Delo od doma s psom

Delo od doma s psom

Svet postaja vse bolj digitalni in vse več ljudi lahko dela od doma. Sem sodijo zaposleni, freelancerji in mnogi samozaposleni. Zaradi izbruha koronavirusa pa je prišlo do tega, da morajo tudi številni drugi zaposleni delati od doma. Če imate v tem primeru psa, lahko to postane tudi izziv. Z dobrim načrtom in našimi nasveti pa se bo pes v vaši domači pisarni počutil zelo dobro. Kako pa zgleda delo od doma s psom? Preberite spodnje nasvete in se z vašim štirinožcem sprostite tudi ob napornem delovnem dnevu doma!

Dober začetek za delo od doma s psom

Delate od doma in imate psa? Pa gremo ven! Pes, ki lahko teka zunaj, je zadovoljen pes. Čas, ki bi ga porabili za vožnjo na delo, izkoristite s sprehodom. Poleti pojdite na daljši sprehod zgodaj zjutraj, tako da bo odmor za kosilo krajši. Jutranji sprehod pa lahko nadomestite s kratkim tekom, seveda odvisno od vašega stanja pripravljenosti in vašega psa. Po sprehodu oz. teku naj sledi zdrav zajtrk. Svež zrak in gibanje vam omogočata, da se lažje osredotočite na svoje delo, medtem ko se bo vaš pes sprostil. To ne velja samo pri delu od doma, temveč lahko predstavlja pozitiven začetek dneva.

Udoben prostor za spanje

Kot je za vas pomemben dober pisarniški stol, je za psa pomemben prijeten in udoben prostor za počitek. Tega se bo hitro naučil, če ga boste nanj navadili. ”Ko moj lastnik dela, se lahko zabavam na svoji postelji.” Pasja votlina ali zaprt boks lahko nudita prostor za umik. Vendar je to za pisarniške pse bolj pomembno kot pa za ostale pse. Ne pozabite na udobne blazine in postelje. Če se vaš pes pogosto rad igra čuvaja, potem se zna zgoditi, da bo veliko lajal, če bo njegova postelja postavljena pri balkonskih vratih. V tem primeru vam priporočamo, da njegovo posteljo namestite na manj izpostavljeno mesto. Seveda pa ga ne prisilite, da na tistem mestu preživi ves delovni dan. Pustite mu, da koraka po stanovanju in si izbere tudi druga ležišča. Če ste zelo zavzeti z delom, mu lahko ukažete, da naj na svojem mestu mirno leži vsaj pol ure. Seveda pa tega ukaza ne pozabite preklicati.

Delo od doma s psom: Je vaša pisarna varna za psa?

Zlasti pri mladičkih in zelo igrivih psih poskrbite, da v pisarni ne bo ničesar takega, kar bi bilo nevarno za vašega psa. K temu spadajo kabli računalnika, tiskalnika in telefonov, ki pa jih lahko zaščitite s cevjo za kable. Psu že od začetka dajte vedeti, da je prostor z računalnikom prepovedano. Nevarnosti pa se lahko skrivajo tudi v košu za smeti. Pisarniški koš za smeti običajno ni zaprt, pes pa zelo hitro izvoha, če se v njem nahaja kaj zanimivega. Zato bodite pozorni na gibanje svojega psa. Če zelo rad vohlja okrog koša, v smeti ne mečite ničesar nevarnega, kar bi lahko pogoltnil. Med nevarne predmete sodijo tudi radirke, sponke za papir in lepilni trak.

Je pes primeren za fleksibilno pisarno?

Vedno več podjetij zaposlenim dovoli, da nekaj dni na teden delajo od doma. Ta prilagodljiv način dela lahko ustreza tudi psom, če ga smemo s seboj pripeljati na delo, kadar ne delamo od doma. Ali, če lahko psa odpeljemo v t. i. pasji vrtec. Psi so družbene živali in ne smejo biti sami več kot štiri ali pet ur naenkrat. Tudi v primeru, če lahko psa pripeljete s seboj v službo oz. ves čas delate od doma, pa premislite, kaj bi bilo v primeru, če bi poklic zamenjali.

Odmor za kosilo naj bo zunaj!

Delo od doma pogosto pomeni večjo prilagodljivost. Odmor za kosilo si lahko vzamete, kadar želite. Če včeraj niste bili veliko zunaj, se lahko danes do poldneva odpravite na daljši sprehod. Stanujete blizu gozda ali parka? Super! Pasji športi, kot sta lovljenje frizbijev ali prinašanje žog lahko odlično popestrijo opoldanski sprehod. Tako boste psa izzivali fizično in psihično hkrati. Če pa imate svoje dvorišče, pa se lahko seveda zabavate tam.

