Vnetje trebušne slinavke pri psih (pankreatitis)

Vnetje trebušne slinavke pri psih

Če sumite na vnetje trebušne slinavke pri psih, je prvi korak pri postavitvi diagnoze temeljit pregled splošnega stanja psa.

Trebušna slinavka je organ, ki proizvaja, shranjuje in sprošča prebavne encime. Vendar pa hkrati obstaja tveganje, da se bo ta organ sam prebavil. Posledica je hudo vnetje trebušne slinavke pri psih (pankreatitis). Preberite naš članek in izvedeli boste vse, kar morate vedeti o tej bolezni.

Kako nevarno je vnetje trebušne slinavke pri psih?

Kako nevarno je vnetje trebušne slinavke pri psih, je v celoti odvisno od poteka bolezni. Blaga vnetja so običajno kažejo le z blagimi simptomi. Če pa pride do hudega vnetja, je lahko ogroženo tudi življenje vašega psa.

V kolikor pes zboli za kroničnim pankreatitisom, ga običajno mroamo zdraviti vse življenje.

Simptomi: Kateri so najpomembnejši znaki bolezni?

Vnetje trebušne slinavke se lahko pri psih pokaže na različne načine. Blaga oblika bolezni se pogosto pokaže z nespecifičnimi simptomi, kot sta izguba apetita ali nemirnost.

Pri akutni obliki lahko opazimo tudi naslednje simptome:

 • Bruhanje
 • Driska
 • Bolečine v trebuhu
 • Vročino
 • Šibkost
 • Dehidracija

Trebušna slinavka se nahaja na sprednjem delu pasjega trebuha. Psi, ki imajo bolečine v tem predelu trebuha, se običajno postavijo v položaj molitve: Sprednji del telesa je tesno ob tleh, zadnje noge pa so zravnane. Ta položaj je zelo podoben položaju, ko se pes raztegne, vendar pri raztegu ne ostane dolgo v tem položaju. Psi namreč na ta način poskušajo ublažiti bolečine.

Vnetje trebušne slinavke lahko prizadene tudi druge organe, kot so jetra, srce ali ledvice.

Pri kroničnem pankreatitisu opazimo naslednje simptome:

 • Utrujenost
 • Izguba teže
 • Bruhanje
 • Driska
 • Nespecifične bolečine v trebuhu

Diagnoza: Kako prepoznamo pankreatitis pri psih?

Za diagnozo pankreatitisa veterinar opravi več pregledov. S kliničnim pregledom in pregledom krvi bo prejel že veliko informacij. Na primer, če je pasja pankreatična lipaza (cPLI) povečana, bo vaš pes verjetno imel pankreatitis.

Zdaj so na voljo tudi hitri testi za odkrivanje vnetja želodčne slinavke pri psih, zlasti vnetij višjih stopenj. Ti se izvajajo v veterinarski ordinaciji, rezultate pa prejmemo že v nekaj minutah.

Pri diagnozi nam lahko pomaga tudi ultrazvok, z rentgenskim pregledom pa lahko izključimo druge bolezni. Dokončno diagnozo lahko postavimo s histološkim pregledom tkiva trebušne slinavke. Za to pa je potrebna splošna anestezija, ki se ji je treba v primeru hudega pankreatitisa izogibati.

Vnetje trebušne slinavke pri psih
S položajem molitve si pes skuša ublažiti bolečine v trebuhu.

Terapija: Katere vrste zdravljenja poznamo?

Zdravljenje pankreatitisa pri psih združuje več ukrepov.

Terapija s tekočino

Psi s pankreatitisom so pogosto dehidrirani, saj veliko bruhajo in imajo drisko. Poleg tega se spreminja razmerje elektrolitov v krvi. Veterinar se tega loti z infuzijami in zato se v večini primerov ne morete izogniti, da psa ne bi pustili v kliniki na opazovanju.

Protibolečinska terapija

Vnetje trebušne slinavke je izjemno boleče. Zato je zdravljenje s protibolečinskimi zdravili eden najpomembnejših delov terapije.

Dietetika

Če pes ne bruha več, mu ponudijo vodo in hrano. V nasprotju s prejšnjimi mnenji se je zdaj izkazalo, da ni preveč koristno, če psu odvzamemo hrano in vodo.

Bolezen je izjemno izčrpavajoča, zato je treba bolnega psa ponovno oskrbeti z dovolj energije. Priporočamo lahko prebavljivo hrano z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in maščob ter veliko količino beljakovin.

V prvi fazi akutnega pankreatitisa bolni psi pogosto ne jedo prostovoljno. Če pride do tega, mora veterinar psu vstaviti nazogastrično sondo.

Posebno pasjo hrano za želodec in prebavo najdete v naši spletni trgovini zoohit, vendar se pred tem posvetujte z veterinarjem, da boste znali izbrati primerno hrano.

Redni pregledi

Če ima vaš pes vnetje trebušne slinavke, mu moramo redno preverjati krvno sliko, pomagajo pa nam lahko tudi redni pregledi z ultrazvokom. Zlasti pri hudi obliki pankreatitisa je treba upoštevati in spremljati bolezni drugih organov.

Prognoza: Kakšne so možnosti ozdravitve pri pantkreatitisu?

Kako dobre so možnosti za okrevanje pri psih, je odvisno predvsem od resnosti bolezni. Blažja vnetja imajo dobro prognozo. Ker pa se lahko blagi pankreatitis razvije v hudo bolezen, je pomembno, da s psom redno hodimo na preglede.

V hudih oblikah je pankreatitis lahko smrtno nevaren. Do zapletov pride veliko pogosteje, če so prizadeti tudi drugi organi.

Vzroki: Kako lahko pride do vnetja trebušne slinavke pri psih?

Trebušna slinavka je organ, ki proizvaja, shranjuje in sprošča prebavne encime. Vendar pa so ti encimi lahko nevarni za trebušno slinavko, ki pa jo običajno varujejo različni zaščitni mehanizmi, da se sama ne prebavi. Do bolezni pride šele, ko je ta zaščita uničena.

Kakšni so torej vzroki za vnetje trebušne slinavke pri psih? Obstaja več sprožilcev, ki lahko trebušno slinavko spodbudijo, da se sama prebavi:

 • Obroki z visoko vsebnostjo maščob
 • Prekomerna teža
 • Visoke ravni maščob v krvi
 • Nesreče
 • Motnje krvnega pretoka (med anestezijo ali v šoku)
 • Nekatera zdravila (npr. kortizon ali antibiotiki)
 • Hormonske motnje (npr. Cushingova bolezen ali diabetes mellitus)

Pogosto veterinarji ne morejo natančno določiti vzroka pankreatitisa pri psih. V tem primeru govorimo o idiopatskem pankreatitisu.

Preprečevanje: Kako preprečimo vnetje trebušne slinavke pri psih?

Žal sprožilce pankreatitisa pri psih pogosto ni mogoče določiti ali na njih vplivati. Ravno zaradi tega težko uvedemo preventivne ukrepe.

Vsekakor se moramo izogibati dejavnikom tveganja, kot sta hrana z visoko vsebnostjo maščob in debelost. Pri izbiri hrane pazite na zmerno količino maščobe in prilagodite velikost obrokov potrebam svojega psa.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
9 min

Gonitev pri psički

Gonitev pri psički je povsem naravni proces, ki ga doživi vsaka psička. Odkrijte podrobnosti tega cikla in kako se nanj pripraviti.