Borelioza pri psih

Borelioza pri psih

Klopi lahko prenašajo povzročitelje borelioze.

Takoj, ko se temperatura dvigne nad sedem stopinj, se nepriljubljeni klopi zbudijo iz zimskega spanja. Ti mali krvosesi niso samo nadležni, ampak lahko prenašajo tudi bolezni, kot je borelioza (lymska bolezen): Pri ljudeh je to najpogosteje diagnosticirana bolezen v povezavi z ugrizom klopa, pojavlja pa se tudi pri naših štirinožnih prijateljih. Kako se kaže borelioza pri psih in kako jo lahko zdravimo?

Kako nevarna je borelioza pri psih?

Najprej dobra novica: Čeprav se psi pogosto okužijo z bakterijami, ki povzročajo boreliozo (borelijo), redko razvijejo bolezen s simptomi. V večini primerov se borelije zadržijo v koži psa in tam spodbujajo nastajanje protiteles. Če pa je imunski sistem vašega psa oslabljen zaradi drugih okužb, se lahko patogeni razširijo po telesu.

Symptome: Was sind die wichtigsten Krankheitszeichen?

Če vaš pes zboli za boreliozo, se simptomi običajno pojavijo dva do pet mesecev po okužbi. Neposredno se lahko pokaže pordelost kože na mestu ugriza, vendar je ta pojav reden in običajno izgine po enem tednu.

Na žalost so simptomi borelioze pri psih razmeroma nespecifični. Najpomembnejši znaki pa vključujejo:

  • Vnetje sklepov in šepavost (običajno najprej na sklepu, ki je najbližje mestu ugriza)
  • Vročino
  • Izgubo apetita
  • Šibkost
  • Otekanje bezgavk

Pri naslednjih pasmah se pogost pojavi tudi vnetje ledvic: zlati prinašalec, labradorec in bernski planšar.

Diagnoza: Kako prepoznamo boreliozo pri psih?

Diagnoza borelioze pri psih je sestavljena iz več različnih delov. Če veterinar na podlagi pregleda (ugriz klopa) in kliničnih znakov sumi na okužbo, lahko to dokaže na različne načine. Ključna je kombinacija dveh metod, pri katerih zaznamo prisotnost protiteles (ELISA in Western blot).

Na žalost odkritje protiteles nujno ne pomeni, da je vaš pes dejansko bolan. Zato bo morda treba v bližini mesta ugriza pregledati vzorec kože za neposredno odkritje patogena. Če je ta test pozitiven, se diagnoza potrdi.

Terapija: Katere vrste zdravljenja poznamo?

Borelioza pri psih se zdravi približno štiri tedne z različnimi antibiotiki. Pogosto se kmalu po začetku zdravljenja simptomi znatno izboljšajo.v

Vendar pa borelioze pogosto ne odpravimo v celoti. Če je borelioza že kronična, zdravljenje pogosto ni uspešno ali pa pride do ponovnega izbruha bolezni. V tem primeru veterinarji za lajšanje simptomov uporabljajo tudi protivnetna zdravila.

Prognoza: Kakšne so možnosti ozdravitve pri boreliozi?

Kot pri mnogih drugih boleznih velja tudi za boreliozo naslednje: Prej ko psa zdravite, boljše so možnosti za okrevanje. Če je okužba že kronična, se lahko bolezen vedno znova razvije.

Vzroki: Kako pride do bolezni?

Borelije so spiralne bakterije, ki jih prenaša vrsta klopov Ixodes ricinus (navadni lesni klop). Patogeni se nahajajo v črevesju klopa in se v 16 do 24 urah med sesanjem krvi preselijo v žleze slinavke klopa. Šele nato se borelija prenese na psa.Bakterije se na mestu vboda razmnožijo in nato širijo skozi vezivno tkivo. Pri nekaterih psih bakterije migrirajo iz kože v druga tkiva in sklepe ter tam povzročajo simptome.

Boreliozo poznamo tudi kot lymsko bolezen. To ime izvira iz ameriškega mesta Lyme v zvezni državi Connecticut, kjer so bolezen leta 1975 prvič opisali pri ljudeh.

Preprečevanje: Kako preprečim boreliozo pri psih?

Preprečevanje je boljše kot naknadna oskrba: Za preprečevanje borelioze pri psih je zato najboljša rešitev dobra profilaksa klopov.

Obstajajo kapljice preparatov Spot-On za odganjanje klopov, kot tudi ovratnice in spreji. Psa že pri blagih temperaturah dobro zaščitite pred klopi (nad sedem stopinj Celzija) in redno ponavljajte zdravljenje.

Cepljenje proti boreliozi

Cepivo proti boreliozi je za pse na voljo od leta 1999. Ker pa cepivo psa ne zaščiti pred vsemi vrstami borelije, je njegova učinkovitost še danes sporna.

Cepljenje žal ne pomaga v primeru, če je pes že okužen z borelijo. Če je klop vašega psa ugriznil pred prvim cepljenjem – to je mogoče od dvanajstih tednov dalje –, je treba najprej izključiti okužbo.

Komisija za cepljenje veterinarske medicine uvršča cepljenje med neobvezna cepljenja. Zato je priporočljivo, da je vaš štirinožni prijatelj cepljen proti boreliozi le v določenih primerih in če je močno izpostavljen tej bolezni.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
9 min

Gonitev pri psički

Gonitev pri psički je povsem naravni proces, ki ga doživi vsaka psička. Odkrijte podrobnosti tega cikla in kako se nanj pripraviti.