Depresija pri psih

Depresija pri psih

Dolgčas in utrujenost sta tipična znaka depresije pri psih.

Psi so znani po tem, da so vedno veseli in človekovi najboljši prijatelji. Kaj pa, če veselje izgine in vaš štirinožni prijatelj postane depresiven? Najpomembnejše informacije o temi depresija pri psih lahko najdete v tem članku.

Simptomi: Kakšni so znaki depresije pri psih?

Depresija pri psih se lahko pojavi nenadoma ali postopoma. Prizadeti psi pogosto trpijo za duševno boleznijo več mesecev, če lastniki ne prepoznajo in zdravijo vzrokov v zgodnji fazi.

V depresivnih fazah vaš štirinožec, ki je sicer poln življenja, postane brezvoljen in žalosten. Spodaj so tipični simptomi, da je vaš pes depresiven:

  • Manj jé.
  • Spi več kot običajno.
  • Ne odziva se na pozive za igranje.
  • Psa morate zelo motivirati, da gre na sprehod.
  • Med sprehodom vam sledi in se ne zmeni za druge živali ali ljudi.
  • Noče, da bi ga veliko božali.
Depresija pri psih © velimir / stock.adobe.com
Depresija pri psih se lahko kaže tudi tako, da vaš pes nima teka.

Diagnoza: Kako prepoznamo depresijo pri psih?

Samo veterinar lahko ugotovi, ali je vaš pes dejansko depresiven ali pa se je njegovo vedenje spremenilo zaradi resne bolezni.

Najprej vas bo vprašal, ali se je pred kratkim zgodilo kaj, kar bi lahko vplivalo na psiho vašega psa. To vključuje na primer, ali se je pred kratkim k vam preselil drug pes ali pa ste se sami preselili v novo stanovanje.

Če skupaj ne najdete dogodka, ki bi pri vašem psu lahko povzročil depresijo, bo veterinar pregledal njegovo čisto fizično zdravje. To je pomembno, saj lahko bolečina ali povišana telesna temperatura povzročita, da vaš pes noče ničesar jesti in hoče veliko spati.

Terapija: Kako zdravimo depresijo pri psih?

Da bo vaš pes spet poln veselja do življenja, morate imeti veliko potrpljenja. Za depresijo ni posebnega zdravila. Samo psihotropna zdravila lahko pomagajo ublažiti simptome duševne bolezni. Vendar pa je za ta zdravila potreben recept in ga mora izdati veterinar.

Preden psa zdravite z zdravili, poskusite depresijo obvladati s pomočjo usposobljenega trenerja psov ali pasjega psihologa, zelo natančno preveri, kako skrbite za svojega psa in kaj bi lahko izboljšali ter analizira, kako ravnate s svojim psom in ali bi psa morali bolj fizično ali psihično izzivati.

Vzroki: Kakšni so sprožitelji depresije pri psih?

Depresija pri psih se izraža podobno kot pri ljudeh s splošno depresivnim razpoloženjem. Primeri možnih sprožilcev vključujejo naslednje dogodke:

Selitev

Tudi vaš pes se bo sčasoma navadil na okolico in jo imel za svoj teritorij. Če se preselite, lahko selitev v nov dom zmede navade vašega psa in pri njem povzroči veliko stresa.

Žalost

Vaš pes vidi vašo družino kot hierarhijo. Poleg tega je vsak družinski član družbeni partner vašega štirinožnega prijatelja.

Ko družinski član umre ali izgine za dlje časa zaradi potovanja ali selitve, lahko pes občuti močno žalost. V hudih primerih lahko to povzroči, da bo vaš pes pokazal depresivno vedenje.

Nova žival ali družinski član

Poleg izgube družinskega člana lahko na psiho vašega psa vpliva tudi na novo priseljen pes ali dojenček. Zato pred nakupom katere koli živali premislite, ali je vaš pes pripravljen na to spremembo in ali zmore prenašati drugega psa v gospodinjstvu.

Nepravilna vzgoja

Pomembno je, da psa vzgajate vrsti primerno. Poleg uravnotežene prehrane to pomeni tudi, da svojemu psu ponudite potrebno telesno in duševno zaposlitev:

Večkrat na dan ga sprehajajte in v vsakdanje življenje vključiti miselne izzive. Skrijte priboljške ali se preizkusite v zabavnem pasjem športu. Depresija pri psih se lahko razvije, če psa premalo izzivamo.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
9 min

Gonitev pri psički

Gonitev pri psički je povsem naravni proces, ki ga doživi vsaka psička. Odkrijte podrobnosti tega cikla in kako se nanj pripraviti.
3 min

Menjava zob pri psih

Tako kot ljudje tudi psi enkrat v življenju zamenjajo svoje mlečne zobe za stalne. Kako pa poteka menjava zob pri psih? Kako lahko pomagamo?