Protibolečinska zdravila za pse

Protibolečinska zdravila za pse - pes gleda v roko s tableto

Zdravila proti bolečinam za pse uporabljajte le po posvetovanju z veterinarjem.

Protibolečinska zdravila so enih najpogostejših zdravil, ki jih veterinarji uporabljajo. Nič čudnega, saj psom lajšajo bolečine in tako pripomorejo k občutnemu izboljšanju kakovosti življenja. Toda katera protibolečinska zdravila za pse obstajajo in kaj morate upoštevati, ko jih dajete svojemu psu? Najpomembnejše informacije smo za vas zbrali tu.

So protibolečinska zdravila za človeka primerna tudi za pse?

Ko nas nekaj boli, pogosto posežemo po pripravkih brez recepta, kot sta paracetamol ali ibuprofen. Vendar pa pri teh zdravilih ravnajte previdno, če jih želite ponuditi svojemu hišnemu ljubljenčku.

Paracetamol je namreč zelo strupen za mačke in lahko povzroči smrt živali v zelo kratkem času. Tudi psi lahko razvijejo hude stranske učinke, pride pa lahko tudi do poškodbe jeter in ledvic. Psu zato nikoli ne dajajte paracetamola brez predhodnega posvetovanja z veterinarnjem.

Enako velja za ibuprofen. Ta kislina poškoduje sluznico prebavil in lahko pri prevelikem odmerku povzroči smrtno nevaren šok.

Iz teh razlogov svoja zdravila shranjujte na mestu, do katerega vaši hišni ljubljenčki nimajo dostopa.

Indikacije: Kdaj protibolečinska zdravila ponuditi psu?

Različne terapevtske ali diagnostične situacije (indikacije) zahtevajo dajanje protibolečinskih zdravil (analgetikov) pri psih:

 • Dolgotrajna (kronična) bolečina (npr. obraba sklepov)
 • Nenadna (akutna) bolečina (npr. poškodba)
 • Bolečina zaradi drugih osnovnih bolezni (npr. tumorja)
 • Med operacijo (perioperativno)

Ali protibolečinska zdravila za pse povzročajo stranske učinke?

Če in kateri neželeni učinki se pojavijo po dajanju protibolečinskih zdravil, je odvisno od posameznega pripravka in odmerka. Morebitne posledice jemanja zdravila so opisane v letaku, priloženem k zdravilu. Te so navedene glede na statistično pogostost.

Tipični neželeni stranski učinki zdravil proti bolečinam:

 • Depresija dihanja (npr. opioidi)
 • Pomirjujoč učinek (sedacija) (npr. opioidi)
 • Padec krvnega tlaka in nemir (npr. lokalni anestetiki)
 • Izguba apetita, bruhanje in driska (npr. opioidi)
 • Učinki na delovanje ledvic in jeter (npr. NSAID)
 • Epileptični napadi (npr. pri ketaminu)
 • Srčno-žilni zastoj (npr. metamizol)

Na prvi pogled je ta seznam morda malce strašljiv, vendar pa imajo zdravila proti bolečinam pomembno funkcijo in ob pravilni uporabi izpolnjujejo pomemben namen v veterinarski medicini – zmanjševanje trpljenja živali.

Doziranje: Pri dajanju protibolečinskih zdravil upoštevajte naslednje

Najpomembnejše pravilo za zdravila proti bolečinam je, da upoštevate navodila veterinarja in se strogo držite priporočenega odmerka. Preveliko odmerjanje ima lahko resne posledice – do vključno odpovedi organov pri vašem psu.

Če psu pomotoma daste preveč protibolečinskih zdravil naenkrat, o tem vsekakor obvestite veterinarja, ki lahko pravočasno sproži bruhanje pri vašem psu.

Če psu dlje časa dajete zdravila proti bolečinam, je priporočljivo, da si zapisujete pojav bolečin (dnevnik bolečin). Na ta način lahko spremljate in v sodelovanju z veterinarjem primerneje prilagodite zdravljenje stanja vašega psa.

Skupine učinkovin: Katere vrste protibolečinskih zdravil poznamo?

