Zaprtje pri psu

Zaprtje pri psu

Zlasti mladim psom preti nevarnost, da med žvečenjem igrač nehote pogoltnejo manjše dele.

Mnogi psi na neki točki svojega življenja pogoltnejo igračo. V najslabšem primeru lahko to povzroči zaprtje pri psu. V tem članku boste izvedeli, kaj to pomeni za zdravje vašega štirinožnega prijatelja.

Je zaprtje pri psu nevarno?

Žal se vedno znova dogaja, da psi poginejo zaradi prepozno odkrite črevesne zapore (ileusa). Ker črevesje ne more več prenašati himusa, pride do zastoja v prebavnem traktu. Če vaš pes bruha, je to lahko eden od prvih znakov zaprtja.

Ko se vsebina, ki je predolgo v želodcu, napihne zaradi plinov, se želodec razširi (razširitev želodca). Če zaprtje postopoma stisne okoliške žile (npr. vene), vašemu psu grozi življenjsko nevaren šok, vključno z odpovedjo več organov.

Simptomi: Kako prepoznamo zaprtje pri psu?

Obstajajo različni znaki, kako lahko prepoznamo zaprtje pri psu. Ni nujno, da se pojavijo vsi znaki:

 • Pes je videti brezvoljno, a hkrati nemirno.
 • Močno se slini, duši ali bruha.
 • Noče več jesti oziroma ne opravlja velike potrebe.
 • Ima drisko ali zaprtje.
 • Trebušna stena psa je napeta.
 • Ob dotiku se pes odzove nenavadno agresivno ali samopomilovalno.
 • Kaže znake bolečin v trebuhu.
 • Ima vročino.

Če se pri vašem psu pojavi ileus, so navedeni simptomi odvisni od različnih dejavnikov: obsega, lokacije in vzroka zaprtja. Če pes kaže enega ali več od zgoraj navedenih simptomov, se vsekakor obrnite na veterinarja.

Pomembno je, da veterinarju predate čim več informacij, da lahko čim prej najde osnovni vzrok in pomaga vašemu psu. Zato morate že na poti do veterinarja pomisliti, kdaj je vaš pes nazadnje opravil veliko potrebo in kakšno je njegovo prehranjevalno vedenje.

Zaprtje pri psu - pes na travi © julien leiv / stock.adobe.com
Zaprtje pri psu lahko povzroči težave z iztrebljanjem, ni pa nujno.

Ali lahko pes s črevesnim zaprtjem še vedno odvaja blato?

Vse je odvisno od tega, na katerem mestu je črevesje zaprto.

Če se nahaja v sprednjem delu črevesja (npr. na prehodu iz želodca v tanko črevo), je možno, da bo vaš pes še nekaj časa odvajal blato. Vseeno pa prezgodaj ne izključite zaprtje črevesja pri psu in se raje posvetujte s veterinarjem.

Kdaj naj grem najkasneje k veterinarju?

Če so okončine vašega psa hladne (npr. ušesa ali tačke), se trese ali celo izgublja zavest, morate nujno k veterinarju!

Pes je v tem primeru namreč v življenjsko nevarni situaciji, ki jo lahko nadzoruje le veterinar. Vsaka sekunda lahko vašemu psu reši življenje.

Diagnoza: Kako veterinar prepozna zaprtje pri psu?

Pri veterinarju trenutna situacija narekuje nadaljnja ukrepanja. Če je vaš pes nezavesten ali v nevarnosti šoka, mora veterinar uvesti nujne ukrepe. V nasprotnem primeru lahko začne z običajnim postopkom pregleda. Med pogovorom z vami bo psu preveril vitalne znake, kot sta srčni utrip ali stanje sluznice.

Slikovni postopki (npr. ultrazvok, rentgensko slikanje s kontrastnim sredstvom) veterinarju pomagajo pri ugotavljanju vzroka črevesnega zaprtja psa. Za boljše načrtovanje zadevnih kirurških posegov so pomembni vsi zbrani podatki.

Zaprtje pri psu - rentgen © dalajlama / stock.adobe.com
Rdeča puščica na rentgenskem posnetku označuje tujek v trebuhu psa.

Terapija: Kako zdravimo zaprtje pri psu?

