Nasveti za potovanje z mačko

nasveti za potovanje z macko

Dopust z mačko zahteva dobro načrtovanje

Mačji penzion je zaseden, prijazni sosed nima časa, lastna družina živi predaleč, vsi prijatelji so na dopustu. Obstaja veliko razlogov, ki lastnika mačke, ki rad potuje, lahko privede do izjemno težke situacije. Včasih imajo lastniki živali le dve alternativi: bodisi se odpovejo načrtovanemu izletu ali se odpravijo na potovanje z mačko.

Če ostanemo v isti državi, načeloma ne bomo imeli veliko težav, predvideno seveda, da nima lastnik dopustniškega apartmaja ali hotela nič proti hišnim živalim. Na daljša potovanja ali stresna poslovna potovanja pa se je ponavadi bolje odpraviti brez našega ljubljenčka. Tudi potovanja v tujino se lahko pod določenimi pogoji izkažejo za težka: strogi vstopni pogoji, aktualna zdravstvena potrdila, natanačna evidenca cepljenj in mesece dolga karantena otežujejo dopust s štirinožcem. Seveda so vsi ti predpisi verjetno smiselni in popolnoma premišljeni; nenazadnje služijo zdravju vseh hišnih ljubljenčkov. Za lastnika živali pa prinašajo vsekakor s seboj celo vrsto nevšečnosti.

Kaj je potrebno postoriti, preden se odpravite na pot?

Kdor se želi odpraviti na potovanje z mačko v tujino, bi se naj pozanimal o pogojih že pred pričetkom potovanja. Vsaka veterinarska služba vam lahko poda informacije o aktualnih določilih ciljne države. Pri veterinarju se je v vsakem primeru pametno oglasiti, saj bo vaš ljubljenček morda potreboval tudi določena cepljenja. Ne pozabite se pozanimati tudi o tem ali je mesto destinacije (hotel, počitniška hiša, apartma) sploh pripravljen sprejemati mačke! Človek se v nobenem primeru ne sme zanesti na to, da se bo lastnik hotela oziroma apartmaja že omehčal, ko bo videl šarmantne oči vaše mačke. Skoraj vsi hoteli in počitniške hiše imajo svoj hišni red in v principu ne delajo izjem.

Potovanje z mačko © satura_ / stock.adobe.com

Predpisi o karanteni

Že vnaprej je znano, da Velika Britanija ne velja za deželo, kamor lahko vzamete vašega sobnega tigrčka. Šest mesecev prisilne karantene bi naj vzeli v zakup le takrat, če se dokončno selimo v Veliko Britanijo. Večtedensko bivanje komaj opravičuje stiske, ki čakajo mačko v času karantene. Postaje za karanteno so sterilne in ne upoštevajo potreb posamezne mačke. Vedno znova živali umirajo v času karantene in možnosti ukrepanja lastnika živali so minimalne. Šestmesečna karantena je mučenje človeka in živali. Avstralija, Nova Zelandija, Irska, Malta in Ciper zahtevajo prav tako večmesečno karanteno. Stroške karantene nosi seveda vsak lastnik živali sam. Tak dopust vas lahko drago stane!

Steklina

V Veliki Britaniji obstaja stroga karantena, ker še do danes velja, da na otoku ni stekline. Ker psi in mačke pri prenašanju stekline dokazano igrajo veliko vlogo, je uvoz hišnih živali strogo nadzorovan. Izhajamo iz tega, da bi naj s steklino okužena žival zbolela v roku šestih mesecev. Posledično torej bi naj bolezen izbruhnila med karanteno. Kasnejši izbruh bolezni po vseh izgledih ni pričakovan. Tudi Norveška in Švedska sta se veliko let držali svojih določil karantene. Zadnjh pet let si lahko potujoči lastniki živali končno oddahnejo: “prisila” je preklicana. Kljub temu je vstop na Norveško in Švedsko povezan z nekaterimi komplikacijami: mačke ne smejo biti mlajše od 1 meseca in morajo v zadnjih desetih dneh pred vstopom biti podvržene terapiji proti trakulji. Dodatno zahtevajo Skandinavci krvni test, ki dokazuje protitelesa proti steklini. Krvni test sme slediti najprej štiri mesece po cepljenju proti steklini. Uradno veterinarsko spričevalo mora biti izdano zadnjih deset dni pred vstopom.

Vstopni predpisi

V večini drugih evropskih državah zadošča, da pokažete uradno veterinarsko spričevalo, ki ni starejše od desetih dni in je bila mačka v zadnjem letu cepljena proti steklini. Cepljenje proti mačjemu nahodu, mačji kugi in levkozi bi naj bilo za vsakega lastnika mačke brez nadaljnjega samo po sebi umevno. Skorajda ne obstaja odgovoren mačji lastnik, ki bi svojega sobnega tigrčka spravil v nevarnost, da bi se nalezel bolezni, ki jo je možno preprečiti.

