Drugi pes: Katere pasme se med seboj dobro razumejo?

Drugi pes

Dalmatinec in pritlikavi španjel se dobro razumeta.

Nekateri ljubitelji psov imajo že na začetku dva psa. Nekatere pa drugi pes razveseli nekoliko kasneje. Toda kateri rodovniški pes ustreza vašemu dolgoletnemu spremljevalcu? Seveda pri tem ne igra pomembne vloge samo pasma, temveč tudi številni drugi dejavniki, kot so spol, starost in socializacija. Kljub temu se nekateri psi razumejo bolje kot drugi. Spodaj preberite nasvete o pasma psov, ki se med seboj dobro razumejo.

Krdelni psi, ki se dobro ujemajo

Obstajajo psi, ki se radi družijo z drugimi psi. Zato so popolni za življenje v krdelu. Radi živijo z bitji iste vrste. Številni tovrstni psi se zato z ljudmi ne povežejo tako tesno.

Dober primer so tipični nordijski psi, kot so aljaški malamut, grenlandski pes in sibirski husky – med seboj se odlično ujemajo in radi živijo v večjih skupinah. Kot tipični krdelni psi lahko živijo s psi podobnih pasem.

To velja tudi za goniče in krvosledce, kot sta angleški lisičar in beagle. Navajeni so loviti in živeti v krdelu. Ni pa nujno, da gre za krdelo: Zelo so veseli tudi, če skupaj živijo v manjšem številu.

Ti psi imajo radi druge pse

Ob dobri in zgodnji socializaciji obstajajo številne pasme, ki se dobro ujemajo z drugimi in jim je všeč njihova družba. Ker pri tem igrata pomembno vlogo tudi postava in nagnjenost k športu, smo družabne pse razvrstili glede na njihovo velikost.

Seveda se lahko tudi majhni psi dobro razumejo z velikimi, športni pa z umirjenimi. Vsekakor pa tovrstne kombinacije lastnikom postavljajo posebne zahteve.

Majhni psi, ki imajo radi druge pse

 • Številni bišoni, kot sta maltežan ali havanski bišon
 • Metuljček
 • Japonski španjel

Srednje veliki psi, ki so družbeno sprejemljivi

  • Šetlandski ovčar

Družbeni veliki psi

  • Faraonski pes

  • Španski hrt

  • Angleški seter

Zelo veliki psi, ki se razumejo z drugimi psi

  • Bernski planšarski pes

  • Novofundlandec

  • Irski volčji hrt

  • Škotski jelenar

Zgornji seznam ni popoln. Zato preverite tudi podobne pasme. Pogovorite se z rejcem in vnaprej razmislite: Živali so lahko tudi dobro presenečenje!

Drugi pes

Se psi iste pasme marajo med seboj?

Za drugega psa je smiselno izbrati štirinožnega prijatelja, ki ima podoben temperament in podobno potrebo po gibanju kot prvi pes. Toda to še ne pomeni, da se bosta psa zagotovo med seboj dobro razumela.

Mnogi ovčarji zato ne marajo družbe drugih psov. Tu torej ne velja rek, da se nasprotja privlačijo.

Če imate psa, ki ne zaupa drugim psom, se glede vselitve drugega psa naj pomeni s strokovnjakom, kot je recimo pasji trener.

Takšne pasme zato združujte le pod določenimi pogoji:

  • Ovčarji, kot je Kangal

  • Terierji, kot je Parson Russell terier

  • Portugalski vodni pes

  • Nekateri psi, kot sta afganistanski hrt in borzoj

  • Nekatere doge, kot sta argentinska doga ali neapeljski mastif

  • Shiba Inu

Tudi med temi psi so izjeme, ki se med seboj odlično razumejo.

Družbeno sprejemljivi psi iz zavetišča

Če iščete drugega psa, boste v zavetišču našli številne rodovniške pse ali mešančke, ki so dobro socializirani. Zavetišča vam lahko ponudijo informacije o tem, kako dobro se določen pes razume z drugimi. Pogosto se psi iz zavetišča iz tujine, ki so prej živeli na ulici, zelo dobro ujamejo z drugimi psi.

Zanje je še posebej dobro, če jih v novem vsakdanjem življenju spremlja vaš prvi pes. Umirjenost in naučenost vašega prvega psa bo pomirjala drugega.

Kljub temu lahko v zavetišču najdemo pse, ki so raje sami. Pasma nam lahko pomaga določiti temperament psa, ko pa gre za mešančka, pa je zadeva precej nepredvidljiva. Zaupajte zavetišču, ki bo storila prav vse, da bo svoje pse predala v dobre roke.

Kakšen naj je drugi pes?

V tem primeru vas ne sme skrbeti samo pasma psa. Upoštevajte tudi naslednje:

Kakšno vlogo ima spol?

Psi, ki se dobro razumejo skoraj z vsakim drugim psom, sploh načeloma ne igra pomembne vloge. Toda mnogi se počutijo bolje, če živijo s psom nasprotnega spola. Ne pozabite, da naj bo vsaj eden od psov kastriran, da preprečite neželene potomce.

Kakšno vlogo ima starost?

Pri starosti morate zaupati svojemu občutku. Psi iste starosti se pogosto bolje ujemajo. Ko dva mladička različnih pasem odraščata skupaj, se lahko med njima razvije tesno prijateljstvo.

Vsekakor pa se lahko mlad pes veliko nauči od vašega prvega psa. Če pa mlad pes starejšemu preveč nagaja, pa lahko stvari postanejo hude. To še posebej velja, če temperament ni povezan s starostjo, ampak tudi s pasmo.

Kakšno vlogo ima izvor?

Dobra socializacija je ključnega pomena, ko gre za druženje psov. Osamljenega terierja ne boste nikoli spremenili v ”žurerskega” psa. Ko se pes navadi na družbo, bo v istem gospodinjstvu lažje prenašal druge pse.

Kakšno vlogo igra zaposlitev?

Nekateri lastniki skušajo z drugim psom načrtovati povsem druge dejavnosti kot s prvim. V tem primeru je ustrezno, če izberete psa z različnim značajem.

Vseeno pomislite in načrt natančno izdelajte. Nekateri lastniki psa peljejo na sprehod večkrat na dan, saj ima njihov pes takšne zahteve. Tudi športni psi so zelo zahtevni. Postavite si realne cilje, da ne bo nobeden od psov zanemarjen.

Vir:

Krämer, Eva-Maria: 250 Hunderassen, Stuttgart 2012

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
3 min

Lahko psi sanjajo?

Znanstveniki so izmerili možganske valove in ugotovili, da psi med spanjem preidejo skozi več ciklov lahkega spanja, globokega spanja in faze REM – tako kot ljudje, kar pomeni, da tudi psi sanjajo.
4 min

Srečen pes: 10 glavnih znakov

Kako veste, ali je pes s svojim življenjem zadovoljen in se počuti udobno? Na kakšen način vam bo pes povedal, da je z vami srečen? Opisujemo 10 znakov, ki pomenijo, da je pes srečen.