekati hitro. Na srečo je torba že spakirana. Toda kam s psom? Na to vprašanje morate že imeti pripravljen odgovor.

Prostor za varstvo psa

Jasno določite, kdo bo čuval psa in ga bo lahko v nujnem primeru prevzel tudi sredi noči. Po možnosti ga predajte v znane roke. Če bo za psa v času poroda dobro poskrbljeno, ste že marsikaj naredili pravilno.

Štirinožnemu prijatelju zdaj ne bi smelo ničesar manjkati. Namreč, če je dobro nastanjen, se z njim igrajo in prejme veliko ljubeče pozornosti, novorojenčka ne bo povezoval z občutkom razočaranja, osamljenosti in zanemarjanja.

Pes voha dojenčka © Nicole Lienemann / stock.adobe.com
Dajte psu čas, da svojega novega majhnega sostanovalca povoha in ga bolje spozna.

Dojenček je tu! Kaj morate upoštevati

Za vas se zdaj začenja zelo intenzivno obdobje. Po eni strani vaš novorojenček zahteva nenehno pozornost, po drugi pa morate pozorno spremljati reakcije psa na otroka, še zlasti, ko se dojenček in pes seznanjata.

Najprej vonj: kako seznaniti psa in dojenčka?

Prvo srečanje psa in dojenčka se mora zgoditi v mirnem trenutku. Dojenčka predstavite psu, ko ta ne joka, pes pa je sproščen in zadovoljen. Z otrokom v naročju sedite na kavč ali stol in pustite psu, da se vam približa in dojenčka povoha.

Prvi stik v večini primerov poteka mirno. V nujnih primerih pa lahko iz sedečega položaja hitro vstanete in dojenčka dvignete izven dosega psa. Za še večjo varnost pa lahko psa na povodcu drži druga oseba.

Nagradite pozitivno vedenje do dojenčka

Vsakič, ko se pes pozitivno in previdno odzove na otroka, ga morate za to nagraditi. Božajte ga, dajte mu priboljške in mu povejte, da se dobro obnaša.

Na ta način bo pes že od začetka novo situacijo dojemal kot pozitivno in dojenčka ne bo povezoval s slabimi posledicami. Tako bo lažje sprejel novega družinskega člana.

Ostanite pozorni

Ali je vaš pes otroka dobro sprejel in z njim ravna previdno? Čudovito! Uživajte v družinski sreči, vendar ostanite pozorni. Kadar je pes v sobi, otroka nikoli izpustite izpred oči.

Dojenčki in majhni otroci namreč pogosto nevede prestopijo mejo. Če se malček na primer drži za pasji kožuh, lahko psu povzroči bolečine. Pes se bo morda nagonsko branil.

Če ste pozorni, boste situacijo že zgodaj prepoznali: pes se običajno najprej odzove s spremenjeno govorica telesa in tako nakaže, da mu nekaj ne ugaja. Takoj ukrepajte, da se situacija ne bi stopnjevala in ne bi prišlo do trajne škode v odnosu med psom in dojenčkom.

Za srečno družinsko življenje: Stalna mesta in prepovedana območja

Ko se družinska sestava poveča za novorojenega člana, postane možnost umika v svoj prostor še bolj pomembna. To so lahko določeni prostori ali celotne sobe. Na voljo morajo biti tako ljudem kot živalim.

Otroška soba: prepovedana za pse?

Otroška soba je prostor za počitek, igro in sprostitev. Otrok mora imeti možnost, da tu v miru spi, da se ga previje in obleče brez drugega dejavnika, ki bi zahteval pozornost.

Zato dobro premislite, če boste štirinožnemu prijatelju dovolili vstop. Če to želite, je najbolje, da ima vstop le z vašim dovoljenjem.

Pojasnite mu, da je le gost in da zanj zadrževanje v tem prostoru ni samoumevno. Nagradite ga, ko se pravilno obnaša, in ga po določenem času pošljite iz sobe.

Otroška soba ni mogoča?

Če je vaše stanovanje majhno in nimate prostora za ločeno otroško sobo, ustvarite prepovedana območja. Postavite otok za previjalno mizo in od psa zahtevajte, da se ne približuje. Če se pes obnaša vzorno, ga nagradite z božanjem in priboljški.

Odmik za psa © filmbildfabrik / stock.adobe.com
Tudi pes mora imeti določeno mesto kamor se lahko umakne.

