Slep pes: Na kaj moramo paziti?

slep pes

Star zlati prinašalec s kalnimi očmi.

Slep pes potrebuje veliko več vaše podpore in nege, kakor prej. Spodaj preberite, zakaj je vaš pes morda oslepel in kako skrbeti za slepega psa.

Nasveti: Tako usvojite vsakdan svojega slepega psa

Slepi psi vidijo zelo slabo ali pa sploh več ne vidijo. Zato vsak dan potrebujejo vašo pomoč. Spodaj smo zbrali sedem nasvetov, kako lahko svojemu psu pomagate čez dan in izboljšate njegovo kakovost življenja kljub slepoti:

Preprečujte hrup

Če je vaš pes slep, je morda nemirnejši od svojih vrstnikov. Zato mu izkažite pozornost tako, da se izogibate nenadnim glasnim hrupom. Prav tako se vedno oglasite, preden vstopite v sobo.

Po stanovanju razporedite posodice

Psi odlično vohajo in običajno najdejo hrano tudi slepi. Vseeno pa mu lahko pomagate, da hitreje in varneje pride do hrane ter vode, tako da v stanovanju nastavite več posodic za hrano.

Še en nasvet: Pod skledo postavite podlogo, da bo območje hranjenja čisto.

Ploska ležišča

Pasje hišice z majhnim vhodom ali pasja ležišča z visokimi robovi so lahko za slepega psa velik izziv. Zato je priporočljivo, da psu ponudite ploska ležišča, kot so preproste odeje, ali pa težje dostopna mesta opremite z rampami.

Prostor za umik

Vsakdanje življenje je za slepe pse težje kot za zdrave štirinožce. Poleg tega pa slep pes potrebuje več možnosti za dnevni počitek. Zato mu ponudite dovolj možnosti, da se lahko umakne nekam na mirno.

Zaščita pred nevarnostmi

Čeprav slep pes še vedno dobro voha, pa bo vseeno pogrešal določene predmete brez vonja, pohištvo ali stopnice. Zato poskrbite, da bo vaše stanovanje urejeno, hkrati pa zapirajte vrata. Nevarnejše ”ovire” lahko zavarujete z ograjo. Če je mogoče, obložite tudi ostre robove z mehko zaščito za robove.

Slepega psa imejte na povodcu

Skakanje in igranje v parku brez povodca lahko vašega slepega psa zelo vznemiri. Lahko se spotakne, zvije nogo ali spregleda druge nevarnosti. Od zdaj naprej to pomeni, da se pes zanaša izključno na vas. Ko se s psom odpravite od doma, ga dajte na povodec, da vas bo vedno znal poiskati.

Potrpežljivost

Pomembno! Vaš pes bo zdaj težje ubogal vaše ukaze. Zato mu omogočite dovolj časa, da se navadi na svoja druga čutila (voh, dotik, vonj).

Simptomi: Kakšni so znaki slepote pri psih?

Znaki (simptomi) bolezni so odvisni od tega, kako oslabljen je vid vašega psa. Če oslepita obe očesi, bo klinična slika veliko jasnejša, kot če bi pes oslepil samo z enim očesom.

Odvisno od omejenosti ostrine vida vašega psa lahko opazite naslednje znake:

 • Pes se noče premikati
 • Izguba orientacije: pes se spotika ob predmete ali zaleti v steno.
 • Razdražljivost
 • Spremenjeno vedenje: Pogosto išče vašo bližino ali reagira agresivno.
 • Očesne leče so lahko zamegljene v eni ali obeh očeh.
 • Zenice so razširjene.
 • Odvisno od vzroka lahko prizadeto oko oteče ali se skrči.
 • Oko je lahko zelo bistro ali gnojno (epifora).

Diagnoza: Kako prepoznam slepega psa?

Če vas zanima, ali je vaš pes slep, ga odpeljite na pregled k veterinarju. V okviru posebnega očesnega pregleda bo opravil naslednje preiskave, ki jih lahko izvedete tudi doma:

 1. Pregled refleksov

Veterinar lahko preveri delovanje oči tako, da sproži refleks grožnje (ko se predmet približa, mora pes zapreti veke) in refleks bleščanja (psa izpostavi močni svetlobi, zenice psa pa se morajo razširiti). Če se pes ne odzove z refleksom, je to znak, da ima omejene očesne funkcije.

 1. Test z vato

Pri tem testu veterinar spusti vato brez vonja pred vašega psa na razdalji približno 30 centimetrov. Vata ob padcu ne odda nobenega zvoka. Če oči vašega psa ne sledijo vati, to pomeni, da je njegov vid oslabljen. Toda pazite: ta test deluje samo, če je vaš pes pozoren.

