Cushingov sindrom pri psih (Cushingova bolezen)

Cushingov sindrom pri psih (Cushingova bolezen)

Tipičen Cushingov sindrom: Prizadeti psi so zelo žejni.

Cushingov sindrom pri psih (Cushingova bolezen) je ena izmed najbolj znanih hormonskih bolezni v veterinarski praksi. Tukaj preberite, za kaj gre pri tej bolezni in kakšna je pričakovana življenjska doba vašega štirinožca s to boleznijo.

Za razliko od hipoadrenokorticizma (Addisonove bolezni), ki vodi do smrtno nevarnega pomanjkanja kortizola, je Cushingov sindrom običajno blažji. Kljub temu lahko to stanje pri vašem psu sproži hude Cushingove simptome in zaplete.

Naslednje pasme psov so še posebej dovzetne za Cushingov sindrom:

Ker ima kortizol različne učinke na telo, je tudi pojav Cushingovega sindroma pri psih raznolik. Vaš pes lahko kaže naslednje simptome:

  • Več pije in več urinira (poliurija in polidipsija).
  • Vaš pes ima povečan apetit in poželenja.
  • Bolj sopiha.
  • Njegova koža je videti tanjša in temnejša.
  • Dlaka mu izpada (predvsem na hrbtu ali repu).
  • Videti je šibak (mišična oslabelost).
  • Obseg pasu se mu povečuje (trebuh visi).

Povišana raven kortizola oslabi tudi imunski sistem vašega psa. Zaradi tega ni le bolj dovzeten za okužbe (npr. bakterijske ali virusne), temveč tudi za vnetne bolezni, kot je pankreatitis.

Poleg tega se tveganje za razvoj sladkorne bolezni (diabetesa) povečuje z napredovanjem bolezni.

Pasji Cushingov sindrom je dobro znano stanje, ki ga bo vaš veterinar običajno hitro povezal s spremljajočimi simptomi. Naslednji testi bodo veterinarju pomagali potrditi diagnozo:

Preiskave krvi

Katere krvne vrednosti se spremenijo pri Cushingovem sindromu? Znaki hiperadrenokorticizma pri psih so povišane vrednosti jeter (npr. alkalne fosfataze). Običajno je povečana tudi koncentracija holesterola.

Ultrazvok

Tehnike slikanja, kot je ultrazvok, veterinarju omogočajo oceno strukture nadledvičnih žlez. Ne samo, da lahko neposredno diagnosticira tumorje, temveč lahko tudi odkrije povečanje ene ali obeh nadledvičnih žlez kot znak hiperadrenokorticizma hipofize.

Hkrati lahko pregleda tudi okoliške organe, kot so jetra.

Hormonski testi

Za utemeljitev diagnoze Cushingovega sindroma pri psih so potrebni tudi različni hormonski testi. Tej vključujejo:

1. Razmerje kortizola in kreatinina v urinu (UCC)

Urin vašega psa lahko veliko pove o ravni kortizola. Visoka raven hormona v treh zaporednih jutranjih vzorcih urina kaže, da ima vaš pes Cushingov sindrom.

2. Supresijski test z nizkim odmerkom deksametazona (test LDDS)

Pri tem testu veterinar preveri bazalno koncentracijo kortizola z odvzemom vzorca krvi. Nato vašemu psu da kortizolu podobno zdravilo (deksametazon).

Pri zdravih psih bi to dajanje povzročilo negativno povratno informacijo in s tem zmanjšano sproščanje ACTH in kortizola. Če pa ostane raven kortizola dolgoročno povišana, ima vaš pes verjetno Cushingov sindrom.

3. ACTH stimulacijski test

ACTH stimulacijski test danes ni več standarden. Po prvem odvzemu krvi bo veterinar vašemu psu vbrizgal ACTH. Približno eno uro po injiciranju bo vašemu psu ponovno odvzel kri. Če je prisotna Cushingova bolezen, koncentracija kortizola po stimulaciji preseže prvotno izmerjeno bazalno koncentracijo.

Zdravljenje Cushingovega sindroma pri psih je odvisno od osnovnega vzroka.

Če ima vaš pes tumor nadledvične žleze, ga bo vaš veterinar morda lahko kirurško odstranil. Vendar se tumor ne sme razširiti na druge organe. Po odstranitvi ene nadledvične žleze lahko delo opravi druga nadledvična žleza.

