Nega dlake pri psih: Nasveti za nego

Nega dlake pri psih

Negovan kožuh je sijoč kožuh.

Nega od glave do pet – negovan pes bo zgledal lepo in se hkrati dobro počutil. Spodaj preberite nasvete o tem, kako poteka nega dlake pri psih.

Nega kožuha pri psih: Vrste dlake

Pri več kot 300 različnih pasmah psov obstaja tudi veliko različnih vrst dlake. Dlaka se je skozi stoletja prilagajala različnih zahtevam. Pri mnogih psih je dlaka sestavljena iz zgornje dlake in izolacijske podlanke.

Podlanka je lahko zelo bujna, na primer pri pasmah psov, kot je samojed. Drugi psi, kot je dalmatinec, imajo manj ali nič podlanke. Nega dlake pri psih je odvisna od sestave dlake.

Prvotna dlaka – prototip

Prvotna dlaka velja za prototip pasje dlake, ki izvira že iz volkov. Zanjo je značilno, da ima poleg zgornje dlake še veliko podlanke.

Spomladi pes izgubi velik del dlake, jeseni pa se dlaka spremeni v debelejšo zimsko dlako. V tem času potrebujejo psi zelo veliko nege.

Tipičen primer psa s takšno dlako je nemški ovčar. Podobno dlako imajo tudi labradorec, rotvajler in špici. Kratka dlaka je dolga do štiri centimetre, dolgo pa tudi do deset centimetrov. Podlanka je lahko iste dolžine.

Kratkodlaki psi zahtevajo manj nege

S pojmom ravna dlaka (tudi kratka dlaka) mislimo na kratko ravno dlako brez ali z zelo malo podlanke. Ker kožuh skoraj izključno sestavlja zgornja dlaka, ne pride do občutne menjave dlake. Pes skozi vso leto izgubi razmeroma malo dlake. Takšno vrsto dlake imajo na primer bokser ali pinč.

Dolga dlaka – več časa za nego

Razlaga je preprosta: psi z dolgim kožuhom imajo dolgo dlako. Razlikujemo med dolgodlakimi psi z veliko in malo podlanke.

Manj podlanke imajo običajno dolgodlaki lovski psi, kot je na primer irski seter. Čeprav moramo takšne pse redno krtačiti, pa delo ni preveč zamudno.

Če pa ima dolgodlaki pes veliko podlanke, potem bomo za nego potrebovali veliko več časa. Ta vrsta dlake se hitro zavozla. Sem spadajo pasme, kot sta staroangleški ovčar in tibetanski terier.

Valovita in kodrasta dlaka

Najbolj znan predstavnik kodraste dlake je pudelj, ki ima kodre po vsem telesu. Sem spadajo tudi vodni psi, kot je barbet. Takšni psi so vedno dolgodlaki, kožuh pa je sestavljen večinoma iz mehke podlanke, ki skoraj ne izpade.

Ne pride do menjave dlake. Zato moramo te vrste psov redno striči. Pomembna je tudi nega ušes: pri nekaterih psih je potrebno dlako odstranjevati iz ušesnega kanala.

Žimasta dlaka – trpežen kožuh za gozd in travnike

Žimasta ali resasta dlaka je ostra, vodoodbojna in jo pogosto dopolnjuje bujna podlanka. Nemški žimavec ima vrsto dlake celo v svojem imenu. Tovrstno dlako imata tudi šnavcer in borderski ovčar. Ker zgornja dlaka ne izpade sama, jo moramo sami postriči.

Redkejše posebne dlake

Goli psi, kot je kitajski goli pes, imajo zelo malo dlake, zaradi česar je nega precej preprosta. V sončnih dneh moramo take pse zaščititi pred soncem.

Pravo klobučevinasto dlako imajo psi s čopasto dlako, kot je madžarski puli. Kot pri kodrasti dlaki je tudi njihova dlaka sestavljena predvsem iz podlanke. Zaradi debele, mehke strukture se po nekaj centimetrih sprime in tako zagotovi optimalno izolacijo, brez da bi poškodovala kožo. Lastniki tovrstnih psov naj se glede nege raje obrnejo na pasjega frizerja ali drugega strokovnjaka.

Nega dlake pri psih © Osterland / stock.adobe.com
Večina psov ima rada nego dlake.

Česanje in krtačenje spodbujata nego kožuha pri psih

Ne glede na vrsto dlake je nega dlake dobra za vsakega psa. Česanje in krtačenje odstrani odmrle dlake s kože in preprečuje vozlanje. Hkrati pa nega dlake pri psih velja kot neke vrste masaža, ki pospeši pretok krvi. Nenazadnje pa skozi nego krepite vez s svojim psom.

Toda kako pogosto moramo česati psa? Pse z dolgo svilnato dlako, kot je havanski bišon, moramo česati vsak dan ali vsaj na dva dni. Staroangleškega ovčarja moramo skrtačiti vsaj enkrat na teden, eno krtačenje pa lahko traja tudi eno uro. Med nego kožuha preverite še čistočo ušes in krempljev svojega psa.

Nega dlake pri psih: Psa navadite na krtačenje

Najlažje je, če že psa kot mladička navadite na nego dlake. Najboljši čas za nego pa je takrat, ko se mladiček utrudi od igranja ali sprehoda. Izberite mirno mesto in trenutek ter tudi mehko krtačo za mladičke, kot je krtača iz naravnih ščetin. Sprva psa krtačite samo minuto ali dve, na koncu pa ga pohvalite.

