Gonitev pri psički

Gonitev pri psički

Gonitev pri psički je povsem naraven proces – toda nenavadno vedenje psičke, madeži na novi preprogi ali že strah pred neželeno brejostjo povzročajo številnim lastnikom skrbi. V članku boste izvedeli vse, kar morate vedeti o teh ”vročih dneh” svoje psičke in kako to obdobje preživeti s čim manj stresa.

Številne lastnike je sram, kadar ima njihova psička menstruacijo. Zaprejo se v stanovanje, se izogibajo dolgim sprehodom po parku, kjer se skrivajo številni samci, in z veliko vnemo panično prekrivajo pohištvo s starimi rjuhami, da bi ga zaščitili pred madeži. Konec koncev je pohištvo drago in le malokdo si želi, da bi njihova psička zanosila. Toda malce se sprostite: z nekaj zvijačami lahko to fazo mirno prestanete, brez da bi se bali brejega trebuščka svoje psičke. Kot pogosto velja naslednje: bolje kot ste obveščeni o gonitvi pri psički in s tem povezanih spremembah, manj stresno bo to obdobje in bolj boste organizirani.

Gonitev pri psički – kaj vse morate vedeti

Gonitev pri psički oz. tudi ”vročina” označuje plodno fazo spolnega cikla psičke. Telo psičkese spremeni in sproščajo se različni hormoni, ki vplivajo na vedenje. Ta naravni proces se pojavlja pri vseh psičkah, ki so dosegle spolno zrelost.

Tako kot pri nas ljudeh je tudi pri psičkah vstop v puberteto in s tem povezan začetek spolne zrelosti zelo spremenljiv. Gonitev pri psički je za vsako posameznico različna. Ob prvi menstruaciji je psička že povsem odrasla in dosegla svojo polno velikost. Medtem ko so psičke manjših pasem spolno zrele že pri šestih mesecih, pa psičke večjih pasem, ki odrastejo veliko pozneje, potrebujejo vsaj dve leti. Tako kot spolna zrelost se spreminja čas obdobij gonitve. Psičke manjših pasem lahko dobijo menstruacijo vsake štiri mesece, pratipski psi, kot so basenji, tajski grebenar ali dingo, pa le enkrat na leto.

Štiri faze gonitve

Čeprav so intervali in trajanje menstruacije precej različni, pa je vzorec pri vseh psičkah enak. Gonitev delimo v štiri faze:

  1. Proestrus: Začetek proestrusa lahko običajno določimo precej natančno, saj ga spremljajo jasno vidne spremembe. Vulva oz. zunanje spolovilo pri psičkah malce nabrekne, iz nožnice pa se izloči krvavi izcedek. Ta faza običajno traja devet dni, lahko pa tudi od 3 do 17 dni. Količina krvavega izcedka se razlikuje od psičke do psičke. Medtem ko ene psičke komajda krvavijo, pa lahko druge krvavijo tako hudo, da na pohištvu in preprogi lahko najdemo krvave madeže. Drug znak, da se je ”predgretje” začelo, je povečano zanimanje samcev, ki se nikakor nočejo ločiti od samice. Čeprav samica še ni plodna, pa samce privlači zelo zapeljiv vonj. Vendar se pa na njihovo dvorjenje odzove zelo odločno in odrezavo. Laja, se izmika ali celo včasih pokaže zobe, ko se ji samec preveč približa.
  2. Estrus: V fazi estrusa se odrezavo vedenje psičke spremeni – nenadoma postane odprta in samcem pusti, da se ji približajo. To je jasen znak, da bo zdaj postalo ”nevarno”, saj je psica pripravljena in plodna. Če se ji v tem času približa samec, se samica ustavi in svoj rep obrne na stran. To fazo, ki običajno traja devet dni, imenujemo tudi ”stoječa vročina”. V tem času pride do več ovulacij. Vulva nekoliko nabrekne, izcedek iz nožnice postane bolj voden in včasih tudi sluzast. V teh dneh je verjetnost oploditve zelo visoka.
  3. Metestrust: Po približno devetih dneh estrusa se začne faza metestrusa. Simptomi gonitve, kot sta otekla vulva in vodni izcedek, postopoma izginejo. Poleg tega znaki menstruacije skoraj v celoti izginejo, vendar pa se v telesu dogajajo velike hormonske spremembe. Ne glede na to, ali je prišlo do oploditve ali ne, rumena telesca proizvajajo hormon progesteron, ki spodbuja implantacijo in rast zarodka v maternici. Šele po devetih do dvanajstih tednih se rumena telesca, ki so se oblikovala na jajčnikih po ovulaciji, spet razgradijo. Padajoča raven progesterona pa poviša količino hormona prolaktin. Sproščanje prolaktina spodbuja nastajanje mleka, kar pri nekaterih psičkah privede do namišljene brejosti.
  4. Anestrus (faza mirovanja): Po tednih močnih hormonskih sprememb se raven spolnih hormonov spet zniža. Progesteron ostane na določeni ravni, estrogen pa le rahlo niha. To fazo mirovanja imenujemo anestrus. Traja od več tednov do mesecev in se konča z začetkom proestrusa oz. naslednjim ciklom gonitve. Psička v tem času ne kaže znakov gonitve in ni plodna.