Če operacija ni mogoča ali če ima vaš pes tumor na hipofizi, lahko pomaga tudi kemoterapija. Zdravilo (Vetoryl, učinkovina: trilostan) oslabi nastajanje kortizola v nadledvičnih žlezah.

Na splošno velja, da morate svojega bolnega psa redno voziti k veterinarju, da prilagodi odmerek zdravila in izmeri raven kortizola v krvi.

Generell sollten Sie Ihren erkrankten Hund regelmäßig beim Tierarzt vorstellen, um die Dosis der Medikamente individuell anzupassen und den Kortisol-Spiegel im Blut zu messen. 

Zaradi zapletene diagnostike in vseživljenjskega zdravljenja je Cushingov sindrom ena dražjih pasjih bolezni. Že sam odvzem krvi lahko stane od 19,23 do 28,86 evra po 3-kratni tarifi po GOT (pristojbine za veterinarje) – brez nadaljnjih predhodnih ali kontrolnih pregledov.

Na stroške vpliva tudi velikost vašega psa. Večji kot je vaš pes, večji je potreben odmerek tega dragega zdravila. Če se odločite imeti psa, ne pozabite na morebitne veterinarske stroške.

Če nadledvične žleze vašega psa proizvajajo preveč stresnega hormona (kortizola), bo prišlo do presežka kortizola. To stanje veterinarji imenujejo Cushingov sindrom (imenovan tudi hiperadrenokorticizem).

Cushingova bolezen pa je specifična posebna oblika Cushingovega sindroma. To je zato, ker povečano sproščanje ACTH (adrenokortikotropin, adrenokortikotropni hormon) v sprednji hipofizi v možganih povzroči povečano proizvodnjo kortizola v nadledvičnih žlezah. Veterinarji zato to hormonsko bolezen imenujejo tudi centralni Cushingov sindrom.

Najpogosteje so za Cushingov sindrom pri psih odgovorni tumorji (običajno benigni) v hipofizi (ki proizvajajo ACTH). Veterinarji to stanje imenujejo hiperadrenokortizem hipofize.

V redkih primerih so lahko vzrok tumorji v skorji nadledvične žleze (tvorba kortizola), kar veterinarji imenujejo adrenergični hiperadrenokorticizem.

V nasprotnem primeru lahko trenutno zdravljenje s steroidi (npr. pripravki kortizona, kot sta prednizolon ali deksametazon) prav tako povzroči Cushingov sindrom. Veterinarji to obliko imenujejo iatrogena.

Tudi starejši psi, predvsem psi manjših pasem, lahko spontano razvijejo Cushingov sindrom.

Hipofiza (hipofiza) v možganih vašega psa nadzoruje bistvene hormonske cikle – vključno s tvorbo kortizola.

Ko sprednji reženj hipofize sprošča ACTH, stimulira skorjo nadledvične žleze, da proizvaja stresni hormon kortizol. Če možgani sprostijo preveč kortizola, pride do samodejne negativne povratne informacije in možgani ponovno sprostijo manj ACTH. Tako zdravemu psu uspe uravnavati raven kortizola v krvi.

Cushingov sindrom pri psih ima običajno dobro prognozo, vendar ga moramo zgodaj odkriti in zdraviti.

Čeprav je večino vzrokov mogoče pozdraviti, je vaš pes običajno vse življenje odvisen od rednih hormonskih kontrol in zdravil.

Če upoštevate terapevtske nasvete svojega veterinarja, lahko vaš pes kljub Cushingovemu sindromu običajno živi normalno pasje življenje.

Po drugi strani pa lahko, če zanemarite veterinarske preglede ali svojega štirinožca ne zdravite, to bistveno skrajša pričakovano življenjsko dobo, odvisno od vzroka.

Brez zdravljenja je endokrina bolezen običajno usodna.

Rak se pogosto pojavi spontano in ga zato ni vedno mogoče preprečiti. Enako velja za Cushingovo bolezen. Kljub temu lahko s pravilno prehrano in dovolj gibanja poskusite zmanjšati dejavnike tveganja, kot je prekomerna telesna teža.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
9 min

Gonitev pri psički

Gonitev pri psički je povsem naravni proces, ki ga doživi vsaka psička. Odkrijte podrobnosti tega cikla in kako se nanj pripraviti.
3 min

Menjava zob pri psih

Tako kot ljudje tudi psi enkrat v življenju zamenjajo svoje mlečne zobe za stalne. Kako pa poteka menjava zob pri psih? Kako lahko pomagamo?