Nekatere države, na primer Finska, zahtevajo mimogrede tudi, da je uporabljeno cepivo dovoljeno v njihovi državi. Potrdilo o cepljenju mora biti izdano (najmanj za vstop na Finsko) v nemškem, angleškem in finskem oziroma švedskem jeziku. V drugih evropskih državah zadostuje, da vsebuje potrdilo o cepljenju pojasnila v treh jezikih (angleški, nemški in francoski). Ker se določila o vstopu pogosto spreminjajo, se morate pravočasno informirati o aktualnem stanju in takoj začeti vse potrebne ukrepe cepljenja, če načrtujete dopust s štirinožcem. Kdor se zanaša na to, da so vstopna določila z lanskega leta enaka kot v tem letu, lahko v določenih okoliščinah doživi neprijetno presenečenje in svoje dopustniške načrte v kratkem času zavrže.

Prevažanje mačke v transportnem boksu

Če vse formalnosti uspešno prestanemo, sledi drugi del načrtovanega dopusta: mačka mora biti med potovanjem nameščena v varnem boksu. Transportni boksi se v tem oziru izkažejo kot optimalna alternativa. So enostavni za čiščenje, absolutno varni in se lahko udobno prenašajo. Košara iz protja in mehke potovalne torbe iz blaga z zračnimi luknjami so morda bolj atraktivne, vendar precej manj primerne, če je predviden daljši prevoz. Košare iz protja so izjemno nepriročne, mehke torbe pa nudijo enostavno premalo zaščite. Plastični boksi so primerni tako za potovanje z avtom kot prevoz z letalom in vlakom (če potujete z letalom, morate pravočasno prijaviti še vašo mačko pri letalski družbi! Informacije vam lahko posreduje vsaka potovalna agencija).

Oprema za potovanje

Seveda se na potovanje z mačko ne morete odpraviti brez mačje toalete. Ni nujno, da zraven na dopust jemljete domače “veliko mačje stranišče”: mala priročna toaleta za sestaviti je veliko bolj primerna za potovanja in tudi v dopustniški državi dobro služi. Lopatka za pesek, plastične vrečke, pločevinke z mokro hrano, suha hrana, priboljški, posode za hrano in vodo, krtače, glavniki, odeje, blazine in igrače bi naj previdno zapakirali. Eventuelno običajne vrste hrane na kraju dopusta niso na voljo ali pa je vse veliko bolj drago kot doma. Sprememba na nevajeno vrsto hrane je lahko še dodatna obremenitev. Metabolizem mačke se le počasi privaja na novo prehrano. Kdor načrtuje daljše zadrževanje v tujini, naj previdno ravna z želodcem svoje mačke: sprememba hrane bi naj potekala najmanj v roku enega tedna. Delež običajne hrane se počasi zmanjšuje; deleži nove hrane se odstotno povečujejo. Tako ima organizem mačke dovolj časa, da se navadi na novo hrano.

Na poti

Med potovanjem je treba upoštevati: nekatere mačke prevoz z avtom prenašajo le pogojno. Reagirajo s hudo slabostjo, so napete in zelo nervozne. Če lasten sobni tigrček že pri krajših vožnjah reagira z bruhanjem ali se prekomerno boji, bi mu naj stanje olajšali. Veterinar vam lahko gotovo priporoča pomirjevalo, ki ga štirinožci dobro prenašajo in lahko vašo žival uspava za več ur v nežen spanec.

Potovanje z mačko 2 © Светлана Чуйкова / stock.adobe.com

Takšen ukrep je gotovo v korist štirinožca in omogoča tudi lastniku mačke, da brez stresa začne dopust. Manj občutljive mačke se lahko pomirijo že s prisotnostjo svoje osebe in s prijetnim prigovarjanjem. Vendar četudi mačka rada potuje in je v avtu samozavestna, je med vožnjo nikakor ne smemo izpustiti iz transportnega boksa. Neprivezana mačka rada pleže po celotni notranjosti vozila in moti voznika. Takšni eksperimenti so nerazumni in predstavljajo veliko nevarnost za človeka in žival. V primeru nesreče je sobni tigrček v transportnem boksu poleg tega boljše zaščiten. Če sedi nezavarovano na zadnjem sedežu, ga bo pri močnem zaviranju ali trčenju zalučalo skozi kabino voznika. Kakšen vmesni padec lahko pri mački povzroči tudi paniko, kar predstavlja dodatno tveganje za potnike.

Pozor, vročinski udar!

