Fitnes za pse: Tako do idealne telesne teže

Fitnes za pse

Ko pes preveč tehta, postane počasen in tako vstopi v začaran krog, ki pa ga lahko prekinete z različnimi vajami.

Tudi pri naših ljubljenčkih gre ljubezen skozi želodec. Toda to se pogosto konča s prekomerno težo. Z vašo pomočjo in nežnim vadbenim programom se bo vaš pes znebil odvečne teže, postal fit in se lahko znova neovirano gibal. Pokazali vam bomo kako deluje fitnes za pse in navedli nekaj vaj, ki so lahko koristne tako za vašega psa kot za vas.

S primernimi športnimi vajami do idealne teže

Obstaja veliko dobrih razlogov, da naš pes shujša. Navsezadnje hočemo za svojega psa le najboljše in si želimo, da bo dolgo časa ostal fit in zdrav. Na srečo je hujšanje pri psih veliko lažje, kot si predstavljajo številni lastniki.

Če je vaš pes predebel in ste z veterinarjem določili vzrok, ste že postavili temelje za zdravo hujšanje. Zdaj lahko izberete ustrezno shujševalno strategijo in oblikujete fitnes za pse.

Je moj pes predebel? Izvedite tukaj!

Pomembno je, da psu prilagodimo vrsto hrane in tudi raven aktivnosti. Tako kot je za hujšanje pomembna ustrezna hrana, je pomembno tudi kobacanje, igranje in tekanje.

Pri veterinarju se pozanimajte, na kaj morate biti pozorno pri telovadbi s psom, da mu pomagate razbremeniti in zaščititi sklepe.

Najboljše nasvete za hujšanje za vašega psa najdete v našem spletnem magazinu zoohit.

5 vaj za vas in vašega psa

Če je pes zdrav, lahko začnete z vajami. Spodnje vaje bodo vašemu psu pomagale shujšati in izboljšati dobro počutje (vaje lahko koristijo tudi vam).

1. Pojdite na sprehod

Preprosto, toda učinkovito

Pes s prekomerno težo je običajno bolj počasen kot pa pes z normalno težo. Večja teža namreč oteži že preproste gibe. Dejavnosti, kot je skakanje, lahko poškodujejo sklepe psa, namesto da bi spodbujale njegovo zdravje.

Preprost, toda nežen hujšanja pri psih je reden sprehod. Sprehode lahko obogatite tako, da včasih izberete drugo smer poti ali pa se na pot podate v družbi drugih psov.

Če dodate nekaj športnih dejavnosti ali včasih stopite malce hitreje po poti, lahko sprehod spremenite v pravi fitnes za pse. Pes skoraj ne bo opazil, da je športni aktiven. Med sprehodom vadite splošne ukaze, kot je na primer Sedi, in tako nežno pokurite kalorije ter okrepite mišice svojega psa.

2. Gibalne vaje

Fit na poti in doma

Če je vaš pes že malce shujšal, ga lahko vedno bolj izzivate z različnimi gibalnimi vajami. Med sprehodom mu pustite, da spleza čez podrti hlod, preskakuje majhne jarke ali pa ga zaposlite s pasjo igračo.

Za sprehod uporabljajte eno posebno igračo, da ne bo prehitro izgubila svojega časa in se je bo pes vedno znova veselil.

Tudi v stanovanju lahko poskrbite, da se bo pes dovolj gibal: Igračo mu lahko na primer skrijete nekje v stanovanju ali na vrtu, da jo poišče. Fitnes za pse lahko izvajate tako rekoč povsod.

3. Fitnes s psom

Skupaj do cilja

Telovadba v skupini ni zabavna samo za nas; tudi psi postanejo bolj aktivni, če se lahko igrajo z drugim psom ali če ga k hujšanju spodbujate tudi vi kot lastnik.

Kaj pravite na pasjo jogo? Ali na telovadbo na prostem, v katero aktivno vključite svojega psa? Tako ne bo hujšal samo vaš pes, temveč si boste izboljšali kondicijo tudi vi, hkrati pa boste krepili vez med vami in vašim psom.

Vključite svojega psa tako, da kombinirate gibalna zaporedja vaj z ukazi: Ko med počepom upognete kolena, ukažite psu, naj se usede.

fitnes za pse © tatomm / stock.adobe.com
Pes se bo še bolj zabaval, če lahko trenira skupaj u vami.

