Strupene vabe: Smrtonosna nevarnost za pse

Strup za pse v pasjih vabah

Strupene vabe ob cesti vsako leto vzamejo življenja neštetih psov.

Številni lastniki psov poznajo to situacijo: štirinožni prijatelj med sprehodom najde nekaj užitnega in to požre. Kaj, če je bilo nekaj strupenega? V nadaljevanju bomo pojasnili, kako prepoznati nevarno strupeno vabo in kako pred njo zaščititi svojega psa

Kaj so strupene vabe?

Strupene vabe nastavljajo sovražniki psov, da bi škodovali živalim. Gre za posebej pripravljene priboljške, ki jih štirinožni prijatelji lačno pojedo in v najslabšem primeru umrejo.

Značilne vabe so na primer klobasice ali kroglice iz mletega mesa, s primešanim strupom za podgane, polže, sredstvom proti zamrzovanju ali insekticidom. Nekateri sovražniki živali uporabljajo tudi žeblje, britvice ali razbito steklo. Psi, ki te koničaste ali ostre predmete zaužijejo, lahko utrpijo smrtonosne poškodbe.

Kako prepoznati strupeno vabo?

Ali gre za neprevidno odvržen kos klobase ali s strupom prepojeno vabo, je pogosto mogoče ugotoviti šele ob natančnejšem pregledu. Če so v njej vidna barvita zrnca, tablete ali celo igle, je zadeva jasna.

Vendar pa mnogi lastniki sploh ne pridejo do priložnosti, da bi si sumljivi predmet ogledali. Nekateri psi so namreč pravi “sesalci”. Vedno so s smrčki ob tleh in požrejo vse, kar najdejo. Da bi zmanjšali potencialno nevarnost se mora vaš pes naučiti, da sme jesti le z vašim dovoljenjem.

Da bi povzročile čim večjo škodo, ljudje strupene vabe po navadi namestijo na mestih, kjer se psi običajno zadržujejo. Potencialno smrtonosni priboljški se skrivajo na primer v parkih in gozdovih, na pasjih poteh, v grmovju in ob pešpoteh. Pogosto ležijo prav tam, kjer si lastniki in lastnice med sprehodom privoščijo kratek odmor, na primer ob klopi ali košu za smeti.

Nekateri sovražniki psov se ne izogibajo niti zasebni lastnini. Svojo vabo postavijo tudi na vrtove in dovozne poti, ali pa pripravljene kose mesa preprosto odvržejo čez ograjo.

Nasvet: Lastniki psov na družbenih omrežjih redno objavljajo, kje so odkrili zastrupljene vabe. O takšnih najdbah pogosto poročajo tudi lokalni mediji in obvestila na lokalnih oglasnih deskah.

Tipični znaki zastrupitve pri psih so bruhanje, težko dihanje in povečano slinjenje. Na zastrupitev pa lahko kažejo tudi mišični krči, ohromelost, driska in/ali blede sluznice.

Ali lahko pes takšen napad preživi?

Zastrupitev je nujno medicinsko stanje in ga je treba nemudoma obravnavati. Svojega ljubljenčka zato čim prej odpeljite k veterinarju ali na najbližjo veterinarsko kliniko. Veterinarji vedo kaj storiti in bodo z ustreznimi ukrepi poskušali rešiti življenje vašega psa.

Če vaš štirinožni prijatelj dovolj hitro prejme pomoč oz. če količina zaužitega strupa ni prevelika, lahko zastrupitev preživi.

Pomembno je vedeti: Pri zastrupitvi s strupom za podgane se simptomi pojavijo z zakasnitvijo. Zastrupljene živali šele po nekaj dneh začnejo kazati bolezenske znake, kot so krvavitve v gobcu, utrujenost in krvava driska.

Da bi štirinožnega prijatelja zaščitili pred napadi pasjih sovražnikov, ga morate naučiti, da sme jesti samo na vaš znak. S ciljno usmerjenim treningom proti strupeni vabi se pes nauči pokazati najdene priboljške. Obrne se k lastniku in počaka na njegov znak preden začne jesti svojo najdbo.

