Prekomerna telesna teža pri psih: nasveti za več zdravja

Prepoznajte in preprečite debelost

Približno 56 odstotkov psov je pretežkih. Te vrednosti se razlikujejo glede na raziskavo in državo, veliko bolj zaskrbljujoče pa je dejstvo, da se število psov s prekomerno težo vsako leto povečuje.

Kakšni so razlogi za to? Včasih svojim ljubljenčkom privoščimo preveč hrane in priboljškov, posledica tega pa so lahko resne bolezni. K temu je prispevala tudi pandemija koronavirusa. 71 odstotkov veterinarjev meni, da je pandemija vplivala na prehranske navade hišnih ljubljenčkov. Zato vas bomo seznanili s temo prekomerne teže pri psih in vam pokazali, kaj vse lahko ukrenete, da jo preprečite.

Ima moj pes prekomerno telesno težo?

Če se želimo boriti proti prekomerni teži pri psu, moramo najprej preveriti, ali je pes zares predebel. S pomočjo veterinarja boste najlažje določili, ali vaš pes preveč tehta. Toda z nekaj preprostimi prijemi lahko preizkus izvedete tudi sami.

Tako prepoznate prekomerno težo pri psih

Roke položite na prsi svojega psa in jih počasi premikajte gor in dol. Če lahko rebra lepo otipate, potem je vse v redu. V kolikor pa morate precej pritisniti, da jih začutite, pa pomeni, da je vaš pes predebel.

Tudi oblika telesa psa nam lahko nekaj pove: Če njegov pas ni več dobro viden in se trebuh ter telo zdita precej zaobljena, potem ima pes verjetno težave s prekomerno težo.

Kaj lahko povzroči prekomerno težo pri psih?

Dva najpogostejša vzroka sta: vaš pes se premalo giblje ali zaužije preveč kalorij. Psi običajno pojedo preveč, lahko pa gre tudi za to, da hrana vsebuje preveč energije.

Poleg tega lahko starost, različne bolezni, kastracija ali psihološki stres povzročijo debelost. Zato se vedno obrnite na veterinarja, da prepoznate prave vzroke in izključite morebitne bolezni.

Do česa lahko privede prekomerna teža?

Posledice prekomerne telesne teže psih so lahko zelo različne. Prekomerna teža vpliva na slabšo kakovost življenja in omeji gibljivost ter povečuje tveganje za poškodbe sklepov, bolezni srca, ožilja in dihal ter diabetes. Poleg tega se pričakovana življenjska doba v povprečju zmanjša tudi do dve leti v primerjavi s psi iste pasme, ki ohranjajo svojo idealno težo.

Več o prepoznavanju prekomerne teže pri psih si lahko preberete v našem zoohit magazinu!

Obstajajo pasme, ki so bolj nagnjene k prekomerni teži?

Nekatere pasme so bolj nagnjene k pridobivanju teže kot druge. Sem spadajo labradorec, zlati prinašalec, angleški brak, jazbečar, koker španjel in borderski ovčar. Genetsko imajo nižje potrebe po energiji in/ali preprosto radi jedo.

Pravilna hrana za pse s prekomerno težo

Lahka in dietna pasja hrana
Kakšna je razlika med dietno in lahko hrano?

Kot dietno hrano lahko opišemo hrano, ki je posebej prilagojena živali z boleznijo. Dieta se določi s posvetovanjem veterinarja. Obstaja na primer dietna hrana za pse z diabetesom ali ledvičnimi težavami. Ni nujno, da je dietna hrana namenjena izključno za hujšanje.

Lahka oz. light pasja hrana je hrana z zmanjšano kalorično vrednostjo. Predstavlja prvo izbiro za pse, ki se morajo znebiti telesne teže in se ne smejo zrediti.

Na kaj moram paziti pri menjavi hrane?

Najpomembneje je, da menjava hrane poteka počasi in previdno.

Vedno upoštevajte količine hrane, ki vam jih priporoči veterinar oz. proizvajalec hrane. Na vsaki embalaži boste našli informacije o tem, koliko hrane potrebuje pes za vzdrževanje določene teže. Že nekaj gramov več lahko poslabša uspeh hujšanja.

Psa ne smete hraniti z ostanki svoje hrane. Priboljški so seveda dovoljeni. Toda ne pozabite jih odšteti od dnevne količine hrane.

