Pes noče jesti

Pes noče jesti

Če pes noče jesti, ima to lahko več vzrokov.

Ali vaš pes noče jesti, čeprav običajno neprestano sanja o slastnih zrezkih in dobrotah? Kako mu lahko pomagate in kaj pomeni, če vaš pes želi jesti samo priboljške?

Zavračanje hrane ni isto kot izbirčnost

Veterinarji opisujejo anoreksijo ali pomanjkanje apetita kot patološko izgubo apetita. Za tem se pogosto skrivajo resni razlogi, ki jih morate vsekakor razjasniti.

Kaj pa pomeni, če vaš pes hoče jesti samo priboljške? Odgovor je preprost: Vaš pes je spoznal, da bo prejel nekaj boljšega, če je dovolj potrpežljiv. Nekateri psi čakajo več ur, da bi dobili zaželene priboljške in na koncu jim običajno uspe.

Simptomi: Kakšni so znaki, ko pes noče jesti?

Strogo gledano, pomanjkanje apetita ni bolezen, ampak simptom. Pogosto se pojavi kot stranski učinek v kombinaciji z drugimi boleznimi, prizadeti psi pa postopoma izgubljajo težo.

Podhranjenost vodi do izgube elektrolitov, kar posledično vodi do utrujenosti in počasnosti. Odvisno od vzroka se lahko pojavijo tudi drugi simptomi, kot je vročina.

Diagnoza: Kdaj k veterinarju?

Najkasneje, ko se vaš pes noče več dotikati svojih najljubših priboljškov, je čas, da greste k veterinarju.

Na začetku pregleda je pomembno, da se temeljito pogovorite z veterinarjem, kajti že najmanjši namig lahko pripomore k odkritju težave, zlati, če je vzrok psihične narave.

Veterinar bo po pogovoru pregledal vašega psa. Osredotočil se bo na njegovo ustno votlino in splošno zdravstveno stanje.

Če od zunaj ni opaziti nobenih razlik ali če ima veterinar pomisleke, vam bo predlagal nadaljnje preiskave, ki se pogosto opravijo v obliki krvnih testov ali slikovnih metod (npr. rentgenski žarki ali ultrazvok).

Terapija: Kaj storiti, če vaš pes noče jesti?

Z nekaterimi ukrepi zdravljenja bomo svojemu psu pomagali priskrbeti hranila, ki jih potrebuje za svoje preživetje. Če hrane ne zavrača v celoti, lahko to dosežemo z visokokalorično hrano. V nasprotnem primeru pa lahko veterinar psu vstavi cevko za hranjenje in mu hkrati predpiše zdravila z učinkom spodbujanja apetita.

Da bi lahko svojemu psu dolgoročno pomagali, pa moramo ciljno usmerjeno zdraviti tudi glavni vzrok motenega prehranjevalnega vedenja. Če simptomi temeljijo na psiholoških vzrokih, je pomembno, da svojemu psu ponudimo psihološko oporo. To lahko dosežemo z izvajanjem vsakdanjih rutin.

Vzroki: Zakaj pes noče jesti?

V večini primerov je pomanjkanje apetita pri psu posledica dejstva, da je vaš pes še vedno sit ali ga ponujena hrana ne privlači. Slednje je še posebej pogosto ob spremembi vrste hrane. Tudi zdravila ali senilnost lahko vplivajo na prehranjevalno vedenje vašega psa.

Kljub temu pa obstajajo resni vzroki, zaradi katerih vaš pes izgubi apetit. Sem spadajo:

  1. Posttravmatski stresni sindrom

Tesnoba, depresija in stres lahko hitro vznemirijo hišne ljubljenčke. Lahko se zgodi, da psi po izgubi družinskega člana ali po preselitvi v novo okolje nočejo več jesti. Tudi na novo priseljena žival v gospodinjstvo je pogost sprožilec stresa.

  1. Hormoni

Hormonsko ravnovesje lahko močno vpliva na prehranjevalno vedenje živali. Zato se pogosto zgodi, da psice med gonjenjem pojedo več ali manj.

Nekaj podobnega lahko opazite tudi pri samcih, ki se v času gonjenja zadržujejo v bližini številnih samic. Enako velja tudi za mlade pse, ki so v puberteti ali v času menjave zob.

  1. Bolečina pri jedi

Zobne bolezni, kot je gingivitis, lahko pri psu povzročijo bolečine pri žvečenju. To lahko postopoma povzroči, da bo pes jedel vedno manj, na koncu pa sploh nič.

Psi z zobnimi težavami se izogibajo predvsem suhi hrani, medtem ko z velikim poželenjem ližejo omake mokre hrane.

  1. Osnovne bolezni

Številne bolezni, vključno s prebavnimi težavami, na določeni stopnji povzročijo pomanjkanje apetita. Sem spada na primer pankreatitis ali KVČB (vnetna črevesna bolezen). Toda tudi bakterijske ali virusne okužbe ter tumorske bolezni so lahko vzrok za pomanjkanje apetita. Po drugi strani pa lahko zaradi hormonskih bolezni vaš pes čuti več lakote.

Prognoza: Kakšne so možnosti za okrevanje?

Prognoza je vedno odvisna od osnovnega vzroka. Kljub temu pa velja, da prej ko najdete vzrok težave in obiščete veterinarja, prej bo vaš pes deležen pomoči.

Preprečevanje: Kako povečati apetit psa?

Pomembno je, da si grobo beležite količino hrane in vode, ki jo dnevno zaužije vaš pes. Če pa je vaš pes izbirčen, ga lahko spodbudite k hrani z naslednjimi nasveti:

  • Hrane ne puščajte zunaj več ur, ampak svojega štirinožca navadite, da boste po približno pol ure odnesli posodo s hrano.
  • Ponudite svojemu psu hrano samo ob določenih časih.
  • Posodo za hrano čistite vsak dan in iz posode odstranite stare ostanke hrane.
  • Hranite psa na enem mestu.
  • Psu ne dajajte ostankov svoje hrane, ampak samo pasjo hrano.
  • Po potrebi lahko spodbudite apetit vašega psa tako, da v pasjo hrano primešate skuto ali nesoljeno mesno juho.
Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
9 min

Gonitev pri psički

Gonitev pri psički je povsem naravni proces, ki ga doživi vsaka psička. Odkrijte podrobnosti tega cikla in kako se nanj pripraviti.