Pasja govorica: Jo razumete?

Pasja govorica, pes kaže jezik

Tako izgleda prijazen in sproščen pes!

Lastniki, ki že dlje časa živijo s svojim psom, dobro vedo, kaj jim pes hoče povedati. Začetnikom pa je pasja govorica še precej tuja, saj je tudi zelo zapletena. Nesporazumi lahko privedejo do neželenih posledic – ko je pes negotov, lahko hitro ugrizne. Ta članek vam bo pomagal bolje razumeti pasjo govorico.

Pasja govorica: Jo razumete in zakaj je pomembna?

Nesporazumi med ljudmi in psi so lahko zelo nevarni. Zato je tako pomembno, da nam pasja govorica ni tuja. Preden pes ugrizne, bo na svoj način pokazal, da mu nekaj ne paše. Toda te alarmne signale lahko spregledamo ali si jih napačno razlagamo.

Še en primer: Pes vas morda ne uboga zato, ker se mu ne da ali pa ker se boji situacije. Mogoče se noče usesti ob cesti, ker se boji mimoidoči avtomobilov. Ko veste, kako se vaš pes v resnici počuti, mu lahko prihranite veliko stresa.

Najpomembneje je, da medsebojno razumevanje ustvarja zaupanje in krepi prijateljstvo med vami in vašim štirinožnim prijateljem.

Kako se psi sporazumevajo?

Psi komunicirajo z ljudmi in drugimi psi na več načinov. Izrazi, kot so lajanje, cviljenje, tuljenje ali renčanje, so del govorjene pasje govorice.

Psi ne uporabljajo samo svojega glasu, temveč se sporazumevajo s celotnim telesom. K telesni govorici spadajo kretnje in mimika. Primer kretenj je mahanje z repom; primer mimike je kazanje zob.

Sporočilo vonjav

Vonji igrajo v pasjem svetu pomembno vlogo. Pasji nos ima do 300 milijonov vohalnih celic (človeški nos: pet milijonov). Ni čudno, da pse uporabljamo za iskanje pogrešanih.

Psi označujejo z urinom in blatom ter s tem drugim psom puščajo sporočila. Tudi to je pasja govorica. Urinski madež ali kupček iztrebkov ob cesti? Hitro povohat, da ne zamudimo novice! Za pse je povsem normalno, da med sprehodom vohajo ali celo poližejo ostanke drugih psov.

Pasja govorica je polna konteksta

Pasji jezik je žal le redko zelo jasen. Da bi razumeli pomen izraza, moramo pogosto upoštevati njegov kontekst oz. trenutno situacijo, v kateri je naš pes. Če tega ne upoštevamo, lahko zlahka pride do nesporazumov.

Psi drug drugemu ližejo nos, da bi se pomirili. Če pa je pes nedavno prejel kakšen priboljšek, pa si hoče samo očistiti nos.

Lajanje kot del pasje govorice

Psi lajajo iz najrazličnejših razlogov, na primer zato, ker so lačni ali žejni, ker želijo na sprehod ali se želijo igrati s svojim lastnikom. Pogosto za tem stoji želja po pozornosti.

Že pri lajanju vidimo, da je pasji jezik pogosto dvoumen. Psi lajajo tudi takrat, kadar želijo lastnika opozoriti na vlomilca ali kadar se počutijo ogrožene.

Če lajež ne zaleže, pridejo na vrsto zobje. Pregovor pes, ki laja, ne grize žal ne velja vedno.

Želja po pozornosti ali opozorilu

Kako ločiti, ali si vaš pes želi le pozornost ali pa vas resno opozarja?

Na splošno velja naslednje: Če lajanje zveni precej visoko, je najverjetneje prijazno. Globoko lajanje pa pomeni, da je pes jezen ali se počuti ogroženega.

Čivave in drugi majhni psi lajajo v višjih tonih, veliki psi, kot je na primer bernardinec, pa lajajo v globljih tonih. Tudi to moramo upoštevati.

