Nega zob pri psih This article is verified by a vet

nega zob pri psih

Za pse je zelo pomembno, da imajo zdrave zobe za hranjenje in igranje.

Psi radi svet odkrivajo s svojim gobčkom. Zato je pomembno, da ustrezno skrbite za zobe svojega psa. Preberite, kako poteka ustrezna nega zob pri psih.

Zakaj je nega zob pri psih tako pomembna?

Obstaja veliko neodvisnih študij, ki so preučevale pogostnost težav z dlesnimi pri psih. Študije so pokazale, da se v treh letih pri štirih od petih psov razvijejo bolezni dlesni. Večina starejših psov ima zato hujše težave z dlesnimi.

Psi z zobmi grizejo hrano, prav tako pa z njimi tudi dvigujejo in premikajo predmete. Ugriz je za psa tako pomemben kot so za nas pomembne roke. Ker svoje zobe uporabljajo za različne namene, je nega zob pri psih zelo pomembna.

Pedigree Dentastix dnevna nega zob

  • Velikost, primerna za vsakega psa
  • Kombinacija posebne teksture in aktivnih sestavin
  • Pri dnevnem hranjenju lahko zmanjša zobni kamen do 80 % (znanstveno dokazano)
  • Nega zob z ugrizom
Dentasrix daily oral care

Kako pride do težav z dlesnimi?

Ko se pes hrani, zaužije tudi veliko različnih bakterij. Sčasoma se bakterije kopičijo med zobmi v bližini dlesni. Tja se običajno zataknejo tudi koščki hrane, s katerimi se hranijo mikrobi.

Postopoma se mikrobi združijo z ostanki hrane in nastane lepljiva bela plast, ki jo imenujemo tudi plak. Če plaka ne odstranimo, se spremeni v rjavkasto rumen zobni kamen. Te trde obloge tako močno napadajo dlesni in okoliško tkivo, da povzročijo vnetje. Obloge vsebujejo bakterije, ki pa lahko napadejo zob. Takrat pride do kariesa.

nega zob pri psih
Če ima vaš pes preveč zobnega kamna, naj mu ga veterinar odstrani.

Kaj se zgodi, če nismo pozorni na nego zob pri psih?

Nege zob pri psih ne smemo zapostavljati. Če psu ne čistite zob, lahko zbolijo in povzročijo hudo vnetje v ustih. Najpogostejši so naslednji znaki:

Bolečine

Za pse je vnetje dlesni (gingivitis) zaradi zobnih oblog ali zobnega kamna zelo boleče. Vnetje se lahko močno razširi pod dlesnijo, zaradi česar se dlesni odlepijo in poškodujejo nosilne strukture zob.

Težave z žvečenjem pri slabi negi zob pri psih

Ko psa boli zob, bo verjetno spremenil svoje prehranjevalno vedenje. Morda se bo hrani v celoti odrekel ali pa jo začel previdno žvečti. Mikrobi lahko prodrejo tudi v globlja tkiva in povzročijo ognojke, kar lahko dodatno oteži žvečenje.

Zadah

Ko bakterije v plaku ali zobnemu kamnu razgrajujejo ostanke hrane, sproščajo žveplove spojine (hlapljive žveplove spojine, VSC). Te imajo zelo neprijeten vonj in povzročajo slab zadah pri psu.

Bakterijska okužba

Če bakterije prodrejo v krvni obtok psa, lahko povzročijo vnetje tudi v drugih organih. Vnetje srčnih zaklopk (endokarditis) ali vnetje ledvic (nefritis) sta pogosto povezana z zobnimi težavami. V najslabšem primeru lahko pride tudi do zastrupitve krvi (sepse), ki lahko ogrozi življenje vašega štirinožnega prijatelja.

nega zob pri psih
Psu redno umivajte zobe, da vam ga ne bo treba peljati k veterinarju.

Pravilna nega zob pri psih

Pogosteje psu čistite zobe, manj zobnega kamna se mu bo nabralo na zobeh. To pomeni, da je dnevna nega zob pri psih najboljši predpogoj za zdrave pasje zobe.

Za zdrave zobe upoštevajte naslednje napotke o pravilni negi zob:

Čiščenje zob

Redno čistite zobe svojega psa s pomočjo zobne krtače za pse. S krtačo lahko preprosto odstranite večje ostanke hrane. Posebna pasta za pse lahko pomaga zakriti neprijeten zadah, poleg tega pa bo ščetkanje veliko bolj prijetno in okusno. Če psa po ščetkanju nagradite, se lahko hitro navadi na to opravilo.

Izdelke za nego zob najdete v naši spletni trgovini zoohit.

Pedigree DentaStix™

Študije so pokazale, da je že ena palčka DentaStix™ na dan dovolj za preprečevanje nastanka zobnega kamna. Zaradi posebne strukture v obliki črke X lahko palčke DentaStix™ dosežejo tudi težko dostopna mesta, ki jih s ščetko morda ne boste mogli doseči. Palčke lahko zmanjšajo zobni kamen do 80 %. Ne vsebujejo sladkorja, umetnih barvil in arom ter so brez maščob. Ker palčke ne vsebujejo veliko energije, vam dnevne količine hrane za vašega psa ne bo treba znatno spreminjati.

Packung von Dentasticx Daily Fresh

Pedigree Dentastix Fresh dnevna svežina

  • Edinstvena oblika črke X
  • Kombinacija posebne teksture in aktivnih sestavin
  • Evkaliptus in izvleček zelenega čaja za svež zadah

Redni zobozdravstveni pregledi

Ustrezna nega ob pri psih še ne pomeni, da bo pes brez zobnega kamna. Če se vaš pes nagiba k zobnemu kamnu, potem vam priporočamo, da ga redno vozite na preglede k veterinarju.

Viri:
Kortegaard HA, Erikksen T and Baelum V. (2008) Periodontal disease in research beagle dogs – an epidemiological study. Journal of Small Animal Practice 49
https://www.netdoktor.de/symptome/zahnstein/
https://tierarzt-schoenfliess.de/ratgeber/


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Izobrazbo živinozdravnice sem pridobila na univerzi Justus Liebig v Giessenu, kjer sem pridobivala izkušnje na različnih področjih veterine kot so oskrba in zdravje drobnice, velikih živali, eksotičnih živali, kot tudi farmakologija, patologija in higiena hrane. Ob veterinarskem delu se ukvarjam tudi z lastno znanstveno disertacijo s ciljem boljše zaščite živali pred bakterijskimi patogeni. Poleg svojega veterinarskega znanja delim tudi lastne izkušnje kot lastnica psa in lahko razumem ter razjasnim morebitne strahove, težave ter druga pomembna vprašanja o zdravju živali.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
9 min

Gonitev pri psički

Gonitev pri psički je povsem naravni proces, ki ga doživi vsaka psička. Odkrijte podrobnosti tega cikla in kako se nanj pripraviti.