 1. Proga z ovirami

Za ta test potrebuje veterinar predmet brez vonja, ki ga postavi nekam v sobo. Zdaj morate psa pripeljati do tega predmeta. Če pes zgreši predmet in se spotakne, bo veterinar domneval, da je vid vašega psa oslabljen.

Če veterinar sumi, da je vaš pes slep, bo opravil več testov. S papirnatim trakom lahko preveri izločanje solz ali pa v temi s pomočjo s špranjske svetilke pogleda v prednje oko.

Da bi lahko ocenil tudi zadnji del očesa, bo potreboval oftalmoskop. Po pregledu lahko izključi poškodbe tako, da oko obarva s posebnim barvilom (fluoresceinom), s tonometrom pa izmeri očesni tlak in na podlagi njega izključi glavkom.

slep pes
Veterinarka pregleduje oko nemškega ovčarja s pomočjo oftalmoskopa.

Terapija: Kako ukrepati?

Pri zdravljenju slepega psa se vedno osredotočimo na osnovni vzrok.

Če je mrežnica vašega psa nedotaknjena, lahko očesni specialisti katarakto običajno pozdravijo s kirurškim posegom.

Vendar pa je mogoče glavkom zdraviti le do določene mere s pomočjo očesnih kapljic in infuzijske terapije. Če vaš pes še vedno trpi zaradi hudih bolečin, vam lahko veterinar priporoči operacijo ali odstranitev očesa.

Splošno zdravljenje odstopa mrežnice žal ni. Vse je odvisno od osnovne bolezni in obsega odstopanja.

Vzroki: Kakšni so razlogi za slepoto pri psih?

Oko je zapleten čutni organ. Sestavljen je iz različnih tkiv in je bistvenega pomena za vid vašega psa. Poleg zunanjih vplivov (npr. poškodbe, kemična dražilna sredstva) lahko tudi druge osnovne bolezni poškodujejo oko in povzročijo, da vaš pes delno ali v celoti oslepi:

Slepota v starosti

Običajno je, da se ostrina vida s starostjo zmanjša. Do tega pride zato, ker jedro leče postopoma postane motno.

Siva mrena (katarakta)

Nekatere bolezni povzročajo motnost leče in preprečujejo, da bi sončna svetloba dosegla zadnji del očesa. Pri psih je katarakta lahko prirojena ali pridobljena.

Slednje se na primer zgodi, če si vaš pes poškoduje oko ali trpi zaradi presnovne motnje. Če ima vaš pes sladkorno bolezen (diabetes), se koncentracija sladkorja v krvi poveča. Sladkor se nato nalaga v notranjost leče.

Zelena mrena (glavkom)

Oko naravno proizvaja prekatno vodico, ki navlaži površino. Če proizvaja preveč prekatne vodice ali če le-ta ne more več odtekati, se intraokularni tlak poveča. To postopoma poškoduje oko in vodi do nepopravljive in boleče poškodbe očesa. Zaradi tega pes oslepi.

Glede na vzrok strokovnjaki glavkom razvrščajo na primarni in sekundarni:

Primarni

Dedne malformacije prekatnih kotov povzročijo, da so prekati preozki in ovirajo odtekanje. Spodnje pasme psov so še posebej dovzetne za primarni glavkom:

Lahko pa zbolijo tudi drugi psi, pri katerih še v zarodku pride do nenadne genske mutacije.

Sekundarni

Če prekatna vodica ne more odtekati zaradi kakršne koli ovire, veterinarji temu pravijo sekundarni glavkom. Pri tem lahko oko zaradi vnetja tako močno oteče, da vodica ne more odtekati.

slep pes
Kapljice za oko za zniževanje tlaka lahko začasno pomagajo proti glavkomu.

Odstop mrežnice (Ablatio retinae)

Če se notranja plast mrežnice loči od zunanje plasti pigmentnega epitela (mrežnice), odmrejo senzorične celice (fotoreceptorji) v mrežnici, ki so nujne za vid. Vnetne tekočine ali visok krvni tlak so pogosti vzroki za ločitev obeh plasti.

Očesni tumorji ali krvavitve kot posledica poškodb lahko prav tako povzročijo odstop mrežnice in slepoto psa.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
9 min

Gonitev pri psički

Gonitev pri psički je povsem naravni proces, ki ga doživi vsaka psička. Odkrijte podrobnosti tega cikla in kako se nanj pripraviti.