Igra s psom

Igra s psom

Igra s psom je zelo pomembna in človek naj bi se s svojim hišnim ljubljenčkom igral pogosto ter na različne načine. Izogibajmo se pretežkim ali predolgim igram, saj lahko tako psa preobremenimo, hkrati pa se izogibajmo tudi prelahkim izzov, kot je na primer dolgočasna, ponavljajoča se igra.

Igra s psom naj bo prilagojena spretnostim in potrebam vašega psa. Nekateri psi morda obožujejo klasično igro prinašanja palice, drugi pa se raje ravsajo s pasjo igračo in jo skušajo svojemu lastniku izvleči iz rok. Pomembno je, da lastnik psa pozna in ve, kdaj je pripravljen na igro. To lahko ugotovimo na različne načine.

Kako vem, da se moj pes želi igrati?

Le kdo ne pozna teh tipičnih kretenj: sprednje šape daleč naprej, rit v zraku in močno mahanje z repom? Toda psi so si različni in vsi nam ne bodo na ta način pokazali, da se želijo igrati. Nekateri iščejo pozornost s tem, da skačejo ali tekajo naokrog. Spet drugi prinesejo svojo najljubšo igračo in jo zagrabijo takoj, ko bi jo njihov lastnik rad prijel, ali pa se nanjo uležejo in čakajo, da vi začnete z igro. Mogoče vas pri tem še potipajo s tačko ali pa vas pogledajo z velikimi očmi, ki govorijo "želim se igrat" - pri tem pa ustnico potegnejo nekoliko nazaj in rahlo odprejo gobček, brez da bi pokazali zobe.

Igra s psom

Igra in vzgoja psa

Pri igrah prinašanja je predvsem pomembno, da predmet ne vržete v smeri psa, temveč vedno stran od njega. Psi si želijo svoj plen loviti in tudi uloviti - le kako bi zgledalo, če bi plen prišel do psa? Naj se vam ne bo nerodno kotaliti po tleh s svojim psom, še zlasti takrat, kadar je pes majhen mladiček. Tako se bo naučil, da se lahko tudi njegov lastnik uleže na tla, zato ga tovrstno dejanje v prihodnosti ne bo preveč presnetilo. Če pa bo med takšno igro začel z vami pomerjati moči, pa takoj prekinite z igro! V najboljšem primeru se bo pasji mladiček s svojimi brati in sestrami iz legla naučil t. i. "iger grizenja". Hitro bo spoznal, da je igre konec, če premočno ugrizne svojega nasprotnika.

Nasveti za igro s psom

  • Ne silite psa v igro
  • Pri starih ali bolnih živalih je smiseln reden obisk veterinarja, da preprečimo poškodbe, ki jo lahko povzroči preveč živahno igranje
  • Če pes postane razdražen, takoj zaustavite igro
  • Psa in otrok nikoli ne puščajte brez nadzora
  • Prigrizke imejte vedno pri roki, saj lahko služijo kot nagrada
Igra s psom

V naši spletni trgovini zoohit preverite veliko izbiro igrač za pse!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
2 min

Kolesarjenje s psom

Kaj je lepšega kot v toplem poletnem dnevu prijetna tura s kolesom v naravo? In s štirinožnim ljubljenčkom je lahko še posebno zabavna! Kot ponavadi teče pes ob kolesu, kaj pa morate upoštevati, da bo kolesarjenje s psom še posebno zabavno in predvsem varno? Berite naprej.
2 min

Agility za pse

Ste se naveličali vedno istih sprehodov? Si želite novih dogodivščin s svojim kosmatincem? Potem je agility za pse prava stvar za vas!
6 min

Pasji bazen

V poletni vročini si vsi zaželimo ohladitve. Enako velja za naše pse. Žal pa se ne smejo kopati v vseh vodah. Zato pa obstaja pasji bazen.