Kožne bolezni pri psih This article is verified by a vet

Kožne bolezni pri psih

Močno pordela koža in izpadajoča dlaka sta lahko prva znaka resnih kožnih bolezni.

Ste pri svojem psu odkrili prhljaj ali se vaš pes vse pogosteje praska? Potem je čas, da mu natančneje pregledate kožo! V našem članku si preberite, katere so pogostejše kožne bolezni pri psih in kako lahko poskrbite za kožo svojega štirinožnega prijatelja.

Pravilna nega za kožo psa

Stanje pasje kože je odvisno od številnih različnih dejavnikov, na primer od izbira pasje hrane in vzgoje psa:

Zakaj je ustrezna hrana pomembna, ko govorimo o kožnih boleznih?

Esencialne aminokisline in esencialne maščobne kisline, kot je linolna kislina, so z razlogom esencialne. Ker jih pes ne more tvoriti sam, jih mora prejeti na drug način. Le tako lahko oskrbi svojo kožo in druge organe z vitalnimi hranili. Če jih zaužije s hrano, mu pomagajo vzdrževati mišično maso in pridobivati energijo.

Zato bodite pozorni na dodatke v suhi ali mokri hrani. Omega-3 in -6 maščobne kisline so dragocen vir za pasjo dlako, še posebej v hladno stiskani obliki.

Če psa hranite z metodo BARF, morate sami preračunati potrebe po hranilih za svojega psa. V nasprotnem primeru lahko simptomi pomanjkanja ali prevelikega zaužitega odmerka povzročijo hude spremembe na koži in v najslabšem primeru prizadenejo tudi druge organe.

V kolikor vaš pes že trpi za kožnimi boleznimi, mu lahko ponudite posebno hrano s sestavinami, ki oskrbujejo kožo. Te so še posebej bogate z esencialnimi maščobnimi kislinami!

Primerno hrano za pse s kožnimi obolenji lahko najdete v naši spletni trgovini.

Kakšen vpliv imajo življenjske razmere?

Če je vaš pes na splošno dobrega zdravja, je tudi njegova koža zdrava. Da bi zmanjšali tveganje za kožne bolezni pri psih, morate psu poleg ustrezne prehrane ponuditi tudi ustrezne življenjske pogoje.

Sem spada tudi krtačenje dlake po sprehodu, s čimer razvozlate zavozlane dlake. Če je umazanija trdovratna, jo lahko iz dlake odstranite s pomočjo posebnih pasjih šamponov.

Poleg tega sta za zdravo kožo psa nujna zadostna telesna vadba in učinkovita preventiva proti zajedavcem. Za več informacij o različnih izdelkih proti zajedavcem, kot so ovratnice, tablete ali kapljice Spot-On, se obrnite na veterinarja.

Najpogostejše kožne bolezni pri psih

Koža je največji pasji organ. Ker nanjo vplivajo prehrana in raznoliki hormoni, obstajajo številne bolezni, ki vplivajo na zdravje kože.

Za boljši pregled kožnih bolezni pri psih smo v spodnji tabeli zbrali najpogostejše kožne bolezni in jih razdelili na nalezljive in nenalezljive sprožilce:

Infekcijski vzroki

Neinfekcijski vzroki

Okužba z zajedavci: Pršice (npr. jesenska pršica, ušesna pršica, plenilska pršica, demodikoza), klopi, bolhe, uši, dirofilarije, lišmanijaza Hormonske motnje: Hipotiroidizem (hipotiroidizem), slabo delujoča nadledvična žleza (Cushingov sindrom)
Bakterijske okužbe: najpogosteje bakterija staphylococcus pseudointermedius Tumorji: Skvamocelični karcinom, tumor mastocitov, limfosarkom, melanom
Kožne glive: Malassezia dermatitis, trihofitoza, sporotrihoza Poškodbe: odprte rane, modrice, ugrizi, tujki
Virusne bolezni: Pasji papilomavirusi, prah (Canines Distemper Virus) Avtoimunske bolezni: Pemphigus foliaceus, eritematozni lupus,
Podhranjenost in slaba nega kože

Zgoraj navedeni vzroki običajno privedejo do vnetja kože. To lahko na primer opazimo pri alergijah. Pse lahko še posebej prizadenejo bolšja slina, alergije na hrano ali alergije na okolje (atopijski dermatitis).

Ravno nasprotno je pri hormonskih boleznih, kjer je bolj verjetno, da dlaka prične simetrično izpadati ali pa postane v celoti tanjša.

Kožne bolezni pri psih © backiris / stock.adobe.com
Izpadanje dlake in luskasto kožo lahko običajno hitro prepoznamo.

Simptomi: Prepoznajte prve znake za kožne bolezni pri psih

Psi kažejo različne klinične znake, odvisno od osnovne bolezni. Prav tako se razlikuje trajanje simptomov. Medtem ko hormonske bolezni običajno vodijo do kroničnih (dolgotrajnih) simptomov, je bakterijska okužba kože bolj akutna (nenadna).

Najpogostejši simptomi kožne bolezni pri psih so naslednji:

  • Izpadanje dlake (alopecija) ali redčenje dlake
  • Vnetje kože (dermatitis): Koža nabrekne, pordeči in postane topla. Če so prisotne bakterije, se pogosto izloča tudi gnoj. V kolikor bakterijsko vnetje kapsulira, nastane okrogel absces.
  • Nastanek vnetljivih žarišč, ki se večkrat pojavijo
  • Zadebelitev kože (keratoza)
  • Praskanje in grizenje predelov kože
  • Nastanek prhljaja

Funkcije kože: Zakaj je koža tako pomembna?

Koža je za psa življenjsko pomembna. Zato se morate čim prej posvetiti vsakršnim težavam s kožo pri vašem psu. Pasja koža je sestavljena iz treh različnih celičnih plasti in prevzema pomembne telesne funkcije:

Zgornja koža (povrhnjica) tvori najvišjo zaščitno plast. Sestavljena je iz poroženelih celic, ki so zložene v več plasteh. Počasi se te celice obnavljajo, tako da se zgornje celice olupijo kot luske.

Srednja plast kože je usnjica (dermis ali corium), ki koži daje obliko. V glavnem je sestavljena iz tesnega vezivnega tkiva, krvnih žil in lojnic. Slednje kožo mažejo in jo zaščitijo pred zunanjimi vplivi.

Podkožje (subcutis) je sestavljeno iz maščob in krvnih žil. Psu služi kot zaloga energije in ga v hladnih dneh ogreje. Ker se lahko v podkožju shranijo tudi velike količine vode, je koža pomembna za ohranjanje vodnega ravnovesja pri psih.

Viri:

https://www.tierheilpraktiker.de/

https://www.netdoktor.de/anatomie/haut/


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Izobrazbo živinozdravnice sem pridobila na univerzi Justus Liebig v Giessenu, kjer sem pridobivala izkušnje na različnih področjih veterine kot so oskrba in zdravje drobnice, velikih živali, eksotičnih živali, kot tudi farmakologija, patologija in higiena hrane. Ob veterinarskem delu se ukvarjam tudi z lastno znanstveno disertacijo s ciljem boljše zaščite živali pred bakterijskimi patogeni. Poleg svojega veterinarskega znanja delim tudi lastne izkušnje kot lastnica psa in lahko razumem ter razjasnim morebitne strahove, težave ter druga pomembna vprašanja o zdravju živali.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
9 min

Gonitev pri psički

Gonitev pri psički je povsem naravni proces, ki ga doživi vsaka psička. Odkrijte podrobnosti tega cikla in kako se nanj pripraviti.