Menjava zob pri psih This article is verified by a vet

menjava zob pri psih

Menjava zob pri psih poteka v četrtem mesecu starosti.

Pasji mladički so zares sladki in poskrbijo za pravi živ žav v stanovanju – še posebej v času, ko jim izpadejo mlečni zobje. Pojasnili vam bomo, kako poteka menjava zob pri psih in na kaj morate biti pozorni v tej boleči fazi mladičkovega življenja ter kako mu lahko najbolj pomagate.

Znaki: Kako zgleda menjava zob pri psih?

Psi med menjavo zob kažejo podobne simptome kot ljudje. Številni mladički se boleče odzovejo ali čutijo pritisk oz. srbenje v zobeh.

Da bi ublažili te moteče dejavnike, pogosto žvečijo trde ali hladne predmete (npr. železne palice, korenine ali veje). Prav tako ni nobena redkost, da mladički v tem stresnem času uničijo veliko pohištva ipd.

Poleg povečanega žvečilnega vedenja mladički tudi slabo spijo ali nočejo jesti suhe hrane. Če so dlesni vnete, se lahko poslabša tudi splošno vedenje psa. V redkih primerih mladički trpijo tudi zaradi simptomov, kot so driska ali drugi hujši zapleti.

Nasveti: Tako lahko psu pomagate

Izpadanje mlečnih zob je lahko za psa precej moteče. Zato poskušajo psi pospešiti menjavo zob tako, da dolgo časa žvečijo le v enem predelu ust, kjer se nahaja moteči zob.

Če želite obvarovati svoje pohištvo pred mlečnimi pasjimi zobmi in svojemu psu čim bolj olajšati pot skozi to zoprno fazo, lahko poskusite z naslednjimi zvijačami:

  • V vodi zmehčajte suho hrano ali pa uporabite posebno mehkejšo hrano za mladičke
  • Psu ponudite nekaj za žvečenje (npr. žvečilne igrače)
  • Zamrznite hrano ali žvečilno igračo ali jih za nekaj časa postavite v hladilnik
  • Poskrbite za uravnoteženo prehrano psa (npr. dovolj kalcija)

Pozor: Psu ne ponujajte izdelkov, ki so primerni za menjavo zob pri ljudeh. Za psa so lahko namreč strupeni, ob prevelikih količinah pa tudi smrtonosni.

Po menjavi zob naj vašega mladička pregleda veterinar. Na ta način lahko preverimo, ali so zobje in čeljust poravnani oz. usklajeni. To še posebej velja za majhne pse. Če veterinar dovolj zgodaj prepozna težavo, jo običajno lahko dobro pozdravi.

menjava zob pri psih © karoshi / stock.adobe.com
Kužki med menjavo zob radi grizejo palčke ali korenine.

Kdaj nastopi menjava zob pri psih?

Med četrtim do šestim mesecem izpadejo prvi mlečni zobje in tako naredijo prostor stalnim zobem, ki jih bo pes imel do konca življenja, če le-ti ne bodo izpadli zaradi starosti. Po približno treh mesecih in veliko žvečenja je menjava zob pri psih končana.

Pasji ugriz: Kdaj pokukajo zobje iz dlesni?

Tako kot mi tudi psi najprej dobijo mlečne zobe, preden jim zrastejo stalni:

Mlečni zobje

Mladi psi imajo nestalne mlečne zobe, ki jim med menjavo zob izpadejo. Mlečne zobe prepoznamo po značilni modro-beli barvi. V primerjavi s trajnimi zobmi so mlečni tudi ožji, bolj koničasti in imajo krono v obliki lilije.

Mlečni zobje se razvijejo med tretjim tednom in šestim mesecem življenja:

3-4 tedniPojav mlečnih sekalcev
1-2 mesecaRast mlečnih sekalcev
2-3 meseciRazmikanje mlečnih sekalcev
3-4 meseciObraba mlečnih sekalcev
4-5 mesecevMenjava mlečnih sekalcev
5-6 mesecevMenjava mlečnih kočnikov
menjava zob pri psih © Todorean Gabriel / stock.adobe.com
Mlečni zobje so majhni, modro-beli in zelo špičasti.

Stalni zobje

V povprečju imajo odrasli psi 42 stalnih zob. Le v starosti ali zaradi nesreč jim kakšen zob izpade.

Kmalu po menjavi zob so stalni zobje prekriti s t. i. režnji, ki sčasoma zaradi drgnjenja izginejo. Na podlagi te obrabe zob lahko določimo starost psa.

Viri:

Baumgartner, Walter: Klinische Propädeutik der Haus- und Heimtiere, 2014 (DOI: 10.1055/b-0035-124250)

https://www.gesundheitszentrum-fuer-kleintiere-luedinghausen.de/zahnwechsel-beim-hund.html


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Izobrazbo živinozdravnice sem pridobila na univerzi Justus Liebig v Giessenu, kjer sem pridobivala izkušnje na različnih področjih veterine kot so oskrba in zdravje drobnice, velikih živali, eksotičnih živali, kot tudi farmakologija, patologija in higiena hrane. Ob veterinarskem delu se ukvarjam tudi z lastno znanstveno disertacijo s ciljem boljše zaščite živali pred bakterijskimi patogeni. Poleg svojega veterinarskega znanja delim tudi lastne izkušnje kot lastnica psa in lahko razumem ter razjasnim morebitne strahove, težave ter druga pomembna vprašanja o zdravju živali.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
9 min

Gonitev pri psički

Gonitev pri psički je povsem naravni proces, ki ga doživi vsaka psička. Odkrijte podrobnosti tega cikla in kako se nanj pripraviti.