Nekateri psi lajajo ob vsaki priložnosti in svojim lastnikom parajo živce. Toda psi, ki prekomerno lajajo, so običajno premalo zaposleni.

V našem članku kako psa odvaditi lajanja si lahko preberete, kaj storiti v takem primeru.

Pasja govorica, husky tuli
Ne samo volkovi, temveč tudi psi tulijo, kot prikazuje ta aljaški malamut.

Tuljenje spodbuja povezanost

Ko volkovi tulijo, sporočajo, da pripadajo krdelu. Volkovo tuljenje spodbuja družbeno kohezijo. S tuljenjem svojim vrstnikom določijo prostor v krdelu in jih hkrati opozarjajo na nevarnost.

Tudi naši domači psi tulijo – nekateri več, drugi manj. Baset, beagle in husky veljajo za pse, ki zelo radi pojejo.

Ali vaš pes prične tuliti, ko zasliši cerkvene zvonove ali sireno? Strokovnjaki domnevajo, da si psi ta hrup razlagajo kot pasje tuljenje, saj ima podobne zvočne frekvence.

Tudi bolečina, osamljenost ali stres lahko povzročijo, da vaš pes tuli.

Nasvet: Tulite z njim
Čeprav morda zveni čudno, bi se lastniki vsake toliko morali pridružiti psu pri tuljenju. Na ta način krepite vez s svojim psom, saj mu pokažete, da pripadate v njegovo krdelo.

Kakšen je pomen cviljenja?

Cviljenje je prav tako del pasjega jezika in ima lahko različne pomene. Psi cvilijo, ker se veselijo iti na sprehod s svojim lastnikom. Lahko pa cvilijo tudi takrat, ko jih je strah ali so vznemirjeni.

Psi so krdelne živali. Nekateri imajo hud strah pred ločitvijo, kadar so dlje časa sami doma. Takrat pogosto tudi več ur cvilijo.

Renčanje in pasja govorica

”Do sem in niti koraka dlje”. Ko pes renči, je to zadnje opozorilo pred ugrizom.

Čeprav se sliši nenavadno, bodite veseli, če pes renči. Ne odvajajte ga renčanja in ga zaradi njega ne kaznujte. Psi, ki ne smejo renčati, lahko brez opozorila ugriznejo.

Telesna drža

Pes že po telesni drži drugega psa spozna, ali je ta pes prijazen ali deluje bolj nevarno in je treba biti previden.

Sproščeni psi imajo sproščeno držo. Napeti psi pa se po drugi strani držijo bolj otrdelo.

Dominantni psi se dvignejo na tacah. Agresiven pes se drži navzgor in naprej. S svojim telesom sporoča: ”Pripravljen sem na napad!”

Pes, ki se brani, pa svoje telo poravna navzdol in nazaj. Drža izraža njegovo željo po begu in umiku. Negotovi in prestrašeni psi se spustijo na tacah. V ekstremnem primeru se uležejo na hrbet, da pokažejo svojo pokornost.

Telesna govorica psa

Govorica telesa je še en pomemben del pasje govorice. Poleg glasovnih znakov bodite pozorni tudi na telesne kretnje, da si lahko pravilno razlagate situacijo.

Položaj repa

Pes, ki maha z repom, je srečen. Tudi to je le delno pravilno. Mahanje z repom v prvi vrsti pomeni, da je pes vznemirjen. Pri tem moramo še ugotoviti, ali je to vznemirjenje pozitivno ali negativno.

Po dolgem delovnem dnevu pridete domov, pes steče k vam, z repom pa na široko maha sem in tja? Potem lahko domnevate, da se pes veseli ponovnega srečanja z vami.

Je k vam pritekel neznani pes in pričel strmeti v vas? Z repom pa maha le na kratko? Potem bodite previdni.

Trd in navzgor obrnjen rep pomeni, da vas pes skuša izzvati. Če pa je res iztegnjen nazaj, pa pomeni grožnjo.

