Artritis pri psih

Artritis pri psih

Artritis pri psih je zelo boleč in povzroča šepavost.

So sklepi psa po padcu otekli in ali ga boli, ko mu otipate oteklino? Potem je možno, da se je sklep vnel. Tukaj preberite, kako lahko prepoznate artritis pri psih in kako lahko pomagate svojemu psu.

Artritis ali artroza: Kakšna je razlika?

Če ima vaš pes artritis (vnetje sklepov), je lahko prizadetih eden ali več sklepov. Običajno artritis povzroči, da prizadeti sklepi boleče nabreknejo in zardevajo.

Nasprotno pa se pri artozi (obraba sklepov) sklepni hrustanec postopoma in neprekinjeno razgrajuje. Posledično se kosti med seboj drgnejo, tako da se sklep vname in iz kosti pa zrastejo koščeni izrastki (kostne ciste).

Simptomi: Katere vrste bolezni obstajajo?

Na splošno je vnetje običajno povezano z naslednjimi simptomi:

 • Organ nabrekne.
 • Tkivo pordi.
 • Vaš pes se boleče odzove.
 • Vneto območje postane toplo.
 • Organ izgubi svojo funkcijo.

Glede na vzrok lahko opazimo tudi druge znake:

 • Vaš pes veliko spi.
 • Apetit vašega psa se zmanjša.
 • Vaš pes šepa ali se ne želi več premikati.

Diagnoza: Kako odkriti artritis pri psih?

Če sklep vašega psa nabrekne ali pes prične šepati, ga odpeljite na pregled k veterinarju. Veterinar lahko artritis običajno hitro prepozna po zunanjih lastnostih psa.

Za utemeljitev suma pa uporabi naslednja diagnostična orodja:

 • Pregled krvi: Artritis poveča število vnetnih celic v krvi.
 • Slikanje: Artritis lahko na rentgenski sliki ločimo od artroze in drugih težav s sklepi.
 • Punkcija: S pomočjo kanile lahko veterinarji zberejo sklepno tekočino (sinovijo) in jo pregledajo glede vnetij.
 • Artroskopija (endoskopija sklepov): Veterinar sklep odpre in ga natančno pregleda s pomočjo majhne kamere oz. artroskopom. .
Artritis pri psih © janevans35 / stock.adobe.com
Psu pomagajte preprečevati bolečine v sklepi tako, da mu namestite klančino.

Terapija: Kako zdravimo artritis pri psih?

Vnetja sklepov pri psih zdravimo glede na vzrok. Za zmanjšanje vnetja v sklepu bo veterinar vašemu psu dal protivnetna zdravila in zdravila za lajšanje bolečin.

Če je veterinar prepoznal bakterijsko okužbo, bo vaš pes potreboval tudi antibiotik. V kolikor to ni dovolj, bo veterinar morda moral odpreti in očistiti sklep, medtem ko bo vaš pes v anesteziji. V redkih primeru mora sklep utrditi. Na ta način lahko psa obvaruje pred resnejšimi poškodbami.

Poleg usmerjenega zdravljenja pa lahko podporni ukrepi spodbujajo zdravljenje. S povoji lahko hladite sklepe psa ali pa proces celjenja pospešite s fizioterapijo. Vsekakor pa vsak dan skrbite, da si pes ne bo preveč obremenjeval sklepov in se izogibajte bolečim gibom, kot je skakanje.

Če ima vaš pes prekomerno telesno težo, premislite tudi o njegovi prehrani. O tem se lahko pozanimate pri veterinarju ali pa sami izračunate količino hrane, ki jo pes potrebuje. Priporočljivo je tudi, da v vsakdanje življenje vključite več gibanja.

Prognoza: Kakšne so možnosti za okrevanje?

Če bolezen prepoznate v zgodnji fazi in se osredotočite na zdravljenje, je možnost za ozdravitev običajno dobra. V kolikor pa vaš pes trpi zaradi simptomov kroničnega revmatoidnega artritisa, je prognoza manj ugodna. Vseeno pa pazite na telesno težo svojega psa in mu občasno ponudite pomirjujoča zdravila, saj boste tako izboljšali njegovo kakovost življenja.

Vzroki: Kaj povzroči atritis pri psih?

Sklepi se lahko vnamejo iz različnih vzrokov.

Za boljši pregled smo spodaj povzeli povzročitelje artritisa:

1. Odprte rane

Če se vaš pes tako hudo poškoduje, da si odpre sklep, lahko v rano prodrejo bakterije in umazanija ter povzročijo vnetje. Toda do artritisa ne vodijo samo odprte rane. Zaužiti mikrobi lahko pri psih s slabimi zobmi zlezejo preko zobnih korenin in krvnega obtoka vse do sklepov.

Artritis pri psih © pitakareekul / stock.adobe.com
Bakterije napadajo odprte rane in pridejo v sklep.

2. Neinfekcijski vzroki

Aseptični artritis se pojavi, ko sklep zateče zaradi zvitja ali padca. Poleg tega lahko prekomerna telesna teža ali preobremenjenost s športom negativno vplivata na zdravje psa. Telo se na te dražljaje odzove z vnetno reakcijo.

3. Vzroki, povezani z imunskim sistemom

Iz še nejasnih razlogov se telo revmatičnih psov bori z lastnim sklepnim hrustancem. To je avtoimunska reakcija, ki običajno povzroči artritis na več mestih v telesu, kar imenujemo poliartritis.

4. Infekcijski vzroki

Znano je, da nekatere okužbe povzročajo artritis pri psih. Sem spadata na primer borelija ali lišmanija.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
9 min

Gonitev pri psički

Gonitev pri psički je povsem naravni proces, ki ga doživi vsaka psička. Odkrijte podrobnosti tega cikla in kako se nanj pripraviti.