Ohladitev psa: 10 nasvetov za vroče poletne dni

Ohladitev psa: 10 nasvetov za vroče poletne dni

Vroči poletni dnevi so znova tu: med 23. julijem in 23. avgustom je pri nas vrhunec poletja. Sonce zjutraj udari ob tla, opoldne pa postane tako vroče, da ga naši štirinožci skorajda ne morejo več prenašati. Z nekaj nasveti pa bo vaš pes prijetno preživel te vroče dni. Razkrili vam bomo, kaj vaš pes potrebuje pri hudi vročini in kako poteka ohladitev psa.

Poskrbite za hladen umik

Za razliko od ljudi se psi lahko potijo samo na šapah. Ker to ni dovolj za regulacijo temperature celotnega telesa, pa se psi ohlajajo tako, da iz ust pomolijo jezik. Toda pri zelo hudi vročini tudi to ne zadostuje.

Zaradi tega moramo psa ohladiti na druge načine, da ga obvarujemo pred vročinsko kapjo. Na dvorišču oz. balkonu lahko postavite kak sončnik. Psi se radi hladijo tudi pod drevesi ali v grmovju.

Temna tla, ki so izpostavljena soncu, prekrijte s svetlo odejo ali staro brisačo, da zaščitite tačke svojega psa. Če so tla izredno vroča, lahko odejo oz. brisačo tudi navlažite. Druga možnost je, da psa razveselite s hladilno podlogo. Tovrstne podloge so napolnjene z gelom ali vodo in jih lahko ohladimo v zamrzovalniku.

Da bi preprečili segrevanje stanovanja, lahko že zjutraj zagrnete zavese ali spustite senčila. Zvečer lahko odprete okna in vrata, da bo topel zrak ušel iz sobe.

Vročina je čas za led

Vsi se v vročih dneh veselimo hladnega sladoleda. To velja tudi za naše zveste spremljevalce! Pasji sladoled poskrbi za okusno, vsestransko ohladitev psa. Za izdelavo potrebujete le nekaj sestavin in po le nekaj urah v zamrzovalniku (npr. v obliki lednih kock) je sladoled pripravljen. Ustvarjalnost ne pozna meja!

Spodaj je nekaj zamisli za pasji sladoled, ki ga bo vaš ljubljenček zagotovo oboževal:

  • Naravni jogurt ali skuta sta zelo dobrega okusa, ko ju zamrznemo.
  • Kot okusna različica z malo ogljikovimi hidrati sta primerna tudi zamrznjena goveja ali piščančja jušna osnova.
  • Če pa nimate vseh sestavin pri roki, pa se vaš pes nikakor ne bo upiral običajnim kockam ledu.
Ohladitev psa: 10 nasvetov za vroče poletne dni

Psa nikoli ne pustite v avtu

Tudi pri blagih temperaturah avtomobili hitro postanejo vročinsko zelo nevarni. Ko se temperature v avtomobilu dvignejo, vam odprto okno ne bo kaj veliko pomagalo.

Zato sta pregrevanje in vročinska kap poleti zelo nevarna. Da bi psa zaščitili pred vročino, ga raje pustimo v hladnem stanovanju, ko se odpravimo po nakupih.

Pes naj pije veliko vode

Med sopihanjem sluznico doseže večja količina zraka. Pri tem tekočina v sluznici izhlapeva, naš pes pa se hladi. Bolj kot sopiha, več vlage izgublja.

Zato je pri visokih vročinah še toliko bolj pomembno, da vaš pes zaužije dovolj vode. Da bo pes zaužil dovolj vode, upoštevajte naslednje nasvete:

  • Po stanovanju razporedite več posodic z vodo.
  • Psa aktivno spodbujajte k pitju, tako da mu ponudite vodo ali mu pokažete posodo z vodo.
  • Številni psi zelo radi pijejo vodo na dvorišču ali uživajo ob nesoljeni jušni osnovi.
  • Nekateri psi se radi zabavajo s tekočo ali brizgajočo vodo in jo pri tem tudi pijejo. Za ta namen si lahko umislite tudi posebne napajalnike in fontane.

Hrana z visoko vsebnostjo vode

Potrebna dnevna količina vode je odvisna od telesne teže, aktivnosti in hrane psa. Psi, ki se prehranjujejo s suho hrano, morajo zaužiti več vode.

Nekaj vode pa lahko psi zaužijejo tudi preko hrane. Če ima vaš pes rad mokro hrano, lahko z njo dopolnite suho hrano ali pa suho hrano v celoti zamenjate.

Aktivna ohladitev psa: Mokra dlaka

En zelo preprost način za ohladitev psa je, da se skopa. Če v bližini nimate jezera ali potoka, lahko kožuh psa navlažite na drugačen način.

Psi se bodo poleti še posebej razveselili svojega lastnega bazena ali kakšne majhne kadi. S primerno plavajočo igračo lahko psa še dodatno spodbudite k igri v bazenu in vodi. Nekateri psi obožujejo tudi brizgalke za travo in vrtne cevi, s katerimi se igrajo in hladijo.

Pri tem pa bodite pozorni na to, da vaš pes ne bo predolgo v vodi oz. moker. Če bo pogoltnil preveč vode, obstaja nevarnost zastrupitve z vodo. Prva znaka sta nemir in bruhanje.

Ohladitev psa: 10 nasvetov za vroče poletne dni

Pazite na vnetje mehurja

Ohladitev psa v vročih dneh je zelo pomembna. Ne smemo pa pretiravati. Prehladna tla ali prehladna kopel lahko namreč privede do vnetja mehurja (cistitis). Običajna simptoma sta pogosto uriniranje (poliurija) ali bolečina pri uriniranju (strangurija).

Zato psu vedno ponudite suho brisačo, na kateri se lahko posuši. Prav tako preverite temperaturo hladilnih podlog ali pa jih prekrijte z brisačo.

Na sprehod v hladnem delu dneva

Sprehod sredi vročega dneva ni prav nič prijetno za naše pse. Asfalt se hudo segreje, sonce pa žge gosti kožuh našega psa.

Zato se je v vročih dneh na sprehod pametno odpraviti v hladnem jutru ali večeru. Poleg tega lahko skočite na kratek sprehod v hladnem gozdu ali parku.

Striženje dlake?

Številne pasme imajo zelo dolgo dlako. Ljudje zato mislimo, da bo psom zelo vroče. Ali psu sploh pomagamo, če mu postrižemo dlako?

Debel kožuh naše pse hkrati greje in ohlaja. Z izhlapevanjem vode v kožuhu se pes počasi ohlaja, čeprav ima zelo gosto dlako. Zato ne smemo vsakega psa striči. Vse je odvisno od pasme. Če niste prepričani, ali smete svojega psa ostriči, se obrnite na veterinarja ali pasjega frizerja.

Zaščita pred zajedavci

Odkrito povedano, naš zadnji nasvet v bistvu ne zadeva ohladitev psa. Kljub temu moramo poleti biti še izjemno previdni, kar se tiče zajedavcev. Zelena trava in visoke temperature ustvarjajo popolne pogoje za bivanje klopov in pršic. Psa lahko pred nevarnimi nalezljivimi boleznimi ali alergijskimi odzivi zaščitite že s pomladnimi preventivnimi ukrepi proti zajedavcem.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
9 min

Gonitev pri psički

Gonitev pri psički je povsem naravni proces, ki ga doživi vsaka psička. Odkrijte podrobnosti tega cikla in kako se nanj pripraviti.