4. Plavanje

Uporabite zakone fizike

Nekatere pasme psov se v vodi počutijo naravnost blaženo. Če je vaš pes eden izmed takih, lahko to pridno izrabite.

Pri plavanju bodo zakoni fizike na strani vašega psa: Zaradi vzgona vode je telo psa pri plavanju veliko lažje kot na kopnem. Zato se mu bo ta šport zdel še posebej prijeten. S plavajočo igračo pa bo trening v vodi neverjetno zabaven.

5. Tek in kolesarjenje s psom

Za strokovnjake

Če se sami veliko ukvarjate s športom in je vaš pes navajen na malce več gibanja, ga lahko vzamete s seboj na kolesarjenje ali tek. Na tak način lahko vaš pes pokuri veliko kalorij. Seveda je ta šport namenjen samo za zdravega psa, vendar ga vseeno počasi navadite nanj.

Upoštevajte tudi, da niso vse pasme psov primerne za hitrejše športe, saj imajo na primer zelo kratke noge ali preveč kompaktno postavo.

Atletsko zgrajeni psi z malce preveliko telesno težo jim lahko ta šport zelo pomaga. Vaš veterinar vam bo z veseljem svetoval, ali so napredni pasji športi, kot sta tek ali gibčnost, primerni za hujšanje za vašega psa.

Nasvet: Če vaš pes še ni v dobri kondiciji ali ima težave s sklepi, je morda zanj bolj primeren degility. To je šport, pri katerem mora pes čim bolj pravilno izvesti vaje, čas pa pri tem ne igra nobene vloge.

Fitnes za pse: Nasveti za stopnjevanje vaj

Če mora vaš pes shujšati, sta zabava in varnost ključ do uspeha. Da boste s svojim psom zares uživali v treningu, upoštevajte naslednje nasvete:

  • S treningom začnite postopoma in počasi povečujte količino ter intenzivnost vaj.
  • Pri aktivnostih na prostem vas mora pes dobro poslušati in izvajati vse glavne ukaze.
  • Pred treningom dobro ogrejte psa (npr. s sprehodom) in mu privoščite dovolj odmorov. Med treningom in zlasti po njem mu ponudite dovolj vode.
  • Vaje prilagodite vremenu in poskrbite, da se bo pes poleti lahko ohladil.
  • Obstaja mnogo športnih vaj za pse, s katerimi lahko povečate aktivnost svojega psa. Fitnes za pse naj ustreza zmogljivostim in telesni zgradbi vašega psa.

Fitnes za pse: Najpomembnejši nasvet

Najpomembneje je, da se zabavate! S pozitivnim pristopom k treningu boste psa motivirali, da se vam pridruži in hkrati poskrbeli, da se bo v pasjem športu zabaval.

S pravimi vajami, rahločutnostjo in potrpežljivostjo boste kmalu dosegli prve rezultate. Ko vadba postane rutina, se boste v pasjem športu čedalje bolj zabavali, tako vi kot vaš pes.

Vir:

https://www.tieraerzteverband.de/smile/smile-tiergesundheit/hund/aktivprogramm-fuer-hunde.php


Sabrina Quente
Profilbild von zooplus Magazin Autorin Sabrina Quente

Živali me spremljajo odkar pomnim – težko najdem fotografijo iz otroštva, kjer nimam papagaja na glavi ali mačke v naročju. Že več kot deset let kot urednica pišem o različnih temah – od zdravstvenega zavarovanja do življenja z mačko. Moj navdih za mnoge članke je moja mačka Mimi, ki je vedno ob meni in točno ve, kdaj je čas za odmor od pisanja.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
2 min

Agility za pse

Ste se naveličali vedno istih sprehodov? Si želite novih dogodivščin s svojim kosmatincem? Potem je agility za pse prava stvar za vas!
2 min

Kolesarjenje s psom

Kaj je lepšega kot v toplem poletnem dnevu prijetna tura s kolesom v naravo? In s štirinožnim ljubljenčkom je lahko še posebno zabavna! Kot ponavadi teče pes ob kolesu, kaj pa morate upoštevati, da bo kolesarjenje s psom še posebno zabavno in predvsem varno? Berite naprej.

4 min

Tek s psom: Canicross

Tek s psom ali Canicross je športna dejavnost, pri kateri s svojim psom pretečete določeno pot. Kako pa dejansko zgleda takšen tek? Se moramo nanj posebej pripraviti in rabimo kakšno posebno opremo?