Zajedavci pri psih: Odstranite klope in bolhe

Zajedavci pri psih

Zajedavci pri psih

Klopi in bolhe so zajedavci pri psih, ki lahko prizadenejo vsakega psa. Hranijo se z njegovo krvjo in so resna nadloga. V nadaljevanju si preberite vse, kar morate vedeti o zajedavcih pri psih.

Klopi pri psih

Takoj ob prihodu pomladi, ko se temperature malce dvignejo, se poveča možnost ugriza klopa. V tem času se ti krvosesi znova pojavijo v visoki travi in podrastju. Klopi so nadležni in lahko prenašajo bolezni kot sta borelioza in babesioza.

Psa preglejte glede klopov!

Prej ko najdete in odstranite klope, manjša je verjetnost prenosa patogenov v telo psa. To velja posebej za borelije, ki se nahajajo v črevesju klopa. V telo psa vstopijo skozi luknjo in ga tako okužijo. Ta proces traja vsaj 12 ur. Če klopa odstranimo prej, je možnost okužbe skoraj nemogoča.

Zato po vsakem sprehodu preverite, ali ima vaš pes kakšnega klopa. Pri tem pa bodite pozorni predvsem na predel glave, ušes, vratu, trebuha in notranjih delov tac, saj klopi iščejo predele telesa s tanko kožo in malo dlake. Vseeno pa natančno preglejte celotno telo psa. Nekatere klope opazimo prej kot pa druge. Odvisno od tega, koliko krvi so popili. Lahko so majhni kot pikica ali pa zrastejo v velikost češnjeve koščice. Bodite pozorni tudi na simptome, kot sta vročina in izguba apetita, ki se lahko pojavijo po ugrizu klopa.

Odstranjevanje klopov pri psih

Najlažji način za odstranjevanje klopov pri psih je z uporabo pincete za klope. S pinceto lahko previdno izvlečete klopa iz kože, v katero se je prijel s svojimi usti. V nobenem primeru klopa ne zdrobite. V tem primeru mu lahko zdrobite želodec s patogeni, ki nato vstopijo v krvni obtok psa. Bodite tudi pozorni, da klopa odstranite v celoti. Če v koži ostane njegova glava, lahko to privede do vnetja.

Ne uporabljajte sredstev, kot so olja, lepila, odstranjevalca laka za nohte in podobnih hišni ”zdravil”. Tovrstna sredstva lahko pri klopu povzročijo bruhanje, s čimer bo izločil patogene.

Zajedavci pri psih

Kako odstraniti klopa pri psu:

 1. Uporabite pinceto za klope, da ga odstranite.
 2. Pinceto položite čim bližje koži psa.
 3. Klopa primite za glavico in ga nežno in pazljivo potegnite iz luknjice.
 4. Preverite, ali ste klopa v celoti odstranili.
 5. Razkužite rano in jo redno spremljajte. Če se okrog rane pojavi rdeč krog, to pomeni, da lahko gre za okužbo z boreliozo.
 6. Še naprej spremljajte vbod klopa. Če pes zgleda bolan in dobi vročino, ga odpeljite k veterinarju.

Ko odstranite klopa, se ga morate znebiti. Nekateri lastniki se odločijo za precej brutalne načine in klopa zažgejo, da bi obvarovali svojega psa ter sebe. Obstajajo pa tudi lepši načini. Klopa položite na lepilni trak in ga zlepite. Tako se lahko varno znebite klopa.

Kako zagotovo vemo, ali smo v celoti odstranili glavico klopa?

Če klopa odstranimo prehitro in z enim močnim potegom, obstaja verjetnost, da v koži ostane njegova glavica. Na prizadetem mestu v tem primeru vidimo majhno črno piko. Večinoma gre za bodeča usta klopa in ne za glavo. Ni vedno možno preprečiti, da bi ostanki klopa ostali v koži, vseeno pa lahko upoštevamo nekaj varnostnih navodil:

 • Za odstranjevanje zajedavcev uporabljajte primerna orodja
 • Bodite umirjeni in previdni, saj lahko pri preveč močnem potegu klopa v koži ostanejo deli glave
 • Klopa primite čim bližje koži
 • Zajedavca enakomerno in previdno povlecite navzgor, dokler se ne razrahlja

Zajedavci pri psih: Kaj narediti, če v koži ostane glavica?

Če v koži ostanejo deli ust in glavice, to ni nič hudega, saj ste klopa odstranili in tako preprečili okužbo krvi. Pes bo ostanke klopa izločil kot tujek. Če v koži ostanejo večji deli, je tveganje za okužbo večje, saj so lahko v ostalih delih prisotni patogeni. Pojavijo se lahko tudi lokalne okužbe, čeprav je tveganje precej majhno. Zato je priporočljivo odstraniti večje ostanke. Obrnite se na veterinarja, ki bo strokovno odstranil dele klopa.