Ko pa mu rep pade navzdol, je pes negotov in prestrašen.

Oči in drža ušes

Če pes gleda naravnost in strmi v svojega nasprotnika, moramo to razumeti kot grožnjo. Zenice so zožene, ušesa pa usmerjena naprej.

Nazaj usmerjena ušesa pomenijo strah, negotovost ali podrejenost.

Sproščen pes bo imel sproščene obrazne poteze in razširjene zenice. Pes, ki ni agresiven in želi pomiriti situacijo, bo glavo obrnil na stran.

Nasvet v primeru sploščenih ušes
Ali ima vaš pes sploščena ušesa? Gibanje ušes v tem primeru veliko težje opazimo. Najlažje je, če smo pozorni na koren ušes.

Ko pes pokaže zobe

Ko pes dvigne zgornjo ustnico in pokaže le sprednje zobe, moramo biti previdni. Če pa pes pri tem trdno stoji in strmi v ”sovražnika”, pa gre za resno grožnjo.

V kolikor pa pes pokaže ”vso svoje orožje” in v celoti razkrije svoje zobe, potem gre za obrambno grožnjo. V tem primeru razkriva zobe in nenehno gleda stran. Telo je usmerjeno nazaj in nekoliko navzdol, rep je spuščen. Pes se boji, vendar se je pripravljen ubraniti.

Režanje in smeh v pasji govorici

Tudi tukaj ni pravil brez izjem: Podrejeno obliko kazanja zob imenujemo tudi “podrejen nasmeh”. Spremlja ga sključena drža telesa, pes pa z repom maha ali ga vleče za sabo.

“Družbeni nasmeh” se je razvil iz “podrejenega nasmeha”, ki ga psi pokažejo samo ljudem. Gobec je rahlo odprt, ustnice nekoliko povlečene nazaj, vse skupaj pa običajno spremlja pokončna, sproščena drža in mahajoč rep.

Naučite se pasje govorice preko videoposnetkov

Psi se običajno zelo hitro premikajo. Ko se v parku igrajo s svojimi pasjimi prijatelji, težko opazimo nežne odtenke njihove telesne govorice. Ali se še vedno mirno igrajo ali se že prepirajo?

Če želite svojega psa bolje razumeti, ga lahko ob naslednjem sprehodu posnamete s pametnim telefonom. Videoposnetek si predvajajte v počasnem posnetku in opazili boste veliko novega.

Tudi na portalu YouTube lahko najdete številne videoposnetke o telesni govorici psa.


Bärbel Edel
Profilbild von Magazin-Autorin Bärbel Edel

Sem novinarka in ljubiteljica živali. Že med študijem folkloristike sem raziskovala odnos med ljudmi in psi. Pred nekaj leti sem posvojila mačko iz zavetišča za živali v Münchnu. Elvis je razlog, da sem pričela pisati svoj blog o mačkah z naslovom "Lieblingskatze" in se pričela ukvarjati z živalmi tudi preko novinarstva. S svojimi članki želim ljudem pomagati do boljega razumevanja svojih hišnih ljubljenčkov.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
5 min

Srečen pes: 10 glavnih znakov

Kako veste, ali je pes s svojim življenjem zadovoljen in se počuti udobno? Na kakšen način vam bo pes povedal, da je z vami srečen? Opisujemo 10 znakov, ki pomenijo, da je pes srečen.
11 min

Božič s psom: Nasveti za varno praznovanje

Polomljeni kristalni okraski, zažgan adventni venček, prevrnjeno božično drevo in težko prebavljiva praznična hrana: Božič ne prinaša določenih nevarnosti samo za nas, temveč tudi za naše štirinožne prijatelje. Pokazali vam bomo, kje tičijo nevarnosti za vašega psa, kako se jim lahko izognete in kako lahko v nujnih primerih nudite primerno pomoč. Spodaj preberite nasvete za varen božič s psom.