Kako ukrepati glede črevesnega zaprtja pri psih, je odvisno od vzroka. Če svojega psa pripeljete k veterinarju na urgenco, mora veterinar običajno posredovati in izvesti kirurške posege. Toda naslednja zdravila ali previdnostni ukrepi lahko tudi ublažijo trpljenje vašega psa:

 • Odstranjevanje zaostale želodčne kaše s pomočjo želodčne sonde
 • Infuzija tekočin (npr. z elektroliti)
 • Zdravila proti slabosti in bruhanju (antiemetiki)
 • Protibolečinska zdravila
 • Zdravila za stimulacijo peristaltike

Seveda pa je za izbiro terapevtskih ukrepov odločilno tudi mesto črevesne zapore.

Cena: Kako draga je operacija črevesne zapore pri psih?

Stroški so odvisni od različnih dejavnikov. Večji kot je pes, več zdravil bo potreboval.

Poleg tega lahko posamezni vzrok vpliva na potek operacije in s tem na stroške.

Ker se cena operacije lahko hitro povzpne nad 1.000 evrov, je priporočljivo razmisliti o zavarovanju za psa. V obeh primerih pa boste denar dobro vložili v zdravje svojega psa.

Vzroki: Kakšni so sprožilci zaprtja pri psu?

Veterinarji delijo črevesno zaprtje (ileus) na nepopolno (subileus) ali popolno zaprtje. Zožitev je lahko tudi posledica invaginacije (tudi črevesna invaginacija). Tako imenovani volvulus pa je patološki zasuk določenih delov črevesja.

Na splošno se črevesna zapora pri psih lahko pojavi na različnih točkah v črevesju, pri čemer se zapore tankega črevesa pri psih pojavljajo pogosteje kot zapore debelega črevesa. Motnja lahko prizadene tako odrasle in starejše pse kot tudi mladiče. Tudi pasma psa ne vpliva na razvoj črevesne zapore.

Zaradi številnih morebitnih vzrokov črevesne zapore pri psih jih strokovnjaki delijo v dve glavni skupini.

Mehanično črevesno zaprtje

Mehanični ileus

Če mehanska zapora zoži notranjo plast črevesne stene (lumen črevesa), gre za mehanski ileus. Zaradi tega črevesna vsebina ne more več prehajati skozi črevo. Možno je, da tumor na primer pritiska na črevo od zunaj (zapora).

Kostni iztrebki (npr. zaradi hranjenja z veliko kostmi) ali tujki (npr. kostanj) lahko tudi zaprejo črevesje (obturacija). Poleg tega so lahko vzroki stiskanja (npr. invaginacija črevesja ali torzija črevesja) posledica vnetja črevesja. Ti pa lahko pri vašem psu povzročijo zadavljenje in s tem ileus.

Organsko črevesno zaprtje

Paralitični ileus

Če so črevesne mišice, ki so pomembne za prebavo vašega psa motene, ne morejo več vzdrževati peristaltike. Takšna paraliza mišic je pogosto posledica vnetja bližnjih organov. To vključuje na primer vnetje trebušne slinavke ali peritonitis.

Vendar pa je črevesna paraliza pogosta tudi po operaciji. Ne smemo pozabiti na presnovne motnje in zastrupitve (npr. s strupenimi rastlinami).

Prognoza: Kakšne so možnosti za okrevanje?

Zapora črevesja je resna zadeva. Če jo odkrijemo prepozno, lahko pride do smrtno nevarnih zapletov.

Če sumite, da je vaš pes morda pojedel večji tujek ali obstajajo drugi znaki črevesnega zaprtja, velja naslednje pravilo: bolje je, da obiščete veterinarja večkrat kot premalokrat.

Preprečevanje: Na ta način lahko preprečite zaprtje pri psu

Zaprtja pri psu ne moremo vedno preprečiti. Toda z nekaj nasveti lahko vseeno zmanjšate tveganje za razvoj te motnje. Če vaš pes rad nosi stvari v ustih, ne puščajte majhnih predmetov v njegovi bližini brez nadzora.

Prav tako mu ponudite samo igrače, ki jih verjetno ne bo mogel uničiti. Da se pes ne bi zastrupil na vrtu ali v stanovanju, iz svojega doma odstranite tudi strupene rastline.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
9 min

Gonitev pri psički

Gonitev pri psički je povsem naravni proces, ki ga doživi vsaka psička. Odkrijte podrobnosti tega cikla in kako se nanj pripraviti.