Bakterijske okužbe psi psih

Bakterijske okužbe psi psih, pes pri veterinarju

Že s splošnim pregledom pri veterinarju lahko odkrijemo prve znake bakterij.

So mikroskopsko drobne in so povsod: To so bakterije! Skrivajo se zunaj v naravi, v gozdu, na travniku in na poljih. Številne izmed njih so za naše štirinožce neškodljive. Toda nekatere lahko povzročijo hude bolezni. Predstavili vam bomo nekatere poznane bakterijske okužbe pri psih.

Borelioza

Bakterije borelioze prenašajo klopi. Tveganje okuženega ugriza klopa je odvisno od območja in regije. V severnih predelih sveta je Lymska bolezen najpogostejša bakterijska okužba pri psih, ki jih prenašajo klopi.

Seveda pa vsak ugriz klopa ne povzroči bolezni. Ko se vaš pes okuži, pa se simptomi bolezni pogosto pokažejo veliko prepozno.

Več o tej bakterijski okužbi izveste v našem članku Borelioza pri psih.

Kolibaciloza

Escherichia coli ali bakterije E. coli so pomemben del črevesne flore pri ljudeh in psih. Načeloma so povsem nenevarne.

Vendar pa lahko te bakterije včasih povzročijo resne bolezni pri psih z oslabljenim imunskim sistemom. Poleg dobrih bakterij E. coli obstajajo tudi sevi s patogenimi lastnostmi.

Simptomi

Če se pojavi bakterijska okužba kolibaciloza, sta driska in bruhanje med najpomembnejšimi simptomi.

Bakterija Escherichia coli lahko povzroči tudi okužbe sečil. Pri samicah pogosto povzroči vnetje maternice.

Terapija

Če je veterinar ugotovil okužbo s patogenimi bakterijami E. coli, se zdravljenje začne z ustreznim antibiotikom. Glede na resnost simptomov se uporabljajo podporni ukrepi, kot so infuzije ali zdravila proti bolečinam.

Leptospiroza

Leptospirozo povzročajo bakterije leptospira. Na svoje ”žrtve” prežijo z onesnaženih predmetih ali iz vode. Urin okuženih divjih živali in glodavcev je še en vir okužbe.

Bolezen je zelo nalezljiva in lahko povzroči usodne poškodbe organov, zlasti pri mladih in imunsko oslabelih psih. Leptospiroza ni nevarna le za pse, saj gre v tem primeru zoonozo, kar pomeni, da se lahko ljudje in živali med seboj okužijo.

Salmoneloza

Najprej dobra novica: Psi z zdravim imunskim sistemom so razmeroma odporni na nevarno salmonelo.

Vendar se lahko oslabljeni psi ali psi s predhodnimi boleznimi resno okužijo. Salmonela se običajno prenaša prek surovega perutninskega mesa ali perutninskega blata.

Simptomi

Simptomi salmoneloze zelo razlikujejo, odvisno od tega, koliko salmonele pes zaužije in kako močan je njegov imunski sistem.

Najpogostejši znaki so blaga do krvava driska, bruhanje, povišana telesna temperatura in apatija. V hujših primerih se na notranjih organih razvijejo abscesi in pride do motenj živčnega sistema.

Terapija

Tudi to bakterijsko okužbo zdravimo z antibiotiki. Če so prizadeti notranji organi, kot so jetra, ledvice ali vranica, pa so potrebna dodatna zdravila.

Preprečevanje

Če psa hranite s surovim mesom, je pomembno, da veste poreklo mesa. Bolje se je izogibati surovi perutnini iz neznanega vira. Pazite tudi, da vaš pes ne pride v stik z iztrebki golobov in rac.

Stafilokoki

Stafilokoke najdemo na koži ljudi in psov. Podvrste tega patogena pa lahko pri psih povzročijo bakterijsko vnetje kože (piodermijo). Če takega vnetja ne zdravimo, se lahko razširi na srce, kosti in sklepe.

Simptomi

Tipična mesta za okužbo s stafilokoki so trup psa, komolci in območje med prsti. Pri mladičih so okužena območja običajno na želodcu.

Drugi simptomi vključujejo srbenje, pordelost, gnojna območja na koži, izpadanje dlake in razjede ter ture.

Terapija

Izbrano zdravilo za stafilokokne okužbe kože je prav tako antibiotik. Če se okužba pojavi kot posledica druge osnovne bolezni (na primer alergije, okužbe z zajedavci ali hormonskih motenj), moramo zdraviti tudi to bolezen. V nasprotnem primeru se bo vaš pes vedno znova okužil.

Ali obstajajo še druge bakterijske okužbe pri psih?

Poleg predstavljenih vrst bakterij obstajajo tudi druge, ki lahko ogrozijo zdravje vašega psa. Spodaj je navedenih še nekaj bolezni, ki so posledica bakterijske okužbe pri psih:

 • Tuberkuloza
 • Listerioza
 • Erlihioza
 • Anaplazmoza
 • Tetanus

Tako bo vaš pes ostal zdrav

Čeprav se te bakterije in simptomi okužbe med seboj razlikujejo, je zaščita pred njimi v vseh primerih enaka: Le redki patogeni se lahko spopadejo z dobro higieno in dobrim imunskim sistemom.

Za krepitev imunskega sistema in boj proti bakterijam bodite pozorni na naslednje postavke:

 • Psa vedno hranite z zdravo in uravnoteženo prehrano.
 • Ostanke hrane zavrzite takoj po obroku in skledo s hrano temeljito sperite.
 • Vsaj dvakrat na dan zamenjajte pitno vodo svojega psa.
 • Poskusite preprečiti, da bi vaš pes pil iz luž ali drugih stoječih voda.
 • Psu preprečite, da se dotika živalskih iztrebkov.
 • Poskrbite za dobro nego svojega psa

Če želite izvedeti več o pravilni prehrani vašega psa ali vas zanima zdravje in nega psa, si lahko preberete naše članke v našem zoohit magazinu!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
9 min

Gonitev pri psički

Gonitev pri psički je povsem naravni proces, ki ga doživi vsaka psička. Odkrijte podrobnosti tega cikla in kako se nanj pripraviti.
3 min

Menjava zob pri psih

Tako kot ljudje tudi psi enkrat v življenju zamenjajo svoje mlečne zobe za stalne. Kako pa poteka menjava zob pri psih? Kako lahko pomagamo?