Kdor s svojo mačko potuje na jug, bi naj imel v uvidu zunanje temperature. Visoke temperature ogrožajo zdravje sobnega tigrčka in lahko povzročijo vročinski udar. Med vožnjo bi naj prevladovale prijetne temperature – pri čemer se je treba izogibati prepihu. Previdno na bencinskih črpalkah in počivališčih: tudi, če želimo popiti kavo ali načrtovati malo odmora, moramo avto parkirati v senci in odpreti okna za vrzel, da pride v avto svež zrak. Pri direktni sončni svetlobi doseže notranjost vozila zelo hitro nevarne temperature. Če je vroče, bi naj mački ponudili od časa do časa nekaj vode. Plastenka vode in mala plastična posoda dobro služita in sta enostavni za rokovanje.

Infekcije in paraziti

Vsaka dopustniška država ima svoje pasti – vsaj kar se tiče širjenja infekcijskih bolezni in parazitov. V določenih okoliščinah pride naša mačka v kontakt s povzročitelji, ki so doma redki in lahko izzovejo težke bolezni. Zato vsako potovanje v tujino s štirinožnim prijateljem zahteva intenziven predhodni posvet z veterinarjem. Opozoril vas bo na možne nevarnosti, priporočal profilaktične ukrepe in vam dal navodila glede vedenja. Glede vode iz pipe je treba biti na splošno previden: v nekaterih državah ni pitna in to ne velja le za nas ljudi, temveč tudi za naše hišne živali. Tudi mačka se lahko okuži s črevesnimi bakterijami in reagira s stalno drisko. Plastenke z vodo brez mehurčkov so na voljo v večini supermarketov in so relativno varna alternativa vodi iz pipe. V primerjavi s psi, večina potujočih mačk ne bo uživala v uživanju samostojnih raziskovalnih tur. To je tudi bolje tako: s kontaktom z drugimi živalmi, posebno s potepuhi, lahko pride v določenih pogojih do prenašanja bolezni.

Potovanje z mačko 3 © LIGHTFIELD STUDIOS / stock.adobe.com

Doma je le najlepše?

Predvsem se izkazuje potovanje s sobnim tigrčkom kot resnično zahtevno in polno rizikov. Seveda je možno, da vzamete mačko na dopust ali nujno poslovno potovanje. Nekaterim štiri- in dvonožcem se zdi taka pustolovščina očitno obetavna… Kljub temu je potrebno pred nastopom potovanja dobro premisliti, če resnično ni druge alternative. Na splošno imajo mačke raje svoj običajni revir in prenesejo večtedensko ločitev od svojih skrbnikov brez psihičnih posledic. Kdor pravočasno načrtuje, bo zagotovo našel ljubečega skrbnika za svojo mačko.

Še nekaj nasvetov za potovanje z mačko

Kdor v svojem celotnem krogu znancev in sorodnikov ne najde primernega skrbnika za svojo mačko, se lahko obrne tudi na društva za zaščito živali, ki so tudi lahko primeren partner v tem primeru. Nekatera zavetišča za živali imajo tako imenovane “ograde za goste”, ki so od običajnih ograd ločene in so lahko alternativa. Naslove varušk za mačke lahko najdete na spletu ali pri nekaterih veterinarjih.

“Potovalni seznam” za mačko:

✓ Potrdilo o cepljenju

✓ Uradno veterinarsko spričevalo

✓ Transportni boks

✓ Odeje in blazine

✓ Mačje stranišče

✓ Pesek za mačke

✓ Lopata za pesek

✓ Posode za hrano in vodo

✓ Mokra in suha hrana

✓ Priboljški in vitamini

✓ Morebiti potrebna zdravila

✓ Krtače in glavniki

✓ Igrača

✓ Telefonska številka vašega veterinarja

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
10 min

Nasveti za potovanje z mačko

Mačji penzion je zaseden, prijazni sosed nima časa, lastna družina živi predaleč, vsi prijatelji so na dopustu. Obstaja veliko razlogov, ki lastnika mačke, ki rad potuje, lahko privede do izjemno težke situacije. Včasih imajo lastniki živali le dve alternativi: bodisi se odpovejo načrtovanemu izletu ali se odpravijo na potovanje z mačko.

4 min

Prevažanje mačke v avtomobilu

Mačke načeloma nerade potujejo. Vsaka menjava mesta je čisti stres za občutljive živali, kajti neznani zvoki in vonjave jih ponavadi živcirajo. Potovanje z mačko pa je včasih vseeno nujno – bodisi na letni obisk pri veterinarju, zaradi preselitve ali daljšega dopusta. Vožnja z avtom morda ni najbolj zaželena varianta premikanja vaše mačke – vendar z nekaj priprave lahko vašemu sobnemu tigrčku prihranite strah pred vožnjo.