V veterini se za lajšanje bolečin uporabljajo različne skupine učinkovin – odvisno od indikacije in bolnikovega stanja. Za lažji pregled si oglejte spodnjo tabelo:

Skupina učinkovin Področje uporabe Aktivne sestavine
1) Glukokortikoidi Vnetja, Arthritis, degenerative bolezni sklepov Betametazon, deksametazon, flumetazon, metilprednizolon, prednizolon, prednizon
2) Opioidi Hude bolečine, perioperativno Buprenorfin, butorfanol, kodein, fentanil, l-metadon, metadon, morfin, tramadol
3) Neopioidi      
α2 agonisti Perioperativno v kombinaciji s ketaminom, visceralno bolečino (v predelu notranjih organov, kot so prebavila), sedacijo (pomiritev) za diagnostične posege Deksmedetomidin, medetomidin, ksilazin
Nesteroidna protivnetna zdravila (nonsteroidal anti-inflammatory drugs, NSAIDs) Perioperativno, kratkotrajno zdravljenje bolečine pri akutnih bolečinah, artroza Karprofen, cimikoksib, firokoksib, fluniksin, mavacoksib, meloksikam, fenilbutazon, tepoksalin, tolfenamska kislina
Antagonisti receptorjev NMDA Somatska bolečina (npr. opekline ali poškodbe kože) Ketamin 
Metamizol  Perioperativno, hude bolečine, visoko tvegani bolniki Novalgin, kombinirani pripravki, ki vsebujejo metamizol (Buscopan Composto)
4) Lokalni anestetiki Perioperativno Bupivakain, lidokain, mepivakain, ropivakain

Nova protibolečinska zdravila za pse: Monoklonska protitelesa

Od marca 2021 se širi odobritev novega zdravila proti bolečinam “Librela” – monoklonska protitelesa. Predstavljala naj bi učinkovit nadomestek nesteroidnim protivnetnim zdravilom, zlasti pri psih z bolečinami zaradi obrabe sklepov.

Poleg tega naj bi psi lažje prenašali zdravljenje s tem zdravilom. Načelo delovanja je naslednje: Monoklonska protitelesa odstranijo tako imenovani faktor rasti živcev (nerve growth factor). Ta nevrotransmiter se v telesu pogosteje pojavlja pri artrozi in je pomemben ključni element pri razvoju bolečine.

Pes prejema zdravilo Librela s podkožno injekcijo vsake štiri tedne, to pa izvede veterinar. Vendar ima to novo zdravilo proti bolečinam eno pomanjkljivost: Breje psice in tiste, ki sodelujejo v vzreji, ne smejo prejemati tega sredstva zaradi zaščite zarodka.

Dajanje: Nasveti za dajanje tablet

Številni psi nočejo jesti tablet – nekateri postanejo celo agresivni. Naslednji triki vam lahko pomagajo pri tem, da bo pes tableto pogoltnil, ne da bi vas poškodoval:

Čarobna beseda jetrna klobasa bo premamila skoraj vsakega požrešnega psa. Tableto preprosto skrijte v klobaso ali pasjo hrano in vaš pes jo bo z užitkom pojedel. Če mu tableta med žvečenjem pade iz ust, lahko postopek večkrat ponovite.

Drug način je, da tablete raztopite v vodi. Vendar pa to storite le, če v navodilih za uporabo ni izrecno prepovedano. Uporabite lahko običajno brizgo brez kanile, ki jo nato od strani potisnete v usta svojega psa. Pazite, da pes ne pogoltne brizge.

Protibolečinska zdravila za pse - pes pije iz brizge © bignai / stock.adobe.com
Nekatera zdravila lahko raztopite in psu dajete z brizgo.

Katera protibolečinska zdravila lahko dobimo brez recepta?

Nekatera zdravila proti bolečinam so brez recepta na voljo tudi v lekarni. Protibolečinska zdravila za pse brez recepta so večinoma zeliščna ali homeopatska zdravila, kot so arnika, kokosovo olje in mazilo Traumeel.

Čeprav so njihovi učinki močno zmanjšani v primerjavi z zdravili proti bolečinam na recept, kot so opioidi, jih nikoli ne uporabljajte prenagljeno in se pred uporabo posvetujete z veterinarjem.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
9 min

Gonitev pri psički

Gonitev pri psički je povsem naravni proces, ki ga doživi vsaka psička. Odkrijte podrobnosti tega cikla in kako se nanj pripraviti.