Pozor: V nobenem primeru pa psa ne hranite samo s polovično dieto. Na ta način mu bodo primanjkovala pomembna hranila.

Nasvete, kako pravilno spremeniti vrsto hrane svojega psa ali kako določiti pravilno količino hrane, najdete v našem zoohit magazinu!

Na katera hranila v hrani moramo biti pozorni?

Za dobro lahko hrano so značilne naslednje postavke: Vsebuje manj surovih maščob in večjo količino surovih vlaknin kot običajna hrana. Pomembno je tudi, da hrana vsebuje veliko surovih beljakovin, ki primerno preskrbujejo mišice vašega psa.

Več o hranjenju psov s prekomerno težo si lahko preberete v našem zoohit magazinu!

Gibanje je ključnega pomena pri premagovanju prekomerne telesne teže

Gibanje psov

Toda ne preveč naenkrat: z gibanjem začnite postopoma.

Osnovno pravilo je, da ne pretiravamo. Hujšanje je postopek, ki lahko traja zelo dolgo.

Zato je pomembno, da se s psom med gibanjem zabavate in aktivnost postopoma povečujete. Najprej začnite tako, da vsak dan nekoliko podaljšate sprehode. Kasneje lahko v sprehod vključite različne vaje in se srečate z drugimi lastniki psov.

Če ima vaš pes prekomerno telesno težo, morate še posebej skrbeti za njegove sklepe. Tu vam lahko pomagajo pripomočki, kot so klančine ali ortopedske pasje postelje.

Naslednje vaje lahko pomagajo psu pri premagovanju prekomerne telesne teže

Poleg klasičnega gibanja (sprehoda), lahko s svojim štirinožcem preizkusite številne druge dejavnosti, ki čudežno pomagajo pri hujšanju. Vedno se predhodno pri veterinarju pozanimajte ali so določene dejavnosti primerne za vašega psa.

  • Za zelo debele pse je priporočljivo plavanje, saj razbremeni sklepe in trenira celotno telo.
  • Igre  prinašanja med sprehodom ali doma na lastnem dvorišču bodo razveselile vsakega psa.
  • V sprehod vključite različne gibalne vaje. Psa lahko na primer vodite čez podrto drevo, da ohranja svoje ravnotežje, ali pa z njim preskakujete jarke.
  • Obstajajo številni pasji športi, kot so pasji frizbi, driftball ali pasji ples, ki na igriv način poskrbijo za več gibanja.
  • Vključite svojega psa v svojo lastno telovadbo: Psa naučite, da se usede, ko vi naredite počep. Ali ste morda že poskusili s pasjo jogo?
  • Če je vaš pes že malce shujšal, se lahko z njim odpravite na tek, pohod ali vožnjo s kolesom.

Obstajajo številni pasji športi. Prelistajte naš zoohit magazin in zagotovo boste našli nekaj, kar bo ustrezalo tako vam kot vašemu psu.

Je agility dober trening za pse s prekomerno telesno težo?

Agility ni priporočljiv za pse s prekomerno težo. Psa boste hitro utrudili, poleg tega pa so tovrstne vaje lahko škodljive za sklepe.

Zato je bolj priporočljiv degility. Pri degilityju ne gre za čas, temveč za pravilno izvedbo nalog. Zato je ta vrsta športa toliko bolj primerna za pse s prekomerno težo.

Več o agilityju si lahko preberete v našem zoohit magazinu!

Kako preprečim prekomerno telesno težo pri psih?

Pasja prehrana

Bodite pozorni na vrsti primerno prehrano in vedno izberite prava hranila

Stehtajte dnevne obroke hrane in v izračun vključite tudi priboljške

Stehtajte dnevne obroke hrane in v izračun vključite tudi priboljške

Večkrat na dan se odpravite na sprehod

Večkrat na dan se odpravite na sprehod

S psom se veliko igrajte in poskusite s pasjimi športi

S psom se veliko igrajte in poskusite s pasjimi športi

Živali potipajte rebra in pazite na obliko njenega telesa

Živali potipajte rebra in pazite na obliko njenega telesa

Psa redno tehtajte in vozite na preglede k veterinarju

Psa redno tehtajte in vozite na preglede k veterinarju