Pes in dojenček: Upoštevajte higieno

Med spoznavanjem dojenčka in psa, pomislite tudi na potrebno higieno. Upoštevajte naslednje:

 • Psa je treba redno pregledovati in zdraviti proti glistam in parazitom, kot so klopi. Razglistite ga v skladu z nasvetom veterinarja.
 • Psa po sprehodu skrtačite in temeljito preglejte. Paraziti, kot so gliste ali klopi se lahko zadržujejo v dlaki.
 • Če je pes po sprehodu umazan, ga umijte s pasjim šamponom. Sicer zadostuje, da ga kopate ali prhate enkrat do dvakrat mesečno.
 • Če pes poliže otrokove igrače, jih temeljito sperite z vodo.
 • Pes dojenčku ne sme lizati obraza, saj lahko bakterije v slini preobremenijo otrokov imunski sistem.
 • Otroci se včasih dotikajo tudi »umazanih« delov živali. Potem je treba umiti roke.
 • Vedno imejte pri sebi mokre robčke, ko ste zunaj in na poti. Z njimi lahko hitro odpravite manjše higienske zaplete pri otrocih in psih.
 • S sesanjem in brisanjem tal, blazin itd. redno odstranjujte umazanijo in pasjo dlako.

Pozor: Če vaš pes nosi zaščito pred zajedavci (npr. spot-on ali ovratnico proti klopom/bolham), morate biti še posebej pozorni. Takrat se mora otrok izogibati neposrednemu stiku s psom, zlasti dotikanju dlake. Tudi vi si po dotikanju psa temeljito umijte roke.

Kljub vsej previdnosti pa s higieno ne smete pretiravati. Pretirano čisto okolje bo na dolgi rok naredilo več škode kot koristi. Otroci so bolj vzdržljivi, kot si mislite. Stik z vsemi vrstami mikroorganizmov v prvih mesecih trenira otrokov imunski sistem. Razkužujte le v primeru močne umazanije ali manjših poškodb.

Kaj storiti, če je pes ljubosumen na dojenčka?

Ali pes renči na dojenčka in se vriva med vas in novorojenčka? Brez panike: malo ljubosumja na začetku je normalno. Dajte psu čas in ga ne grajajte. To bo le še povečalo njegove negativne občutke in zadržke do dojenčka.

Namesto tega izkoristite vsako priložnost, da otroka povezujete s pozitivnimi izkušnjami za psa. Pri rokovanju s psom ostanite mirni, nedvoumni in ljubeči. Določite meje, kmalu zatem pa psa spet nagradite s svojo pozornostjo. Tako se nauči, da je dojenček sicer najpomembnejši, vendar je pomemben tudi on.

Kako dolgo traja, preden se pes navadi na dojenčka?

Preden bo vaš pes sprejel nove okoliščine in se na novorojenčka navadil, lahko mine nekaj tednov. Če ima vaš pes z novim družinskim članom velike težave, ki se tudi po nekaj tednih ne izboljšajo, pa potrebujete strokovno pomoč.

Ne oklevajte in se obrnite na izkušenega pasjega trenerja. Tam boste dobili koristne nasvete in individualno svetovanje za temo dojenček in pes.

Dojenček in pes: Nasveti na hitro

 • Psa pravočasno navadite na prostorske spremembe.
 • Pustite psu biti del vaše nosečnosti.
 • Določite pomembne meje in ustvarite prepovedana območja.
 • Štirinožnemu prijatelju vnaprej omogočite izkušnje pri ravnanju z dojenčki in majhnimi otroki.
 • Predhodno se odločite kako bo dan rojstva potekal za vašega kosmatega prijatelja.
 • Kljub starševstvu bodite pozorni, da ne boste zanemarjali psa.

Zaključek: Dojenček in pes sta sanjska ekipa!

Večina psov ima rada dojenčke. Vendar pa lahko nov družinski član na začetku predstavlja izziv. Pravočasno začnite pripravljati svojega psa na prihajajoče spremembe in ga ne zanemarjajte. Potem bo zlahka sprejel tako spremembe kot tudi novega družinskega člana.

Viri:


Jana Schubert
Profilbild von zooplus Magazin Autorin Jana Schubert

Since I was a baby, I preferred to cuddle with our Persian cat rather than with my teddy bear. Later I got on my parents' nerves until I was allowed to adopt a horse. I have had many memorable experiences with my pets. And even though life with animals is not always easy, I wouldn't consider any other because pets touch my soul like nothing else. I even feel this magic when I write about them, and I hope some of it touches you as well.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
3 min

Lahko psi sanjajo?

Znanstveniki so izmerili možganske valove in ugotovili, da psi med spanjem preidejo skozi več ciklov lahkega spanja, globokega spanja in faze REM – tako kot ljudje, kar pomeni, da tudi psi sanjajo.
4 min

Srečen pes: 10 glavnih znakov

Kako veste, ali je pes s svojim življenjem zadovoljen in se počuti udobno? Na kakšen način vam bo pes povedal, da je z vami srečen? Opisujemo 10 znakov, ki pomenijo, da je pes srečen.