Bolezni, ki jih prenašajo klopi

Veliko lastnikov se sprašuje, ali so klopi nevarni za njihovega psa oz. mladiča. Odgovor se žal glasi: Da. Klopi lahko prenašajo nekatere bolezni, zato jih ne smemo podcenjevati. Bolezni, ki so za pse nevarne, so med drugim naslednje:

 1. Borelioza: Borelioza je infekcijska bolezen, ki jo sproža skupina bakterij Borrelia. Te bakterije se naselijo v zajedavcih, kot so klopi, ki postanejo njihovi prenašalci in na ta način dosežejo novega gostitelja ter se razmnožujejo.
 2. Klopni meningoencefalitis (KME): KME je virusna bolezen, ki jo povzroča virusa KME. Bolezen se najpogosteje prenaša z ugrizom klopa. KME je pri psih zelo redka bolezen in prizadene samo pse s slabim imunskim sistemom.
 3. Babeioza: Babeioza je infekcijska bolezen, ki jo povzročajo enocelični zajedavci iz rodu Babesia. Bolezen se prenaša z ugrizom okuženega klopa in napade rdeče krvne celice.
 4. Anaplazmoza: Anaplazmoza je infekcijska bolezen, ki jo sproža bakterija Anaplasma phagocytophilum. Tudi to bakterijo prenašajo klopi.
 5. Erlihioza: Erlihioza je infekcijska bolezen, ki jo povzroča bakterija Ehrlicia canis. Bolezen prenašajo rjavi klopi iz mediteranskega področja.
 6. Hepatozoonoza: Hepatozoonoza je infekcijska bolezen, ki jo povzročajo enocelični zajedavci Hepatazoon canis. Do okužbe običajno pride ob zaužitju rjavega klopa, ki živi na mediteranskih področjih.

Zajedavci pri psih: Preprečevanje klopov pri psih

Če je možno, težave raje preprečimo. Zato psa že vnaprej zavarujte pred klopi in tako zmanjšajte verjetnost okužbe. Obstajajo različna sredstva (paraziticidi), ki klope ubijejo in jim preprečijo, da bi se prisesali na kožo.

 • Spot-Ons: Spot-Ons nanesemo med ramena in zanesljivo odganjajo klope do štirih tednov. Sredstvo se vpije v kožo in je na mestu, kjer ga pes ne more doseči.
 • Spreji: Spreji proti zajedavcem zanesljivo delujejo proti klopom. Ko sredstvo nanesemo bo psa varoval do štiri tedne.
 • Ovratnice: Še ena možnost za preprečevanje klopov.

Psa lahko tudi cepite proti Borreliji in tako omilite razvoj bolezni. Cepivo ne bo preprečilo, da psa ne bodo napadli klopi. Lahko pa psu pomaga razviti protitelesa, ki se bodo borila proti boreliozi. Na voljo je več različnih cepiv, toda ta cepiva so stvar polemike. Zato se najprej obrnite na veterinarja.

Bolhe pri psih:

Zajedavci pri psih

Če se vaš pes pogosto praska, lahko to pomeni, da ima bolhe ga telo srbi. Te majhne nadloge so ena najpogostejših nadlog pri psih. Bolha je pribl. 1–6 mm dolga, sploščena žuželka brez kril in z močnimi skakalnimi nogami ter je opremljena z orodji za sesanje. Je svetlo in temno rjava ter se hrani s krvjo gostitelja. Pri sesalcih in pticah poznamo približno 2.000 vrst bolh. Bolhe so nadležne in lahko prenašajo tudi nekatere bolezni. Bolhe se prenašajo s fizičnim stikom, ko se na primer okužena žival dotakne neokužene. Idealni pogoji za razvoj bolh so običajni življenjski prostori. Rade gnezdijo tudi v blagu, kot so preproge, blazine in kavči.

Kako se bolhe razvijajo?

Bolhe se izvalijo iz jajčec in preidejo skozi tri vrste ličink, nakar pa postanejo odrasle bolhe. Nekaj minut po naselitvi v pasji koži samice bolh spijejo kri gostitelja in začnejo odlagati jajčeca približno 24–48 ur kasneje. Živijo od 50 do 100 dni, vsak dan pa izležejo 30 jajčec. Jajčeca izležejo, ko pes počiva, zato velikokrat padejo na mesta, kjer se pes pogosto zadržuje. V nekaj dneh iz jajčec prilezejo ličinke. Nato preidejo skozi tri vrste ličink in se zabubijo. Ličinke se prehranjujejo s celičnim materialom in iztrebki bolh z neprebavljeno krvjo, ki z psa pade skupaj z jajci. Iz bube nastane odrasla bolha in kmalu začne iskati naslednjega gostitelja.

V neugodnih pogojih, kot so hladnejše temperature, lahko bolha v bubi preživi do 50 tednov, dokler se ne izleže. V idealnih pogojih cikel razvoja od jajčec do odrasle bolhe traja približno dva do štiri tedne. Odrasle bolhe vso življenje preživijo na svojem gostitelju. Občasno preidejo tudi na druge gostitelje, vendar na v okolju ne ostanejo dlje časa. V okolju živijo samo neodrasle bolhe (jajčeca, ličinke in bube). Ličinke se splazijo v skrivališča, recimo pod blazine in preproge, pa tudi v razpoke v tleh. Bolhe niso izbirčne, kadar izbirajo svojega gostitelja: Okužijo lahko različne vrste živali in tudi ljudi.

