Prava hrana za psa s prekomerno težo

Prava hrana za psa pri prekomerni teži

Kdo se lahko upre temu prosečemu pogledu? Nekaj priboljškov ali ostankov hrane iz mize pa vendarle ne škodi, kajne? Čeprav se veliko lastnikov psov zaveda, da prekomerna teža njihovemu psu škodi, se pogosto prepozno odzovejo. Morda zato, ker nekoliko maščobnih blazinic pravzaprav ne škodi ali ker začetka nabiranja maščob pravzaprav sploh ne opazijo.

Vendar je prekomerna teža pri psih resna zdravstvena težava, ki bi jo naj preprečevali s smiselnim načrtom diete in ustreznim programom gibanja. Kateri ukrepi natanko pa pomagajo v boju proti odvečnim maščobnim blazinam in kako je potrebno spremeniti prehrano za zmanjšanje teže? Kakšna je prava hrana za psa s prekomerno težo?

Katere posledice ima prekomerna teža za psa?

Psi s prekomerno težo pogosteje trpijo za določenimi boleznimi kot njihovi pripadniki iste vrste z normalno težo. Tako razvijejo debeli psi nadpovprečno pogosto obolenja sklepov, kot so artroza ali osteoartritis, sladkorna bolezen (Diabetes mellitus), srčno-žilne bolezni in bolezni dihalnih poti. Iz tega izhaja, da so izpostavljeni večji nevarnosti pri narkozi ter kirurških posegih. Prekomerna teža ne zmanjšuje pri psih le veselja do življenja, ker so manj gibčni, temveč razvije tudi „bolečine“ in nenazadnje skrajša tudi njihovo življenjsko dobo. V povprečju umrejo psi s prekomerno težo celi dve leti prej kot vitki psi.

Kaj so vzroki za prekomerno težo?

Preden začnete z bojem proti maščobnim blazinicam, bi najprej morali poznati vzroke za prekomerno težo pri vašem psu. Kajti najboljša dieta ne pomaga, če se ne odpravijo vzroki za debelost. Ker so faktorji, ki povzročajo začetno debelost zelo različni, je dobro, da najprej psa pregleda veterinar. Vaš veterinar vam bo lahko povedal, ali je prekomerna teža pri vašem psu nastala enostavno zaradi napačne prehrane ali če ni tako, ali je morda v ozadju kakšna druga bolezen, za katero je potrebna posebna obravnava.

Tako so lahko sprožitelji za prekomerno težo genetska predispozicija pasme, visoka starost, ki negativno deluje na metabolizem, kastracija ali tudi hormonske bolezni, kot so hipotiroidizem ali prekomerna ledvična funkcija. Tudi obolenja, ki vplivajo na to, da se pes manj giba, kot so npr. displazija kolkov, artroza, srčno-žilne bolezni ali obolenja dihalnih poti, so lahko vzroki za nabiranje teže.

Poleg teh organskih faktorjev obstaja tudi vrsta zunanjih vplivov, ki spodbujajo nastanek prekomerne teže. V tem primeru je razlog večinoma pri lastniku psa. Napačna nega psa, premalo časa za gibanje, napačne prehranjevalne navade ali napačno razumljena pasja ljubezen, zaradi katere lastnik psa vedno znova nagrajuje s kalorično bogatimi priboljški, lahko povzročajo prekomerno težo pri psu.

Kako prepoznati prekomerno težo?

Indeks telesne mase, s pomočjo katerega si lahko enostavno izračunate idealno težo, pri psih žal ne obstaja. Številne pasme psov, katerih telesna izgradnja je pogosto močno pasemsko pogojena, ne ponuja enotne formule za izračun prekomerne teže. Vsekakor velja groba ocena pri tem, kako pravočasno prepoznate prekomerno težo pri vašem psu: otipajte rebra vašega psa. Če z ohlapno položeno roko čutite rebra rahlo pod trebušno steno, je vaš pes praviloma normalne teže. Če rebra še s pritiskom ob straneh prsnega koša niso otipljiva, mora vaš pes shujšati. Če so rebra vidna mimogrede že s prostim očesom, ima vaš pes prenizko težo – tudi v tem primeru se posvetujte z veterinarjem.

Zdravo hujšanje - vendar kako?

