Življenje psa po koronavirusu

Življenje psov po koronavirusu

Med karanteno koronavirusa so številni lastniki psov doma preživeli več časa kot običajno in od doma tudi delali. Zdaj pa se omejitve gibanja počasi sproščajo. Počasi bo treba spet v pisarno, popoldan pa v kino namesto na domač kavč. Nekateri psi se bodo težko navadili na dejstvo, da je njihov lastnik pogosto od doma. Preberite naše nasvete o tem, kakšno je lahko vsakdanje življenje psa po koronavirusu.

Zakaj je mnogim psom hudo v času po koronavirusu?

Psi radi preživljajo čas s svojim krdelom – in to krdelo ste prav vi! Med pandemijo koronavirusa je večina ljudi čas preživljala doma. Otroci so se učili doma za jedilno mizo, starši so delali od doma, nakupi pa so potekali preko spleta. Odpovedane so bile tudi dejavnosti, kot so izleti v muzej ali kino. To je bil popoln čas za naše štirinožce! Večina psov se je navadila, da je njihov lastnik ves čas v bližini. Zato je toliko težje, ko se vse to nenadoma spremeni. Takšen izziv pa ne predstavlja samo pandemija koronavirusa; do takšne situacije lahko pride tudi po dolgotrajni bolezni ali drugih spremembah, kot je na primer ločitev v zakonu.

Kako lahko prepoznam, ali moj pes trpi zaradi ločitvene tesnobe?

Nekateri psi, ki nočejo ostati sami, bodo veliko lajali, ko njihovega lastnika ne bo doma – nekateri bodo celo zavijali kot volkovi. Zato ni nič čudnega, ko se glede tega pritožijo naši sosedi. Včasih pa psi opustošijo celotno stanovanje, da bi na ta način zmanjšali svoj stres. Spet drugi psi trpijo potiho. Več ur zapored strmijo v vhodna vrata, ne da bi se premaknili za milimeter. Čeprav na zunaj delujejo mirno, pa jim srce hitro bije in so včasih tudi zadihani. Šele ko se vrne njihov lastnik, se na smrt utrujeni odpravijo v posteljo. Če mislite, da vaš pes spada v to kategorijo, vam priporočamo nakup kamere za hišne ljubljenčke. Tako lahko preko pametnega telefona vidite, kaj vse počne vaš štirinožec, ko ste zdoma.

Kako preprečiti ločitveno tesnobo po karanteni

Če ste med karanteno upoštevali previdnostne ukrepe, bo prehod na življenje psa po koronavirusu morda lažji. Osebe, ki so ves čas bile doma s svojim psom in dom zapustile samo zaradi kratkega sprehoda, so se s psom tudi več ukvarjale. S tem ni nič narobe! S psom lahko vadite nove trike, jih naučite poslušnosti ali pa se preprosto sprostite na kavču. Kljub temu pa si določite čas, ko bo vaš pes ostal sam. Ta čas lahko izkoristite za temeljito čiščenje kleti ali shrambe, medtem pa naj pes ostane v stanovanju. Sprostite se v topli kopeli – seveda brez psa. Prav tako pa se za psa ne zmenite, če vas ves čas prosi, da se z njim igrate. Mora se naučiti, da se ne vrti vse okrog njega. Smiselno ga je tudi navaditi na samoto. Čeprav vaš pes s tem nikoli ni imel težav, vam ne bo škodilo, če to malce potrenirate.

Psa navadite, da ostane sam

Se veselite konca karantene, vendar se vaš pes boji samote? Še zlasti mlade pse morate počasi navaditi na ta prehod. Najboljši način za to je, da ne vzpostavite nobenih ustaljenih obredov, ki jih lahko pes povezuje s tem, da ga boste zapustili. Žvenketanje ključev ali obuvanje določenih čevljev lahko psa namreč prestraši in ta strah bo povezoval s samoto. Tovrstne dražljaje trenirajte vsak dan, vendar stanovanja nikoli ne zapustite: Oblecite si plašč, vzemite ključe in se usedite na kavč. Ali pa obratno: stanovanje zapustite, ne da bi vzeli svoj plašč ali ključe. Tako boste preprečili situacijo, v kateri bo psa postalo strah še preden stanovanje zapustite.