Najprej psa naučite, da se ustavi pred nečim užitnim. To deluje na primer s pomočjo kliker treninga: Nastavite mu nekaj grižljajev briketov. Ko vaš pes odkrije prigrizek, sprožite kliker in psa takoj nagradite s priboljškom iz roke. Seveda pa briketov na tleh ne sme pojesti.

Zaščita psov pred strupenimi vabami

Naslednja vaja je že nekoliko težja. Namesto, da samo išče, se mora vaš ljubljenček usesti, ko najde hrano. Šele nato uporabite zvok klikerja, kateremu sledi nagrada. Zadnji korak je odpoklic: pes je našel hrano, sedel in se na ukaz vrnil k vam.

Ali ste vedeli? Številne pasje šole ponujajo tečaje treninga proti strupenim vabam.

Dokler pes ne pokaže hrane in se na klic vrne nazaj, lahko svojemu ljubljenčku med sprehodom nadenete nagobčnik. Tako bo zaščiten pred zastrupljenimi koščki mesa.

Zakaj ljudje psom nastavljajo strupene vabe?

Ljubitelji živali težko razumejo, zakaj so nekateri ljudje tako kruti. Morda so pasji sovražniki v preteklosti imeli slabe izkušnje in so jih psi ugriznili. Nekatere jezi lajanje in ne odstranjeni kupčki iztrebkov po soseski.

Včasih so storilci tudi duševno bolni. Nad drugimi živimi bitji želijo uveljavljati svojo moč in jim namerno povzročati bolečino. Ti ljudje nujno potrebujejo zdravniško pomoč. Kajti pogosto se zgodi, da mučitelji živali prej ali slej začnejo škodovati tudi ljudem.

Ali je to kaznivo dejanje?

Kakšne kazni lahko storilci pričakujejo, ureja ustrezna nacionalna zakonodaja. V Nemčiji jih čaka kazenski postopek zaradi mučenja živali in poškodovanja premoženja. Izrečene so lahko globe ali denarne kazni v višini do 25.000 evrov.

Poleg tega lahko prizadeti lastnik psa vloži odškodninsko tožbo. Tako lahko od storilca po civilnem pravu zahteva povrnitev nastalih veterinarskih stroškov in celo odškodnino za bolečine in trpljenje.

Zaključek: Usposabljanje proti strupeni vabi rešuje življenja

Strupene vabe so psom življenjsko nevarne. Še posebej ogroženi so tisti štirinožni prijatelji, ki so vedno z nosom pri tleh in požrešno pogoltnejo vse kar je užitno.

Z ustreznim treningom proti strupenim vabam se lahko živali naučijo zavrniti (domnevni) priboljšek in se namesto tega za odobritev obrnejo na gospodarja ali gospodarico. Še posebej pri zelo požrešnih psih zahteva tak trening veliko časa in potrpljenja. Vendar je vredno truda, saj lahko ta pomemben preventivni ukrep rešuje življenja.


Natalie Decker
Profilbild Natalie Decker (mit Pferd)

"A life without a pug is possible, but pointless," Loriot once said. I would unreservedly agree and add: "A life without horse, cat and rabbit as well!" My heart beats for all animals big and small and I have the great fortune to be able to write about my passion as a freelance author. With my articles I would like to raise awareness for animal welfare and give useful tips to animal lovers.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
5 min

Srečen pes: 10 glavnih znakov

Kako veste, ali je pes s svojim življenjem zadovoljen in se počuti udobno? Na kakšen način vam bo pes povedal, da je z vami srečen? Opisujemo 10 znakov, ki pomenijo, da je pes srečen.
11 min

Božič s psom: Nasveti za varno praznovanje

Polomljeni kristalni okraski, zažgan adventni venček, prevrnjeno božično drevo in težko prebavljiva praznična hrana: Božič ne prinaša določenih nevarnosti samo za nas, temveč tudi za naše štirinožne prijatelje. Pokazali vam bomo, kje tičijo nevarnosti za vašega psa, kako se jim lahko izognete in kako lahko v nujnih primerih nudite primerno pomoč. Spodaj preberite nasvete za varen božič s psom.