Če ste ugotovili, da ima vaš pes prekomerno težo, je narejen že prvi korak v boju proti odvečnim kilogramom. Pogovor z vašim veterinarjem je drugi korak, pri katerem ne razjasnite le vzroka za debelost, temveč pripravite tudi načrt za zmanjšanje teže vašega psa. Vsekakor je danes na trgu na voljo veliko light prehranskih izdelkov za pse, ki se jih lahko hitro kupi, vendar niso nujno primerni za hujšanje. Poglejmo si, kakšna je prava hrana za psa s prekomerno težo.

Light-pasja hrana

Ker izraz „light“ zakonsko ni zaščiten, to pomeni, da je ocena kaj je „light“ in kaj ni, odvisna izključno od proizvajalca. Kar nekateri proizvajalci označujejo kot „light“, lahko prav tako vsebuje veliko kalorij kot običajna hrana za pse drugega proizvajalca. Da bi prepoznali, ali je pasja hrana primerna, pomaga le pogled na etiketo embalaže. Strokovno znanje, katere sestavine v katerem razmerju so za vašega psa dobre in katere ga podpirajo pri hujšanju, je nujno potrebno.

Dietna hrana

V veliko primerih je bolj varno poseči po posebni, od veterinarja odrejeni dietni hrani. V nasprotju z izrazu „light“, je oznaka „dietna hrana“ zakonsko zaščitena, kar pomeni, da obstajajo EU pravne določbe, ki narekujejo katere navedbe so dovoljene in kateri podatki morajo biti navedeni na embalaži, npr. količina hranjenja in vsebnost kalorij. Slednja je pri dietni hrani občutno nižja kot pri običajni pasji hrani. Kljub zmanjšani vsebnosti energije ste lahko pri dietni hrani gotovi, da kljub temu vsebuje pomembne vitamine, minerale in elemente v sledeh in je vaš pes oskrbljen z vsemi hranilnimi snovmi, ki jih potrebuje.

Protivnetne omega-3-maščobne kisline v dietni hrani poskrbijo zato, da ostane raven krvnega sladkorja stabilna. Poleg tega je za te visokovredne diete značilna visoka vsebnost beljakovin. To ne napravi hrane za mesojedega psa le zelo okusne, temveč tudi podpira ciljno razgradnjo maščob pri enakomerni ohranitvi mišičevja. Prava količina balastnih snovi podpira prav tako občutek sitosti pri vašem psu. Vaš pes je zadovoljen in ne prosjači stalno po dodatni hrani.  Vztrajanje pri dieti je zato lažje.

Brez diete „jej polovične porcije“

V večini primerov so torej za uspešno hujšanje bolj primerne dietne hrane kot konvencionalne „light“-verzije proizvajalcev hrane. Prav tako ni priporočljiva „dieta“ – „jej polovične porcije“. Z zmanjšanjem velikosti porcij se ne bodo zmanjšale le kalorije, temveč žal tudi pomembni vitamini in minerali, kar lahko znova vodi do primanjkljajev pri vašem psu. Zaradi tega vaš pes ne bo naenkrat manj lačen, ampak to pomeni, da bo začel prosjačiti in vam bo ob njegovem prosečem pogledu težko ostati dosledni, da mu ne bi dali priboljškov.

Gibanje – drugi pomočnik v boju proti prekomerni teži

Za hujšanje se je potrebno nujno odpovedati običajni pasji hrani in vašega psa postopoma privajati na posebno dietno hrano. Sprememba hrane sama po sebi še ne prinese želenega rezultata. Dodatno morate pri vašem štirinožcu poskrbeti še za dovolj gibanja. Veliko treninga, športa in igre ne potlači le občutka lakote, temveč poskrbi tudi za večjo porabo energije. Prekomerne maščobne blazinice se razgradijo in vajin odnos človek – žival se s skupnimi aktivnostmi okrepi.

Tako hujšanje vašega psa ne bo vplivalo le pozitivno na njegovo zdravje, ampak tudi na njegovo veselje do življenja in na vajin odnos. Želimo vam veliko uspeha pri hujšanju!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne

Prava hrana za psa s prekomerno težo

Kdo se lahko upre temu prosečemu pogledu? Nekaj priboljškov ali ostankov hrane iz mize pa vendarle ne škodi, kajne? Čeprav se veliko lastnikov psov zaveda, da prekomerna teža njihovemu psu škodi, se pogosto prepozno odzovejo. Morda zato, ker nekoliko maščobnih blazinic pravzaprav ne škodi ali ker začetka nabiranja maščob pravzaprav sploh ne opazijo.

Hrana za pasje mladiče

Hrana za pasje mladiče je lahko pravi izziv. Poskrbite, da vaš mladi pes dobi vse hranilne snovi za zdravo rast. Preberite več na zoohit!