Kako prepoznati bolhe pri psih?

Bolhe najpogosteje pri psih povzročajo srbenje in lokalne okužbe kože, ki se kažejo v rdečih krogih s svetlo piko. Močnejše reakcije lahko privedejo tudi do pustul in skorij. Neprestano praskanje in grizenje lahko povzroči izpadanje dlak ali luščenje kože ali celo gnojne ekceme. Bolhe se običajno naselijo na predel ušes in zadnjega dela telesa, hrbta in repa ter tudi na območje trebuha in notranjega dela tac. Glavni simptom okužbe z bolhami pri psih je srbenje. Pes se ob okužbi veliko praska, liže in grize. To lahko privede do poškodb in ekcemov. Okužba z bolhami pa lahko ostane popolnoma neopažena in brez simptomov.

V primeru hude okužbe z bolhami lahko bolhe na psu vidimo s prostim očesom. Simptomi, kot so zbadanje in pordelost na območjih, ki so značilna za bolhe, lahko kažejo na okužbo z bolhami. Če mislite, da ima pes bolhe, ga dobro preglejte. V kolikor odkrijete bolho, odkrijete tudi okužbo. Če pa bolh v dlaki ne najdete, pa lahko v njej poiščete iztrebke bolh.

Zajedavci pri psih

Tako boste pri psu odkrili bolhe:

 1. Psa postavite na svetla tla in videli boste, ali so mu iz dlake izpadli iztrebki bolh. Najbolj primerna so tla s ploščicami ali tudi kad v kopalnici.
 2. Z zelo gostim glavnikom skrtačite dlako psa. Če so prisotni iztrebki bolh, bodo izpadli iz dlake ali pa se prilepili na glavnik. Zgledajo kot majhne črne drobtine.
 3. Drobtinice zberite z belo krpo in jo previdno omočite.
 4. Iztrebki se bodo razmočili, na krpi pa pustili rdeče madeže. Iztrebki so namreč prebavljena kri.

Zajedavci pri psih: Nevarnosti bolh

Bolhe niso le nadležne za pse, temveč lahko privedejo tudi do neželenih posledic:

 • Anemija: Močna okužba z bolhami lahko privede do velike izgube krvi. V najhujšem primeru se lahko pojavi anemija (pomanjkanje krvi).
 • Alergija na bolhe: Ko bolha ugrizne v kožo, za sabo pusti svojo slino. Slina povzroči srbenje. Nekateri psi so alergični na slino. Alergija na slino bolh je ena najpomembnejših in najpogostejših alergijskih kožnih obolenj pri psih. Že en sam ugriz lahko povzroči močno srbenje na območju ugriza.
 • Trakulja: Bolhe lahko prenašajo jajčeca trakulje. Če pes v tem primeru zaužije bolho, se bodo jajčeca trakulje prenesla v njegov prebavni sistem, kjer se bo iz njih razvila trakulja. V kolikor je vaš pes imel bolhe, vam priporočamo, da ga razglistite.

Kako se uspešno spopasti z bolhami

Da bi se za vselej znebili bolh pri psu, upoštevajte naslednja koraka:

 1. Zdravite žival

Obstaja veliko metod odstranjevanja bolh pri psih. Spot-Ons, ki jih nanesemo med ramena živali, spreji in posebne ovratnice. Ker bolhe prenašajo jajčeca trakulje, vam priporočamo, da po odpravi bolh psa tudi razglistite.

 1. Očistite okolje živali

Če ima vaš pes bolhe, morate počistiti tudi okolje in druge živali, ki živijo v istem gospodinjstvu. Samo tako se boste znebili vseh bolh. Počistite tudi razpoke v tleh, spodnjo stran preprog in druga temna območja, kamor se ličinke umaknejo. Temeljito počistite vsa tla in avtomobil. Podloge in odeje operite pri 60 °C. Vrečko sesalnika po prvem sesanju ločeno zapakirajte in se je takoj primerno znebite. Območje lahko popršite tudi s spreji proti zajedavcem.

Zajedavci pri psih: Preprečevanje bolh pri psih

Da bi preprečili nadaljnji razvoj bolh, lahko psu ponudite posebna zdravila, ki vam jih je predpisal veterinar. Sem spadajo različna sredstva, kot so Spot-oni, tablete in ovratnice z različnimi načini delovanja ter trajanji. Redno je treba zdraviti in varovati pse z alergijami na bolhe, saj lahko že en ugriz povzroči hude simptome.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
9 min

Gonitev pri psički

Gonitev pri psički je povsem naravni proces, ki ga doživi vsaka psička. Odkrijte podrobnosti tega cikla in kako se nanj pripraviti.