Prijatelja za vedno: od mačjega mladička do seniorčka

Zdrave mačke v povprečju živijo od 15 do 19 let. Dolgo življenjsko obdobje, polno srečnih trenutkov. Seveda pa mačje življenje prinaša tudi izzive. Glede na življenjsko obdobje v katerem se nahaja, ima vaša mačka zelo različne potrebe.

Več ko boste vedeli o življenjskih obdobjih mačjega življenja in željah vaše žametne tačke, lažje boste svoji ljubljenki omogočili srečno in zdravo mačje življenje. zoohit vas skozi vzpone in padce mačjega življenja spremlja z nasveti in strokovnim znanjem.

Mačji mladiček
Odrasla mačka
Mačji seniorček
Življenjska obdobja psa
Popolni prigrizki za vsako življenjsko obdobje vaše mačke po posebni ceni

Razburljivi tedni za mačke in njihove lastnike: faza mačjih mladičev

Življenjsko obdobje: mačji mladiček

Zdrava rast mačk vključuje zdravo in primerno prehrano za mačje mladičke po obdobju dojenja. Da bi zagotovili blag prehod iz materinega mleka na hrano za mladičke, mladičku ponudimo številne majhne obroke, preden preidemo na dva glavna obroka in več majhnih obrokov od sedmega meseca starosti dalje.

Prehranske potrebe so odvisne od pasme, starosti in temperamenta vašega mačjega mladička. Da se mladiček ne bi navadil le na eno vrsto hrane, mu ponudite različno mokro in suho hrano.

Razvoj: v šestih fazah od mladička do odraslega tigrčka

Mačje telo gre v prvem letu življenja skozi naslednje faze razvoja:

1. faza: Mladič odpre oči, vendar še vedno potrebuje mamino bližino.

2. faza: V prvih tednih je značilno spanje, rast in razvoj mlečnih zob.

3. faza: Po enem mesecu mladiček shodi in začne sprejemati gosto hrano.

4. faza: Mladički enakomerno rastejo do šestega meseca in v tem času zamenjajo zobe.

5. faza: Po približno sedmih mesecih so samci spolno zreli, samice spolno dozorijo nekoliko kasneje.

6. faza: Po približno enem letu je rast končana in vaša mačka je odrasla.

Značaj: v prvem letu se mladički učijo za vse življenje

Poleg telesnih sprememb se pri mačjih mladičkih v prvem letu življenja močno spremeni tudi njihov značaj. Mačke se od matere in skupaj s svojimi sorojenci naučijo pomembnih osnov, kot sta nega in lov. Za ostale vidike socializacije pa poskrbite vi, ko se mačka k vam preseli.

Da bo mačka lahko sproščeno spoznala svoj nov dom in se v miru navadila na vsakodnevno rutino, ji ponudite prostor za umik in bodite potrpežljivi. Na podoben način lahko socializirate tudi starejše mačke. 

Skrb za mačko in vzgoja: nasveti za sproščeno sobivanje

Mlada mačka ima visoke zahteve glede svojega doma. Poleg prostora za umik potrebuje vsaj še naslednjo osnovno opremo:

V gospodinjstvu, ki je primerno za mačke, ne sme biti nobenih nevarnosti, kot so strupene rastline ali okna brez zaščite pred padcem. Po drugi strani pa nam ne sme manjkati potrpežljivosti in razumevanja.

Ko mačko navajate na mačje stranišče ali ji postavljate meje, si zapomnite naslednje: pohvala velja več kot kazen – tudi če je to še posebej težko razumeti med mačjo puberteto. Zraven vzgoje, ki vam jo lahko poenostavi na primer trening s klikerji, ne smemo pozabiti tudi na igro.

 • Hrana
 • Osnovna oprema
 • Vzgoja
 • Razvoj
 • Zdravje & nega

Vrsti primerna oskrba in nega odraslih mačk

Življenjsko obdobje: odrasla mačka

Odrasla mačka potrebuje približno 300 gramov mokre hrane na dan. Vendar to je le okvirno priporočilo, ki se ga mora prilagoditi glede na starost, težo in stopnjo aktivnosti vaše mačke. Na primer, zunanje mačke pogosto potrebujejo več energije kot notranje mačke.

