Potovanje z letalom z mačko

Mačka letalo

Na letalo z mačko

Potovanje z letalom je pri mačkah še bolj nepriljubljeno kot vožnja z avtom. Neznane vonjave, glasni zvoki in uravnavanje pritiska napravijo letenje celo za sproščene sobne tigrčke neprijetno. Na žalost je včasih potovanje z letalom z mačko edina možnost in se ji ne moremo izogniti. Vseeno ali se gre za selitev ali daljše bivanje v tujini: z nekoliko priprave lahko napravite tudi potovanje z letalom kolikor možno prijetno za vašo mačko.

Zakonodaja

Kdor želi na letalo z mačko, se naj predhodno pozanima pri letalski družbi glede veljavnih določb. Medtem, ko nekatere družbe ne dovolijo živali v kabini in je možen prevoz le v predelu za prtljago, omogočajo druge, da jih vzamete v kabino. Vsekakor se razlikujejo predpisi glede na težo in velikost transportne torbe. V večini primerov je zahtevana tekstilna transportna torba, ki je izrecno dovoljena za prevoz z letalom. Praviloma morajo biti živali pri rezervaciji prijavljene, pogosto je potrebno plačati določeno pristojbino.

Potovanje z letalom z mačko v tujino je še toliko bolj zapleteno, saj je seveda potrebno upoštevati določila države, v katero potujete. Informacije glede tega lahko najdete na spletni strani ustrezne ambasade. Glede na pravna določila potrebuje mačka zdravstveno potrdilo ali določena cepljenja. EU potni list za živali je prav tako zahtevan. Prosimo, ne pozabite vzeti s seboj na potovanje vse dokumente!

Na letalo z mačko © PhotoSpirit / stock.adobe.com

Zdravila

Potovanje z letalom z mačko je seveda stresno tako za vas kot za vašega ljubljenčka. Tudi, če želite vaši mački napraviti nekaj dobrega: pomirjevala niso priporočljiva za potovanja z letalom. Veliko letalskih družb jih celo izrecno prepoveduje. Razlog: zdravila delujejo v zraku veliko močneje kot na tleh, učinki so težko predvidljivi. Zato vedno več letalskih družb teži k temu, da ne prevažajo sediranih živali – niti v predelu za prtljago, niti v kabini.

Kdor želi svojo mačko pomiriti, lahko namesto po zdravilih poseže po feromonskem spreju kot sta Feliway ali Felisept ali po Bachovih cvetnih esencah. V trgovini za živali so na voljo tudi „globule proti strahu“, ki sestojijo iz mešanice Bachovih cvetov v obliki homeopatskih globul. Prehransko dopolnilo z aminokislino triptofan spodbuja izločanje hormona sreče serotonina v možganih in tako povečuje sproščenost.

Varnostna kontrola

Na varnostni kontroli je potrebno vzeti živali iz transportne torbe. Povprašajte po ločeni sobi in opozorite na to, da pobegla mačka ne koristi nikomur in znatno upočasnjuje zračni promet – pogosto je vredno vztrajati!

Med poletom

Potovanje z letalom z mačko je izredna situacija – zadrževanje v letalu in zaradi rastoče višine nastal pritisk sta vse drugo kot prijetna za vašo mačko. Vsaka mačka reagira drugače: nekatere postanejo mirne, druge se glasno pritožujejo. Ponovno druge zagrabi panika ali hitro dihajo. Vseeno, kaj se dogaja: med poletom morajo mačke cel čas ostati v transportni torbi. Ta mora biti ustrezno predpisom zaprta in ostati na svojem mestu. Ti predpisi imajo razloge: nihče ne želi, da vaša mačka v letalu pobegne. Morebitnim alergijam ali fobijam sopotnikov in uram dolgega iskanja mačke se je bolje izogniti.

Odvisno od dolžine leta bi pa želeli vaši mački kljub temu vmes dati nekaj vode ali jo pomiriti. Mali požirek vode ali košček mačje paste motivira k požiranju in lahko pomaga pri uravnavanju pritiska. Vsaka mačka ne želi piti med potovanjem. Kljub žeji veliko mačk zavrača sprejemanje tekočine. Zaupljivim živalim lahko na zelo dolgih potovanjih vbrizgate s topo injekcijo nekoliko tekočine v usta. Pri tem lahko odprete kratki del zadrge na transportni torbi in sežete v notranjost z roko. Ne bodite prizadeti, če se vaša mačka umakne nazaj ali celo piha. Zadrževanje v letalu je izredna situacija!

Zaradi klime je v letalu pogosto hladno. Odeja preko transportne košare lahko ščiti mačko pred prepihom. Vsekakor pa ne mara vsaka mačka potovati v temi. Določene transportne torbe imajo veliko oken, ki se zapirajo na ježke in se lahko po potrebi odprejo.

Na letalo z mačko 1 © 5second / stock.adobe.com

Pristanek

Končno – pristanek! Vendar s pristankom letala na letališču potovanje v večini primerov še ni končano. Potem, ko ste prileteli v tujino, je potrebno skozi carinsko kontrolo. Ta večinoma ni zainteresirana za hišne ljubljenčke – v vsakem primeru morate imeti pri sebi zdravstveno potrdilo in potni list vaše mačke. Brez tega ni možen vstop v državo in velikokrat tudi ne povratek. Več informacij je na voljo na strani ustreznega veleposlaništva.

Po poletu

Ko prispe vaša mačka domov, v dopustniško stanovanje ali nov dom, bo stala nekoliko majavo na nogah. Privoščite ji veliko miru in jo pustite najprej, da se navadi! V obdobju privajanja lahko prav tako pomaga Feliway ali Bachovi cvetovi.

Vam in vaši mački želimo prijetno potovanje!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
10 min

Nasveti za potovanje z mačko

Mačji penzion je zaseden, prijazni sosed nima časa, lastna družina živi predaleč, vsi prijatelji so na dopustu. Obstaja veliko razlogov, ki lastnika mačke, ki rad potuje, lahko privede do izjemno težke situacije. Včasih imajo lastniki živali le dve alternativi: bodisi se odpovejo načrtovanemu izletu ali se odpravijo na potovanje z mačko.

4 min

Prevažanje mačke v avtomobilu

Mačke načeloma nerade potujejo. Vsaka menjava mesta je čisti stres za občutljive živali, kajti neznani zvoki in vonjave jih ponavadi živcirajo. Potovanje z mačko pa je včasih vseeno nujno – bodisi na letni obisk pri veterinarju, zaradi preselitve ali daljšega dopusta. Vožnja z avtom morda ni najbolj zaželena varianta premikanja vaše mačke – vendar z nekaj priprave lahko vašemu sobnemu tigrčku prihranite strah pred vožnjo.