Prevažanje mačke v avtomobilu

prevazanje macke v avtomobilu

Mačke načeloma nerade potujejo. Vsaka menjava mesta je čisti stres za občutljive živali, kajti neznani zvoki in vonjave jih ponavadi živcirajo. Potovanje z mačko pa je včasih vseeno nujno – bodisi na letni obisk pri veterinarju, zaradi preselitve ali daljšega dopusta. Vožnja z avtom morda ni najbolj zaželena varianta premikanja vaše mačke – vendar z nekaj priprave lahko vašemu sobnemu tigrčku prihranite strah pred vožnjo.

Varnost je na prvem mestu! Na kaj je potrebno paziti pri prevažanju mačke?

Skorajda ni mačke, ki bi prostovoljno vstopila v svoj transportni boks, saj izgled in vonj boksa spominjata na neprijetne obiske pri veterinarju ali daljše vožnje z avtom. Kljub temu mora biti potovanje z mačko v avtu varno– in to je mogoče le v transportnem boksu iz trde plastike, košari iz vrbja ali stabilni tekstilni torbi, ki je dovoljena za transport živali. Najlažje je mački nadeti ovratnico, oprsnico in jo pripeti s povodcem, vendar to ne zadostuje za varnost pred poškodbami ob morebitni nesreči. V avtu naokoli tekajoča mačka je lahko poleg tega vzrok življenjsko nevarnih nesreč – prehitri skok mačke na naslonjalo za glavo, v naročje svojega lastnika ali skrivanje pod pedal za gas na območju nog so vse zelo nevarne situacije. Za transport je tako primerna, le za mačke dovoljena, varna transportna torba ali boks.

Mačka v avtu

Preden se odpravite na pot

Mačko varno spraviti v transportno košaro je torej prvi korak k varnemu potovanju z avtom. Za uspešno potovanje z mačko in da jo boste lažje spravili v boks, ga je potrebno napraviti čim bolj atraktivnega. Namesto, da uporabite košaro le za neprijeten obisk veterinarja, jo lahko že več dni ali celo tednov prej postavite v stanovanje. Baldrijan in mačja meta napravita vonj transportnega boksa atraktiven in sproščata nervozne mačke. Spreji s feromoni Feliway imajo podoben učinek. Uporabite male priboljške in vključite boks v njeno vsakodnevno igro – tako se vaša mačka nauči povezovati transportni boks z nečim pozitivnim. Takoj, ko izgubi vaša mačka strah pred veliko škatlo neprijetnega vonja, lahko celo poskusite, da jo s pomočjo igrače, igralne figure ali priboljška privabite v transportno torbo. Pomembno: medtem, ko mačko navajate na boks, ne zapirajte vrat in poskrbite za to, da se v nobenem primeru ne bo počutila utesnjeno! Vaša ljubljenka sme v času navajanja boks vsak čas zapustiti.

Med vožnjo

To seveda ne velja za situacijo kadar je mačka v avtu. Pred vožnjo z avtomobilom vašo mačko varno namestite v transportno košaro in zaprite vrata, da ne more pobegniti. Stara brisača v boksu napravi zadrževanje v boksu za vašo mačko udobneje in vpije morebitne majhne nezgodice. Pri nervoznih mačkah se včasih mehur ob nezaželenem času izprazni, hkrati pa lahko vožnja z avtomobilom pogosto pripelje do slabosti in bruhanja. V samem avtu je treba košaro pritrditi na sedež. Le tako ste lahko prepričani, da boks ob zaviranju ali pospešitvah ne pade s sedeža in se vaša mačka ne poškoduje. Seveda bi želeli tudi preprečiti, da vam med vožnjo avtomobila ni potrebno spustiti volana zaradi lovljenja transportnega boksa.

Da napravite prevažanje mačke v avtu čim bolj prijetno, lahko avto pred transportom na kratko prezračite. Med vožnjo naj bodo vsa okna zaprta, dokler to dopušča temperatura v avtu. Večina mačk namreč reagira občutljivo na prepih. Sluh naših sobnih tigrčkov je tako zelo občutljiv, da je najbolje izklopiti radio in stereo naprave. V neznanih situacijah ste vi kontaktna oseba za vašo mačko. Mirno govorite z vašim mačjim ljubljenčkom – to ne sprošča le vaše ljubljenke, temveč tudi vas kot lastnika.

Mačka v avtu 2

Odvisno od tega, kako dolgo traja prevažanje mačke v avtu, bi jo naj med potjo tudi hranili in ji ponudili vodo. Morda bo potrebno menjati tudi podlogo. Da vaša mačka ne more pobegniti, naj ne bodo nikoli odprta hkrati vrata avta in prtljažnika. Če traja potovanje le nekaj minut ali ur, je najbolje, da pustite vašo mačko v transportnem boksu – tam se zagotovo počuti bolje kot v nepoznani notranjosti avtomobila.

Po koncu vožnje

Končno na cilju! Po koncu vožnje z avtomobilom se bo vaša mačka zagotovo počutila nekoliko majavo. Morda je bruhala, pa četudi ne, se bo zagotovo hotela najprej v miru očediti. Dajte vaši mački čas, ki ga potrebuje, da se bo ponovno počutila popolnoma varno. Idealno je, da pustite transportno košaro še nekaj dni v njenem dosegu in ponovite vaje, ki ste jih opravili ob navajanju na transportni boks.

Vam in vaši mački želimo vse dobro!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
10 min

Nasveti za potovanje z mačko

Mačji penzion je zaseden, prijazni sosed nima časa, lastna družina živi predaleč, vsi prijatelji so na dopustu. Obstaja veliko razlogov, ki lastnika mačke, ki rad potuje, lahko privede do izjemno težke situacije. Včasih imajo lastniki živali le dve alternativi: bodisi se odpovejo načrtovanemu izletu ali se odpravijo na potovanje z mačko.

4 min

Prevažanje mačke v avtomobilu

Mačke načeloma nerade potujejo. Vsaka menjava mesta je čisti stres za občutljive živali, kajti neznani zvoki in vonjave jih ponavadi živcirajo. Potovanje z mačko pa je včasih vseeno nujno – bodisi na letni obisk pri veterinarju, zaradi preselitve ali daljšega dopusta. Vožnja z avtom morda ni najbolj zaželena varianta premikanja vaše mačke – vendar z nekaj priprave lahko vašemu sobnemu tigrčku prihranite strah pred vožnjo.