Vročinska kap pri psih

Vročinska kap pri psih, pes pije vodo

Psi zlasti v vročih poletnih dneh hitro utrpijo vročinsko kap.

Poleti se tako ljudje kot živali radi gibljemo na prostem. Toda v zelo vročih dneh moramo biti previdni: vročinska kap pri psih je nevaren pojav! Ogroženi so predvsem starejši psi in psi s prekomerno telesno težo, kratkonosi (brahicefali) psi in psi z gosto ali dolgo dlako ter psi s težavami s prekrvavitvijo. Načeloma pa lahko vročinsko kap utrpijo vsi psi!

Vročinska kap pri psih – kako jo prepoznati?

Vročinska kap (vročinska pireksija ali vročinska hiperpireksija) je lahko za psa tudi smrtno nevarna. Hitreje kot ukrepamo, večje so možnosti za preživetje.

Zato je še posebej pomembno, da svojega psa pozorno spremljate. Če vaš pes utrpi vročinsko kap, jo lahko prepoznate po naslednjih simptomih:

 • huda zadihanost z izvisenim jezikom,
 • plitko dihanje,
 • hiter srčni utrip,
 • temno rdeč jezik in blede sluznice,
 • steklene oči,
 • bruhanje,
 • motnje zavesti do nezavesti,
 • slinjenje,
 • tresenje in krči,
 • telesna temperatura nad 40 stopinj (nizka temperatura se lahko pojavi kasneje).

Če pri vašem psu opazite enega ali več od teh znakov vročinske kapi, morate nemudoma ukrepati. Pri telesni temperaturi 41–43 °C postane vročinska kap smrtno nevarna. Zdaj morate čim prej k veterinarju!

Prva pomoč: Kako lahko svojemu psu pomagam?

Veterinarske ordinacije ali klinike žal ni mogoče doseči v trenutku, ko pes utrpi vročinsko kap. Zato nemudoma ukrepajte na naslednji način:

 • Ostanite mirni, saj pes lahko zazna vaš stres, s čimer pa ne prispevate k izboljšanju njegovega stanja.
 • Psa takoj odnesite iz avta.
 • Psa položite na hladno in zasenčeno mesto.
 • Ponudite mu mlačno vodo.
 • Psu pustite, da sam zaide v vodo.
 • Psa počasi ohladite in ga nikakor ne polivajte z vodo! Dajte ga na vlažno brisačo, čez glavo pa mu položite vlažno krpo ter mu navlažite tace.
 • Psa ne prekrivajte z mokrimi brisačami,. saj se bo toplota v njegovem telesu le kopičila.
 • Vklopite klimatsko napravo ali odprite vsa okna. (Če je vaš avto na soncu in se je segrel, ga me izvajanjem prve pomoči pustite prižganega.)

Pomembno: Tudi če ste psa uspešno ohladili in se zdi, da ste se nevarnosti izognili, pa ga v vsakem primeru čim prej odpeljite k veterinarju. Pregrevanje lahko povzroči velike posledične poškodbe organov. Le veterinar lahko ugotovi, kakšno škodo je vročinska kap povzročila telesu, in nato ustrezno ukrepa.

Vročinska kap pri psih: Kdaj moramo k veterinarju?

Odgovor na vprašanje, kdaj morate psa v primeru vročinske kapi odpeljati k veterinarju, je preprost: vedno! Čeprav telesna temperatura vašega psa pade pod 40 stopinj, se mu lahko metabolizem hudo okvari.

Veterinar mu na podlagi tega ponudite ustrezna zdravila in infuzije. Dokler se vse vrednosti veterinarskih meritev ne vrnejo v normalno stanje, mora pes prejemati intenzivno veterinarsko oskrbo.

Kaj je vročinska kap pri psih?

