Prekomerna telesna teža pri psih: nasveti za več zdravja

Prepoznajte in preprečite debelost

Približno 56 odstotkov psov je pretežkih. Te vrednosti se razlikujejo glede na raziskavo in državo, veliko bolj zaskrbljujoče pa je dejstvo, da se število psov s prekomerno težo vsako leto povečuje.

Kakšni so razlogi za to? Včasih svojim ljubljenčkom privoščimo preveč hrane in priboljškov, posledica tega pa so lahko resne bolezni. K temu je prispevala tudi pandemija koronavirusa. 71 odstotkov veterinarjev meni, da je pandemija vplivala na prehranske navade hišnih ljubljenčkov. Zato vas bomo seznanili s temo prekomerne teže pri psih in vam pokazali, kaj vse lahko ukrenete, da jo preprečite.

Ima moj pes prekomerno telesno težo?

Če se želimo boriti proti prekomerni teži pri psu, moramo najprej preveriti, ali je pes zares predebel. S pomočjo veterinarja boste najlažje določili, ali vaš pes preveč tehta. Toda z nekaj preprostimi prijemi lahko preizkus izvedete tudi sami.

Pravilna hrana za pse s prekomerno težo

Lahka in dietna pasja hrana
Kakšna je razlika med dietno in lahko hrano?

Kot dietno hrano lahko opišemo hrano, ki je posebej prilagojena živali z boleznijo. Dieta se določi s posvetovanjem veterinarja. Obstaja na primer dietna hrana za pse z diabetesom ali ledvičnimi težavami. Ni nujno, da je dietna hrana namenjena izključno za hujšanje.

Lahka oz. light pasja hrana je hrana z zmanjšano kalorično vrednostjo. Predstavlja prvo izbiro za pse, ki se morajo znebiti telesne teže in se ne smejo zrediti.

Gibanje je ključnega pomena pri premagovanju prekomerne telesne teže

Gibanje psov

Toda ne preveč naenkrat: z gibanjem začnite postopoma.

Osnovno pravilo je, da ne pretiravamo. Hujšanje je postopek, ki lahko traja zelo dolgo.

Zato je pomembno, da se s psom med gibanjem zabavate in aktivnost postopoma povečujete. Najprej začnite tako, da vsak dan nekoliko podaljšate sprehode. Kasneje lahko v sprehod vključite različne vaje in se srečate z drugimi lastniki psov.

Če ima vaš pes prekomerno telesno težo, morate še posebej skrbeti za njegove sklepe. Tu vam lahko pomagajo pripomočki, kot so klančine ali ortopedske pasje postelje.

Kako preprečim prekomerno telesno težo pri psih?

image

Bodite pozorni na vrsti primerno prehrano in vedno izberite prava hranila

image

Stehtajte dnevne obroke hrane in v izračun vključite tudi priboljške

image

Večkrat na dan se odpravite na sprehod

image

S psom se veliko igrajte in poskusite s pasjimi športi

image

Živali potipajte rebra in pazite na obliko njenega telesa

image

Psa redno tehtajte in vozite na preglede k veterinarju

*PMC = priporočena maloprodajna cena ** Pogoji

Dostava

  • DPD

Varnost

Sledite nam

  • Google Play
  • App Store