Pomembno je, da se pes nauči dve stvari: Nega dlake je prijeten običaj in lastnik določi, ko je tega običaja konec. Krtačenje vedno zaključite z veliko pohvalo ali priboljškom, če je pes med nego bil umirjen in priden.

Nasvet: Z začetniškim kompletom za nego dlake boste najbolje pripravljeni na krtačenje.

Katero krtačo za katero vrsto dlake?

Klasično kratko in prvotno dlako lahko češete z glavniki ali masažnimi krtačami. Če mislite, da pudelj in podobni psi ne potrebujejo nege, se motite: tudi kožuh teh pasem se lahko zavozla! Zlasti pod pazduhami ali v predelu zadka. Pri tem vam lahko pomaga krtača s trdimi ščetinami. Poleg tega jih moramo redno tudi striči. Pse z resasti dlako pa moramo striči s krtačo za odstranjevanje odmrlih dlak.

Za vse vrste velja naslednje: Če se dlaka zavozla, vam lahko pomaga krtača za razčesavanje. Pri večjih vozlih pa boste morali poseči po škarjah.

Številni lastniki psov prisegajo na Furminator. Je popoln za odstranjevanje odmrle podlanke. Na voljo je za kratkodlake in dolgodlake pse. Seveda pa ne nadomešča striženja in ni primeren za pse brez podlanke.

FURminator dvojna krtača

  • Razvozla vozle in zapletene dlake
  • Nedrseč ergonomski ročaj
  • Za mokro in suho dlako

Posebne zahteve nege dlake pri psih

Česanje ali krtačenje sta osnova vsake redne nege, vendar imajo nekatere pasme večje zahteve – potrebujejo namreč redno obrezovanje in striženje dlake.

Obrezovanje

Obrezovanje je pojem, ki pomeni, da s prsti pulimo odmrle dlake. Ta metoda je najbolj primerna predvsem za resasto dlako, ki psom ne izpade sama. Obrezovanje je pomembno, da se izognemo draženju in vnetju kože. Do teh lahko hitro pride pod odmrlo dlako.

To posebno vrsto nege dlake pri psih izvajamo na osem do dvanajst tednov. Če hočete, da bo vaš pes izgledal kot je za njegovo pasmo značilno, boste potrebovali veliko vaje – ali pa strokovnjaka.

Striženje

Če pes ne izgubi svoje dlake, ali to pomeni, da vam ni treba skrbeti za njegov kožuh? Običajno ne, kajti te pse moramo na vsaka dva do tri mesece samo postriči. Drugače bo dlaka predolga, kar lahko privede do vozlanja in vnetja kože.

Pse moramo najprej navaditi na hrup strižnika, zato vam priporočamo, da z nego pričnete zelo zgodaj in z veliko pozitivne krepitve! Dlako na glavi in tacah običajno strižemo ročno. Če ste v dvomih, se raje obrnite na pasjega frizerja.

Mimogrede: Kar je za kodrasto dlako nujno potrebno, je lahko za drugo škodljivo, zato je ne smemo striči. To velja predvsem za prvinsko in resasto dlako, katere struktura se po striženju spremeni na slabše. Podlanka postane gostejša, zgornja dlaka pa redkejša. Če želite kožuh narediti bolj zračen, to storite s česanjem podlanke in ne s striženjem dlake.

Sprehod do pasjega frizerja

Tudi, če želite sami obrezovati in striči dlako svojega psa, potrebujete strokovnjaka, ki vam bo pokazal, kako se to dela. Najbolje je, da se o tem pogovorite z rejcem svojega psa – številni rejci svojim kupcem dajejo nasvete o vsem, kar je povezano z oskrbo psov.

Če pa dela ne želite opraviti sami, pa psa prepustite pasjemu frizerju. Tudi tu je priporočljivo, da psa na frizerja navadite že v mladosti. Številni frizerji ponujajo poskusno uro nege za mladičke, v kateri skušajo žival pozitivno povezati s striženjem.

Kdaj je treba skopati psa?

Pri kopanju psov velja naslednje pravilo: Tako pogosto, kot je potrebno, vendar čim manj. Pogosto lahko umazanijo odstranimo iz pasje dlake, ko je suha. Kopanje draži kožo psa, zato ga je priporočljivo čim manj kopati. V vsakem primeru uporabite šampon za pse, saj je prilagojen vrednosti pH pasje kože. Kopanje psa je potrebno, na primer:

  • če je pes zelo umazan
  • če se je pes valjal po mrhovini ali iztrebkih
  • pred striženjem

Zdrava dlaka zaradi uravnotežene prehrane

Zdrava prehrana je pomemben predpogoj za zdravo in sijočo dlako. Ne pozabite na kakovostne beljakovine in visoko vsebnost mesa.

Nasvet: Ko je pasja dlaka močneje obremenjena – na primer med vročim poletjem ali ob menjavi dlake – vam lahko pomagajo prehranska dopolnila za kožo in dlako.

Sem spadajo priboljški z lososovim oljem, ki so bogati z omega-3 in -6 maščobnimi kislinami. Za sijaj dlake lahko poskrbijo tudi tablete s pivskim kvasom. Prav tako lahko v hrano vmešate laneno olje – eno do dve žlici na dan za psa, težkega 15 kilogramov.

Če je pasja dlaka videti dolgočasno ali izpada, obiščite veterinarja.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
9 min

Gonitev pri psički

Gonitev pri psički je povsem naravni proces, ki ga doživi vsaka psička. Odkrijte podrobnosti tega cikla in kako se nanj pripraviti.