5-minutni treningi

Večina zaposlenih, ki dela na računalniku, pozna tiste majhne padce v produktivnosti. Namesto da bi pograbili čokoladni priboljšek ali si ogledali smešne posnetke pasjih norčij, lahko čas veliko učinkoviteje izkoristite s svojim psom: vadite majhne trike, kot sta podaja šap in kotaljenje. Vaš štirinožec ne mara trikov? Stanovanje pripravite na igro vohljanja in iskanja. Lahko pa delate na poslušnosti in ga naučite, da počaka na mestu, preden mu vržete igračo za prinašanje. Za igračko se sme zapoditi šele takrat, ko mu to ukažete. Obstaja veliko zamisli za igre, ki hkrati vključujejo tudi trening. Vaje redno menjujte med seboj.

Katere igrače za so primerne v domači pisarni?

Igranje je zabavno, hkrati pa krepi tudi vez med vami in vašim psom. Če pa delate od doma, si bo vaš pes moral najti svojo zaposlitev. Zato ga lahko razveselite z miselnimi in zaposlitvenimi igračami za pse. Spodaj je naštetih nekaj možnosti:

Pazite, da pes ne bo uničil igrač in zaužil nevarnih majhnih delov. Za pse, ki radi žvečijo, pa obstajajo žvečilni prigrizki.

Delo od doma s psom: Žvečenje pse sprošča

Mnogi psi zelo radi veliko žvečijo. Na ta način zadovoljijo svojo potrebo po žvečenju, ki jih hkrati pomirja. Zato je priporočljivo imeti vedno pri roki majhno zalogo žvečilnih izdelkov, ki jih lahko ponudite svojemu psu. Se vam čez nekaj minut začne video konferenca ali čakate naporen telefonski klic? Nekaj časa pred tem psu ponudite prigrizek za žvečenje! Primerni so na primer posušeni naravni izdelki, kot so goveja ušesa. Posušena goveja koža je na voljo v številnih različicah z raznovrstnimi dodatki in bo vašega psa zabavala dolgo časa. Primerne so tudi posebne kosti za pse ali prigrizki za nego zob. Pazite, da pes ne bo pogoltnil večjih delov v celoti. Pri določenih psih je priporočljivo, če jim ponudite dolge in debele žvečilne izdelke, ki jih pred koncem psu odvzamete. Dobro nadomestilo so igrače iz trdne naravne gume, napolnjene s prigrizki ali posebnimi pasjimi pastami.

Uprite se ljubkemu pasjemu pogledu

Ste zelo osredotočeni na delo, nato pa pes pride do vas, prinese svojo žogo in vas pogleda z velikimi očmi? Sporočilo je jasno: ”Igraj se z mano!” Če se predate, vas bo pes vse pogosteje odvračal od dela. Čeprav se zdi malce kruto, pa storite naslednje: psa pošljite nazaj na svoj prostor. Najbolje je, če psu daste vedeti, kdaj je čas za igro in trening ter kdaj ni. Dejavnosti pa vseeno načrtujte z obzirom do vašega psa, da ga boste dovolj zaposlili. Prav tako prilagodite odmore glede na veliko ali majhno potrebo vašega psa. Mladim psom dovolite, da gredo ven vsako uro ali dve. Starejši psi bodo svojo potrebo morali opraviti najkasneje po petih urah.

Vam in vašemu psu želimo veliko srečnih trenutkov v domači pisarni!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
5 min

Srečen pes: 10 glavnih znakov

Kako veste, ali je pes s svojim življenjem zadovoljen in se počuti udobno? Na kakšen način vam bo pes povedal, da je z vami srečen? Opisujemo 10 znakov, ki pomenijo, da je pes srečen.
11 min

Božič s psom: Nasveti za varno praznovanje

Polomljeni kristalni okraski, zažgan adventni venček, prevrnjeno božično drevo in težko prebavljiva praznična hrana: Božič ne prinaša določenih nevarnosti samo za nas, temveč tudi za naše štirinožne prijatelje. Pokazali vam bomo, kje tičijo nevarnosti za vašega psa, kako se jim lahko izognete in kako lahko v nujnih primerih nudite primerno pomoč. Spodaj preberite nasvete za varen božič s psom.