Z nasveti, ki jih najdete v našem zoohit magazinu lahko zlahka določite pravo količino hrane za svojo ljubljenko. Če je vaša mačka kastrirana, veljajo posebna pravila. Hrana za kastrirane mačke mora vsebovati veliko vitaminov in hranilnih snovi, ne sme pa vsebovati preveč kalorij.

Tako bo vaša odrasla mačka ostala fit

Želite čim dlje uživati s svojo mačko? Potem so zadostna aktivnost za telo in duha, ljubeča nega in pravilno hranjenje temelji za dolgo in srečno mačje življenje.

Med prvim in sedmim letom starosti so mačke na vrhuncu življenja. To fazo izkoristite za odkrivanje različnih mačjih športov. Nato se sprostite s skupnim ritualom nege in krtačenja, da okrepite vez s svojo žametno tačko.

Pravilna skrb in vzgoja odraslih mačk

Če ste svojo mačko sprejeli v svoj dom že kot mladička, potem vam ne bo potrebno uvesti velikih sprememb glede skrbi in vzgoje vaše ljubljenke. Mačke so bitja navade in ne marajo sprememb.

Če pa pride do večje spremembe, kot je selitev, ali če morate nenadoma prevzgojiti svojo zunanjo mačko v hišno mačko, potem se teh izzivov lotite s potrpežljivostjo in razumevanjem.

 • Hrana
 • Osnovna oprema
 • Trening & vzgoja
 • Razvoj
 • Zdravje & nega

Hišni tigerček v starejših letih: nasveti za sproščeno starost

Življenjsko obdobje: mačji seniorček

Po izpolnjenem mačjem življenju, polnem objemov in sprehodov po soseski ali stanovanju, se počutijo naši hišni tigrčki vedno bolj udobno. Z nekaj spremembami lahko svoji mački omogočite čudovito mačjo upokojitev.

Kdaj velja mačka za "starejšo"?

Mačka med staranjem postane mirnejša in več časa prespi. Pri desetih letih začne starost puščati svoje sledi, tako vizualno kot zdravstveno.

Takoj ko se pojavijo prvi znaki staranja, je čas, da vsakdanje življenje prilagodimo posebnim zahtevam starejše mačke. 

Telesne in značajske spremembe pri starejših hišnih mačkah

Na podlagi spodnjih znakov lahko ugotovite, ali se vaša mačka stara:

 • Mačka dobi svojo prvo sivo dlako.
 • Dlaka postaja manj mehka in se hitreje zavozla, nega pa postaja vse težja.
 • Drža ni več tako elegantna kot pri mlajši mački.
 • Spremeni se vedenje pri prehranjevanju in pitju.
 • Poslabšajo se spomin in čutila. Posledično starejše mačke včasih pozabijo na svojo čistočo ali se naokrog potikajo nekoliko zmedene.

Starajo se tudi sklepi in um vaše mačke. Če zgodaj odkrijemo artritis, artrozo ali demenco, lahko simptome pogosto dobro omilimo. Če je vaša mačka brez teh simptomov, lahko preprečite različne znake staranja s telesno in duševno pripravljenostjo.

Zdrava prehrana za starejše mačke

Kakovostna hrana za starejše mačke bo vaši mački pomagala še dolgo časa ostati zdrava in aktivna.

Mačja hrana za starejše mačke mora biti:

 • preprosta za žvečenje,
 • prilagojena vse manjšim potrebam po energiji,
 • visoke kakovosti,
 • lahko prebavljiva,
 • brez umetnih sestavin.

Kronično bolne mačke pa potrebujejo poseben načrt hranjenja, ki ga najbolje sestavite s pomočjo veterinarja.

Tako poteka starosti primerna vzgoja starejših mačk

Starejše mačke potrebujejo predvsem eno stvar: razumevanje. Nove muhe ali včasih kakšen madež urina na parketu so preprosto del staranja mačke.

Svoji starejši mački ponudite mačje stranišče z nizkim vstopom, pripomoček za plezanje na kavč, tople in tihe votline za umik ter dvignjeno posodo za hrano – vaša mačka bo začutila, kako zelo jo imate radi in se bo lahko do konca življenja imela z vami lepo. 

 • Hrana
 • Osnovna oprema
 • Vzgoja
 • Razvoj
 • Zdravje & nega

Concept for Life
Concept for Life Veterinary Diet
Cosma
Feringa
Greenwoods
Purizon
Smilla
Wild Freedom