Življenje psov po koronavirusu © LIGHTFIELD STUDIOS / stock.adobe.com

Kako dolgo lahko pes ostane sam?

V prvih dneh po koncu karantene velja, da psa pustite samega za kratek čas. Če ste pol dneva v službi in psa pustite samega, potem se po službi vrnite domov k njemu. Na splošno velja naslednje: Psa ne smete redno puščati samega v stanovanju več kot štiri ure na dan. Če imate dva psa oz. velik zavarovan vrt, ga lahko pustite samega šest, včasih pa tudi osem ur. Seveda je vsaka pasma različna: krdelo slednih psov lahko ostane brez lastnika dlje časa, kot pa recimo opičji pinč. Psa počasi navadite, da ostane sam doma: začnite z dvema minutama, časovno obdobje pa počasi podaljšujte. Tudi v tem primeru vam lahko pomaga skrita kamera. V najboljšem primeru se boste vrnili, ko je pes (še vedno) sproščen.

Na kaj moramo biti pozorni pri mladičih v času po koronavirusu?

Pri mladičih je faza odraščanja in učenja še posebej pomembna: odraščajoči mladiči se v prvih tednih življenja naučijo ogromno novih stvari. Sem spadajo na primer ure igranja, sprehod in tudi obisk kavarne ali prečkanje prehoda za pešče.  Če ste pred karanteno ali med njo posvojili mladiča, potem vaš nov spremljevalec ni imel možnost odkriti veliko novih stvari. Če želite, da vaš mladič spozna tudi druge pse, potem vam priporočamo, da ga odpeljete v šolo za pse. Svojega psa čim prej vključite v življenje zunaj karantene. Če imate težave, se lahko obrnete na dreserja psov. Podobno velja, če ste pred karanteno ali med njo posvojili odraslega psa: vzemite si čas, da se pes navadi na novo okolje.

Po potrebi najemite pasjo varuško ali poiščite pasji hotel

Se vaš nov pes ne more spoprijeti s samoto? Pomoč lahko poiščete v pasjem hotelu ali pri pasji varuški. Tako boste našli dobro rešitev, ki vam bo omogočala, da se lahko v miru osredotočite na trening. Če bo pes moral dlje časa ostati sam, medtem ko vi delate pozno v dan, se vam to lahko grdo maščuje. Rešitev za to je lahko pasji hotel. Tudi če opazite, da včasih ne morete zaposliti psa na primeren način. Prav tako vam lahko v tem prehodnem obdobju pomagajo družinski člani.

  9 nasvetov za vsakdanje življenje psa po koronavirusu:

  • vsak dan vadite odhod iz stanovanja
  • psa počasi navadite na samoto
  • ko pridete domov, psa mirno pozdravite
  • ne stecite nazaj v stanovanje, če slišite lajanje psa
  • preden greste od doma, pojdite na sprehod s psom
  • igrače s hrano lahko psa zaposlijo, medtem ko vas ni doma
  • po potrebi najemite varuško
  • mladiče čim prej povežite z drugimi psi in jih tako socializirajte
  • poskrbite za vrsti primerno zaposlitev, četudi nimate veliko časa

Vam in vašemu psu želimo veliko srečnih trenutkov – ostanite zdravi!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
3 min

Lahko psi sanjajo?

Znanstveniki so izmerili možganske valove in ugotovili, da psi med spanjem preidejo skozi več ciklov lahkega spanja, globokega spanja in faze REM – tako kot ljudje, kar pomeni, da tudi psi sanjajo.
4 min

Srečen pes: 10 glavnih znakov

Kako veste, ali je pes s svojim življenjem zadovoljen in se počuti udobno? Na kakšen način vam bo pes povedal, da je z vami srečen? Opisujemo 10 znakov, ki pomenijo, da je pes srečen.