So želodi strupeni za pse?

So želodi strupeni za pse?

Ko greste na sprehod, bodite vedno pozorni, saj so lahko želodi, orehi in podobni plodi škodljivi za vašega psa!

Ste se tudi vi v otroštvu igrali z želodi ali jih jeseni uporabljate kot lep okras? Potem zagotovo ne slutite nič slabega, če se z jesenskimi plodovi igra tudi vaš pes. Vendar pozorno: ali veste, da so želodi strupeni za pse?

Strupenost: Ali so želodi strupeni za pse?

Če vaš pes med sprehodom občasno pojé želod, mu to skušajte čim prej preprečiti. Želodi ter listi in lubje hrasta namreč vsebujejo tako imenovano čreslovino. Gre za grenko čreslovino, s katerimi se rastlina ščiti pred živalmi. Nevarna je za pse, pa tudi za druge živali, kot so mačke, krave ali konji.

Že pet do deset želodov je dovolj, da zastrupijo deset kilogramov težkega psa.

Za razliko od želoda kostanj ali borovi storži niso strupeni za vašega psa. Vsekakor bodite tudi tu pozorni, saj bi jih vaš pes lahko pogoltnil.

ind Eicheln giftig für Hunde?
Na sprehodu s psom bodite pozorni na plodove dreves in grmov, ki padejo na tla. Med drugim so tudi želodi strupeni za pse.

Simptomi: Kateri so značilni znaki zastrupitve pri psih?

Če je vaš pes pojedel želod, bodo simptomi odvisni od števila zaužitih želodov. Količina je odločilna za to, ali in v kolikšni meri se vaš pes zastrupi z želodom.

Za zastrupitev pri psih so značilni naslednji simptomi:

  • Zmanjšano splošno stanje (šibkost) in opotekanje
  • Odpor do hrane in povečana potreba po pitju
  • Slinavost in slabost
  • Prebavne težave, kot so bruhanje, (krvava) driska in zaprtje

Če je vaš pes zaužil velik odmerek čreslovine, mu lahko le-ta poškoduje tudi jetra in ledvice. Posledično se sluznice vašega psa (npr. ustna sluznica, beločnice oči) obarvajo rumeno, kar veterinarji imenujejo zlatenica (icterus).

Poškodovane jetrne celice ne morejo več izločati dovolj žolčnih kislin, ki se nato kopičijo v krvi kot rumeno-rjavi pigmenti. Odpoved ledvic je lahko za vašega psa v kratkem času tudi usodna!

Terapija: Kako se zdravi zastrupitev z želodom pri psih?

Vaš pes je pojedel želod in zdaj kaže znake zastrupitve? Potem takoj k veterinarju! Veterinar lahko uporabi posebna zdravila, ki povzročijo bruhanje pri psu ali pa psu izčrpa želodec, da odstrani preostale dele želoda iz želodca in ustavi nadaljnjo absorpcijo toksinov.

Če je krvni obtok vašega psa že oslabljen, lahko veterinar uvede tudi ukrepe za reševanje življenja. Ker lahko toksini poškodujejo jetra in ledvice vašega psa, mora biti vaš pes nekaj dni na opazovanju. Tako lahko veterinar vsakodnevno preverja delovanje teh vitalnih organov s pomočjo krvnih preiskav in v primeru negativnih odstopanj vašega psa zdravi v zgodnji fazi.

Katere rastline so strupene za pse, si lahko preberete v našem članku: Strupene rastline za pse

So želodi strupeni za pse?

Pozor! Želod je nevaren tudi za črevesje!

Poleg tega, da so želodi strupeni, lahko pri zaužitju povzročijo tudi črevesno obstrukcijo (ileus) pri vašem psu. Na primer, če vaš pes pojé cele želode, se mu lahko zataknejo v črevesju.

Če želod ovira prebavo ali če se črevesna stena in krvne žile zaradi krčenja zožijo, lahko vaš pes zaradi tega pogine!

Pomembni znaki črevesne obstrukcije so nenadna bolečina v predelu trebuha v kombinaciji z napadi omedlevice in panično vedenje.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
9 min

Gonitev pri psički

Gonitev pri psički je povsem naravni proces, ki ga doživi vsaka psička. Odkrijte podrobnosti tega cikla in kako se nanj pripraviti.