Posebnosti prve gonitve

Prva gonitev, ko psička vstopi v puberteto, pogosto odstopa od tega ustaljenega cikla. Velikokrat pride do ”tihe gonitve”, pri kateri kljub hormonskim spremembam ni videti drugih zunanjih znakov, kot je recimo izcedek. Tako se lahko zgodi, da lastniki sploh ne vedo, da je njihova psička prvič vstopila v fazo gonitve. To se pogosto pojavi na primer pri pasmah, kot so Ameriški staffordshirski terier, beagle, koker španjel ali srnin pinč.

Pri mladih psičkah se pogosto pojavi tudi ”razcepljen estrus”. Sprva se v proestrusu pojavijo običajni znaki gonitve, kot je recimo izcedek, vendar pa ne nadaljujejo z drugo fazo, temveč simptomi popolnoma zbledijo. Šele po nekaj dnevih ali celo tednih psička pokaže znake proestrusa, ki mu tokrat sledi tudi estrus.

Kdaj je lahko gonitev prekinjena?

Če odrasla psička izpusti faze gonjenja, lahko to pomeni motnjo delovanja jajčnikov ali druge bolezni, kot sta premajhna ščitnica ali nadledvična hiperfunkcija. V tem primeru naj psičko pregleda veterinar. Enako velja, če je gonitev zelo dolga, se pravi, da krvni izcedek in plodnost trajata dlje kot tri tedne oz. se gonitev občutno skrajša, pri čemer proestrus in estrus skupaj trajata manj kot deset dni.

So lahko psi v menopavzi?

Pri psih ne poznamo menopavze. Pri psičkah ni obdobja, ko bi izpustile menstruacijo. Psičke se gonijo do konca življenja. Vendar pa se nekatere psičke, ki so starejše od sedmih let, gonijo samo enkrat na leto. Gonitev pri psički poteka v intervalih, ki se lahko v starosti podaljšajo, vendar pa nikoli ne iziginejo.

Kako lahko prepoznam plodne dni svoje psičke?

Plodno obdobje, v katerem je psička pripravljena na parjenje, običajno traja od pet do šest dni, ker pa prehod iz ene faze v drugo poteka zelo tekoče, “vročih dni” ni vedno mogoče natančno določiti. Eden izmed znakov je sprememba barve krvi iz temno rdeče v svetlo-voden izcedek. Toda tudi to ni povsem zanesljivo, saj nekatere psičke postanejo plodne tudi takrat, ko je njihov krvavi izcedek še vedno temno rdeč. Druga možnost za določitev plodne faze je, da opravimo preizkus strpnosti psičke do samcev. V tem obdobju psička običajno pusti samcem, da se ji približajo – dvigne svoj rep in vulvo. Če psičko pobožamo po predelu med vagino in anusom, bo verjetno prav tako dvignila svoj rep. Zato tudi to ni povsem zanesljiv znak plodnosti, saj nekatere psičke na to reagirajo tudi takrat, ko niso plodne.