Veterinarji pravijo, da vročinska kap pri psih nastopi takrat, ko se telo zaradi kopičenja toplote segreje na več kot 40 stopinj. To kopičenje toplote zmoti ravnovesje tekočin, srčno-žilni sistem in posledično druge organe psa. Lahko se pojavi akutna odpoved ledvic ali možganski edem s povezanimi posledicami. Stopnja umrljivosti pri psih s hudo vročinsko kapjo je več kot 50 odstotkov.

Vročinska kap pa ni isto kot sončarica, pri kateri gre za pregretje možganske ovojnice. V primerjavi z ljudi pa je sončarica zelo redek pojav pri psih.

Vročinska kap pri psih, pes v avtu
Temperatura v avtomobilu naraste že v nekaj minutah in tako poveča nevarnost za vročinsko kap.

Kakšni so vzroki za vročinsko kap pri psih?

Psi svojo telesno temperaturo uravnavajo predvsem s sopenjem in rahlim potenjem skozi šape. Če je temperatura okolice nižja od telesne temperature psa, mu tovrstno uravnavanje toplote običajno zadostuje. Težava pa nastane takrat, ko se temperatura okolice dvigne in se pes nima možnosti umakniti na hladnejše mesto.

Najpogostejši vzrok vročinske kapi pri psih je, ko lastniki pustijo svojega psa v avtomobilu, kjer se temperatura še posebej hitro dvigne. Hkrati v zaprtih vozilih naraste tudi vlažnost, kar ovira odvajanje toplote.

Telesna temperatura psa se na ta način hitro dvigne in je s sopenjem ne more več znižati. Hkrati pa s tem globokim dihanjem izgubi veliko tekočine in se pri tem izsuši.

Drug vzrok vročinske kapi pri psih je pretiran fizični napor pri visokih temperaturah ali v zelo majhnih zaprtih prostorih. Na primer, če se s psom poleti odpravite na kolo sredi najbolj vročega dela dneva, se lahko pes hitro pregreje in, odvisno od trajanja tovrstnega napora, utrpi vročinsko kap. Poleg tega mu lahko vroč asfalt opeče šape.

Toplota v avtomobilu se dviguje na spodnji način:

Temperatura okolice Po 5 minutah Po 10 minutah Po 30 minutah Po 60 minutah
20 ˚C 24 ˚C 27 ˚C 36 ˚C 46 ˚C
22 ˚C 26 ˚C 29 ˚C 38 ˚C 48 ˚C
24 ˚C 28 ˚C 31 ˚C 40 ˚C 50 ˚C
26 ˚C 30 ˚C 33 ˚C 42 ˚C 52 ˚C
28 ˚C 32 ˚C 35 ˚C 44 ˚C 54 ˚C
30 ˚C 34 ˚C 37 ˚C 46 ˚C 56 ˚C
32 ˚C 36 ˚C 39 ˚C 48 ˚C 58 ˚C
34 ˚C 38 ˚C 41 ˚C 50 ˚C 60 ˚C
36 ˚C 40 ˚C 43 ˚C 52 ˚C 62 ˚C

Kako lahko preprečim vročinsko kap pri psih?

Vedno poskrbite, da vaš pes ne bo predolgo prepuščen milosti oz. nemilosti vročemu soncu. Prav tako mu vedno ponudite veliko sveže pitne vode. Posebej pomembno pa je, da psa v vročih dneh nikoli ne puščajte v avtomobilu!

Poleg tega se v opoldanski vročini izogibajte fizičnim naporom in dolgim sprehodom. Namesto tega se na sprehod podajte raje zjutraj ali zvečer, ko so temperature nižje. Ohladite pa se lahko tudi na sprehodu ob potoku ali jezeru.

Vročinska kap pri psih
S temi petimi nasveti lahko svojemu psu olajšate vroče poletne dni.
Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
9 min

Gonitev pri psički

Gonitev pri psički je povsem naravni proces, ki ga doživi vsaka psička. Odkrijte podrobnosti tega cikla in kako se nanj pripraviti.