Samo veterinar lahko natančno določi čas ovulacije in vam poda natančne podatke o plodnih dneh vaše psičke. Ko izveste, koliko dni po proestrusu je nastopila faza estrusa, bo enako število dni verjetno veljalo tudi v bodoče. Pomembno je, da natančno prepoznate, kdaj se je faza proestrusa začela, saj je to edini način za štetje dni do estrusa.

Kako preprečimo brejost?

Tudi če ne morete natančno določiti fazo gonitve svoje psičke, obstajajo znaki, ki kažejo, da je v eni izmed faz. Posebej previdni postanite takrat, kadar krvavi izcedek postane bolj voden in se psička samcem več ne izmika. V tej situaciji imate običajno dovolj časa, da oba psa ločite. Redkokateri samec bo takoj skočil k samici – običajno je najprej na vrsti predigra. Seveda pa obstajajo tudi primeri, kadar samec pozabi na predigro – v tem primeru čimprej ukrepajte. Svoji psički ukažite, naj se usede, vi pa se postavite za njo. Samca držite stran in počakajte, da ga njegov lastnik odpelje stran.

Da bi se že na začetku izognili tovrstnih stresnim situacijam, upoštevajte nekaj korakov. Na sprehod pojdite, ko zunaj ni veliko sprehajalcev psov, in se izogibajte parkov ali območij, kjer je običajno veliko psov, ki tekajo naokrog brez povodca. Svojo psičko lahko s povodca spustite šele takrat, ko vam zanesljivo sledi; ko naletite na drugega psa, pa jo takoj spet pripnite na povodec. Med sprehodi skušajte svojo psičko zamotiti z različnimi igrami. Doma pa poskrbite, da samci ne bodo mogli preprosto stopiti na vaše dvorišče. Vhodna in vrtna vrata naj bodo dobro zaprta.

Potrebuje psička posebne hlače oz. plenico?

Posebne hlače za menstruacijo delujejo podobno kot plenica. Priporočljivo jih je imeti, kadar vaša psička med fazo proestrusa močno krvavi in vam po stanovanju pušča madeže, kljub temu, da psička poskrbi za svojo čistočo. Toda pazite! Ta plenica nikakor ni deviški pas! Plenica ne more preprečiti brejosti.

Naj svojo psičko kastriram?

Da bi se izognili stresu, ki ga prinaša gonitev, se številni lastniki odločijo za kastracijo. Pri sterilizaciji psička več nikoli ne bo mogla imeti mladičkov, vendar se bodo hormonske spremembe še vseeno nadaljevale. Po drugi strani pa kastracija v celoti prepreči gonitev pri psičkah. Ta medicinski poseg ima nekaj prednosti: psička je pogosteje bolj umirjena, več ne krvavi, poleg tega pa se tveganje za nekatere vrste tumorjev in raka, na primer materničnega raka, znatno zmanjša.

Vsekakor pa obstajajo tudi pomanjkljivosti: kastrirane psičke so pogosto nagnjene k prekomerni telesni teži in imajo večje tveganje za urinsko inkontinenco. Pri pasmah koker španjel in irski seter so po kastraciji ugotovili, da je prišlo do spremembe strukture kožuha psov, kar je privedlo do pogostejšega zapletanja dlake in posledično do bolj zahtevne nege. Preden se odločite za kastracijo svoje psičke, skrbno pretehtajte prednosti in slabosti ter se dobro posvetujte z rejcem ali veterinarjem.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
9 min

Gonitev pri psički

Gonitev pri psički je povsem naravni proces, ki ga doživi vsaka psička. Odkrijte podrobnosti tega cikla in kako se nanj pripraviti.